Opplysningsplikt. Angrerettloven pålegger den næringsdrivende å gi forbrukeren utfyllende opplysninger før en avtale blir inngått. I tillegg stilles det krav om at forbrukeren skal få en avtalebekreftelse hvor alle opplysningene er listet opp, og et angreskjema.
Når kan jeg bruke angreretten?
Angrerett på kjøp av varer (angrerettloven)
Loven gjelder forbrukerkjøp, dvs. at varen er til personlig bruk for kjøperen, hans husstand eller omgangskrets. Selgeren må være næringsdrivende. Angrerettloven gjelder for alle avtaler om kjøp av varer som er inngått utenfor fast utsalgssted eller via fjernsalg.
Hvilke avtaler gir ikke angrerett?
Loven inneholder krav til avtalen, og gir forbrukeren rett til å gå fra avtalen i 14 dager (angrerett). Loven gjelder ikke for avtaler om salg av varer og tjenester fra salgsautomater og automatiserte forretningslokaler, avtaler om salg av fast eiendom, se lov 3. juli 1992 nr.
Hva gjelder angrerettloven?
Når har man angrerett
Loven gjelder ved salg av varer og tjenester til forbruker, når den næringsdrivende opptrer i næringsvirksomhet, og avtalen inngås ved fjernsalg eller salg utenom faste forretningslokaler.
Hva er et angrerettskjema? – Related Questions
Når kan man kreve pengene tilbake?
Klagefristen er to eller fem år
Du har alltid to års klagefrist (reklamasjonstid) når du kjøper noe av en profesjonell selger. For varer som ved vanlig bruk er ment å vare mye lenger, kan du klage i fem år.
Hva er unntatt angrerett?
Unntak i angrerettloven
Kjøp av pakkereiser, som omfattes av pakkereiseloven. Kjøp av såkalte timeshareleiligheter, ferieklubbavtaler etc. – som omfattes av tidspartloven. Avtaler om salg eller oppføring av fast eiendom og avtaler som gjelder rettigheter i fast eiendom, med unntak av utleie, utenfor angrerettloven.
Hvilke typer kjøp omfattes av angrerettloven?
Angrerettloven gjelder for avtaler om kjøp av varer og tjenester som forbrukere inngår med næringsdrivende. Loven gjelder ved to ulike salgssituasjoner. Den gjelder for avtaler inngått ved fjernsalg og for avtaler inngått utenom den nærings- drivendes faste forretningslokaler.
Når gjelder angrerettloven når gjelder den ikke?
Sjekk svar Angrerettloven § 1 sier at loven gjelder ved salg av varer og tjenester til forbrukere når selgeren eller tjenesteyteren opptrer i næringsvirksomhet, avtalen er inngått utenfor fast utsalgssted eller ved fjernsalg. Salg utenfor fast utsalgssted er oppsøkende dørsalg, gatesalg, messesalg og salg i hjemmene.
Har man rett til å få pengene tilbake?
Angrerettloven gir i utgangspunktet en forbruker 14 dager angrerett på kjøp. Man trenger da ikke oppgi noen særskilt grunn, det er tilstrekkelig å si at man angrer seg. Loven gjelder imidlertid ikke unntaksfritt, og flere vilkår må være oppfylt før en forbruker kan ha en berettiget angrerett.
Hva gjelder kjøpsloven for?
Kort om loven: Kjøpsloven gjelder for kjøp av ting. Den gjelder ikke kjøp av fast eiendom. Loven gjelder for kjøp mellom næringsdrivende og kjøp mellom privatpersoner, men ikke der kjøper er forbruker og selgeren opptrer i næringsvirksomhet ettersom slike forbrukerkjøp er regulert i forbrukerkjøpsloven.
Kan man trekke seg fra et kjøp?
Det eksisterer ingen angrerett ved kjøp av fast eiendom. Utgangspunktet og hovedregelen er at et bud ikke kan tilbakekalles når det har kommet til selgers kunnskap[1]. Aksepterer selger budet innen fristen har kjøper og selger inngått en bindende avtale.
Kan selger kreve å heve kjøpet?
(1) Selgeren kan heve kjøpet når kjøperen ikke medvirker til kjøpet, dersom kontraktbruddet er vesentlig. Selgeren kan på samme vilkår heve kjøpet når kjøperen ikke overtar tingen etter § 50 bokstav (b) og selgeren har en særlig interesse i å bli av med den.
Kan man heve privat kjøp?
Angrerettloven gjelder ikke for kjøp mellom to private parter. Det betyr at kjøper ikke kan angre på et privatkjøp inngått via nett, app eller lignende – med mindre partene har avtalt det.
Når kan man kreve heving av kjøp?
Rett til å heve er betinget av det foreligger et vesentlig kontraktsbrudd. Dette beror på en helhetsvurdering, hvor det først må tas stilling til hvorvidt det foreligger et kontraktsbrudd. Hvorvidt det foreligger et kontraktsbrudd beror som utgangspunkt på en tolkning av avtalen.
Hvilken lov vil gjelde for dette kjøpet?
Hvilken lov som kommer til anvendelse, avhenger av rollefordelingen mellom deg og selger da handelen ble inngått. Kort fortalt, er kjøpet ditt regulert av forbrukerkjøpsloven hvis du har handlet fra en næringsdrivende. Hvis du derimot har kjøpt en vare fra en privatperson, vil kjøpet reguleres av kjøpsloven.
Hva sier kjøpsloven om heving av kjøp?
Heving. Har selgeren ikke levert tingen i tide i samsvar med § 6, skal forbrukeren oppfordre selgeren til å levere innen en rimelig tilleggsfrist for oppfyllelse. Dersom selgeren ikke leverer innen denne tilleggsfristen, kan forbrukeren heve avtalen.
Hvor lenge kan man heve kjøpet?
Etter kjøpsloven er fristen på 2 år, mens forbrukerkjøpsloven har en ytterligere 5 års frist for varer som er ment å vare lenger enn 2 år. For å kunne heve kjøpet, må du reklamere innenfor begge fristene.
Når kan kjøperen kreve ny vare?
Når kan kjøperen kreve ny vare? Hovedregelen er at retting av mangel skal skje uten kostnad og urimelig ulempe for forbrukeren, og forbrukeren behøver ikke finne seg i mer enn to rettingsforsøk, se § 30(2). Dersom det andre rettingsforsøket er mislykket, kan forbrukeren kreve at forsøkene stanses.
Hva er mangel kjøpsloven?
Et overordnet prinsipp i kjøpsloven er at alle krav fordrer en “mangel”. En mangel betyr at enten kjøper eller selger ikke har levert det som motparten kan forvente i lys av avtalen. Selger har for eksempel levert en defekt vare, eller kjøper har ikke betalt hele kjøpesummen.
Når foreligger det en mangel?
Mangel er et konstatert avvik mellom det leverte og det som rimeligvis kan anses som avtalt eller klart forutsatt mellom partene. Mangelsbegrepet omfatter således at gjenstanden ikke har avtalt kvalitet eller kvantitet eller andre avtalte egenskaper, som f. eks avtalt farge.