Hvem er statsadvokat i Norge?

Jørn Sigurd Maurud overtok som riksadvokat fra 1. november 2019 etter Tor-Aksel Busch, som var riksadvokat i 22 år fra 1997 og dermed Norges lengstsittende riksadvokat.

Hvem er en del av påtalemyndigheten?

Påtalemyndighet er den myndighet staten har til å bedrive straffeforfølgelse innenfor sitt territorium eller overfor sine borgere. Påtalemyndighet i Norge utøves av den offentlige påtalemyndigheten. Denne ledes i det daglige av Riksadvokaten, og er uavhengig av justisdepartementet og andre myndighetsorganer.

Hvem er assisterende riksadvokat?

Torunn Salomonsen Holmberg ble i fredagens statsråd utnevnt til ny assisterende riksadvokat, etter at forgjengeren, Knut Erik Sæther, har tiltrådt som dommer i Høyesterett. Salomonsen kommer fra stilling for avdelingsdirektør i Lovavdelingen, og har tidligere vært konstituert som statsadvokat.

Hvem er statsadvokat i Norge? – Related Questions

Hva er forskjell på statsadvokat og riksadvokat?

Statsadvokat er en embetsmann som utøver påtalemyndighet under riksadvokatens ledelse. I saker om lovbrudd med strafferamme over ett år, er det som utgangspunkt statsadvokaten som innen sitt embetsdistrikt avgjør tiltalespørsmålet dersom myndigheten ikke hører under Kongen eller riksadvokaten.

Hvem ansetter Riksadvokaten?

Justisdepartementet utarbeider grunnlag for behandling av i statsråd, der statsadvokater utnevnes ved kongelig resolusjon. Riksadvokaten inngår så en skriftlig arbeidsavtale med de utnevnte statsadvokater.

Hvor mye tjener statsadvokater?

Gjennomsnittsinntekten til en norsk advokat i 2022 er ca. 1,09 millioner kroner, noe som tilsvarer en månedslønn på ca. 91 000 kroner. Startlønn for nyutdannede advokater er noe lavere på rundt 650 000 – 700 000 kroner i årslønn.

Hvem kan ta ut tiltale?

Når etterforskningen er ferdig, tar påtalemyndigheten ut tiltale hvis de mener den siktede skal dømmes for handlingen hen er siktet for. Personen får da status som tiltalt i saken.

Hvem er påtalemyndigheten i en straffesak?

Påtalemyndigheten i Norge består av tre nivåer: Påtalemyndigheten i politiet, som består av politifullmektiger, politiadvokater og politimestere; statsadvokatene og Riksadvokaten. Statsadvokatene og Riksadvokaten utgjør den høyere påtalemyndighet. Riksadvokaten er øverste leder av påtalemyndigheten.

Hva er det tosporede system?

6.1.4.

Det tosporede system handler om at politiets virksomhet enten er underlagt justisministeren eller riksadvokaten. Den delen av virksomheten som politidirektøren og justisministeren er ansvarlig for, er underlagt politisk kontroll.

Hvor lenge kan politiet bortvise?

Saken gjelder avgjørelse om bortvisning fra nærmere bestemt geografisk område for en periode på 24 timer.

Hva er en påtale?

Påtale er det å reise påtale mot noen, å anklage noen. I Norge er det påtalemyndigheten som gjør dette. Se også tiltalebeslutning. Alle kan anmelde et mulig straffbart forhold til politiet, men for at saken skal komme opp for domstolene, må det være reist påtale etter at anklagen er etterforsket.

Hvordan blir man politijurist?

For å kunne bli politijurist, må du først ha tatt en mastergrad i rettsvitenskap . Dette er samme studiet man tar for å bli advokat, og det tar 5 år til sammen. Det beste er å forsøke å komme direkte inn på masterutdanningen i rettsvitenskap i enten Oslo, Bergen eller Trondheim.

Kan man ha advokat i avhør?

Som mistenkt eller siktet i en straffesak har du rett til å ha med deg en forsvarer i avhøret. Forsvareren vil være en god støtte under avhøret, og vil sørge for at dine straffeprosessuelle rettigheter ivaretas.

Kan man bli politi selv om man har ADHD?

Ved opptaket møter du en lege som skal gjøre en medisinsk vurdering av om du oppfyller kravene i henhold til politihøgskolens medisinske retningslinjer. I disse retningslinjene står det følgende “ADHD/ADD er diskvalifiserende for opptak, med mindre spesialisterklæring dokumenterer at diagnosen ikke lenger foreligger.”

Leave a Comment