Forbrukerrådet er forbrukernes interesseorganisasjon. De hjelper deg å megle med selger når du ikke er fornøyd med varer eller tjenester du har kjøpt. Forbrukertilsynet (tidligere Forbrukerombudet) skal sikre at næringsdrivende følger markedsføringsloven og annen relevant lovgivning.
Hva kan Forbrukertilsynet gjøre?
Forbrukertilsynet er en offentlig tilsynsmyndighet som fører tilsyn med markedsføring og avtalevilkår, håndhever forbrukervernlovgivning og mekler i konflikter mellom forbrukere og næringsdrivende.
Er Forbrukertilsynet gratis?
Gratis behandling
Det koster ikke noe å få saken behandlet hos Forbrukertilsynet.
Hvor kan jeg klage som forbruker?
Forbrukertilsynet kan mekle i klagesaker om kjøp av varer og tjenester mellom forbrukere og næringsdrivende. Både privatpersoner og næringsdrivende kan sende saker til mekling hos oss.
Hva er forskjellen på Forbrukertilsynet og Forbrukerrådet? – Related Questions
Hva kjennetegner en forbruker?
Forbruker defineres vanligvis som en fysisk person som kjøper en vare eller en tjeneste utenfor næringsvirksomhet eller yrke, der tingen eller tjenesten hovedsakelig er til privat bruk. Denne definisjonen skiller såkalte forbrukerkjøp fra transaksjoner som skjer i næring, f.
Hva kan du som forbruker kreve hvis varen har en mangel?
Foreligger det en mangel, kan forbruker som hovedregel kreve omlevering eller retting. Velger du å kreve retting, og selgeren ikke klarer å rette feilen i løpet av to forsøk eller innen en uke, kan du kreve prisavslag eller heve kjøpet.
Hvordan klage til Forbrukerrådet?
Gjør det skriftlig. Klage skriftlig og send med kvittering, eller garantibevis sammen med eventuell annen dokumentasjon. Da reduserer du misforståelsene, og du kan senere bevise at du klaget tidsnok. Sett en svarfrist, og bruk gjerne et av Forbrukerrådets klagebrev.
Er Forbrukerrådet statlig?
Forbrukarrådet er statleg finansiert, men fristilt politisk frå overordna departement (Barne- og familiedepartementet) med særskilde fullmakter, eige styre, og eigne vedtekter fastsette ved kongeleg resolusjon.
Hva heter loven som sier hvilke rettigheter en forbruker har?
Forbrukerkjøpsloven gjelder forbrukerkjøp, det vil si salg av ting til en forbruker når selgeren opptrer i næringsvirksomhet, se § 1. Loven gjelder kjøp av ting, og ikke kjøp av for eksempel fast eiendom, se § 2.
Hvordan klage på kjøp?
Hvis du ønsker å klage, må du først ta saken opp med selger. Blir du ikke enig med selger, kan du klage saken inn for Forbrukertilsynet eller en klagenemnd.
Har man rett til å få pengene tilbake?
De fleste butikker lar deg få bytte det du har kjøpt, så sant det er ubrukt og uskadet. Dette er ingen lovbestemt rett, men er så vanlig at du kan regne med å få bytte. Ta vare på kvitteringen eller byttelappen, og hold fristen som står på den. Det er opp til butikken å sette betingelsene.
Når kan man kreve heving av kjøp?
Rett til å heve er betinget av det foreligger et vesentlig kontraktsbrudd. Dette beror på en helhetsvurdering, hvor det først må tas stilling til hvorvidt det foreligger et kontraktsbrudd. Hvorvidt det foreligger et kontraktsbrudd beror som utgangspunkt på en tolkning av avtalen.
Kan kjøper trekke seg fra kjøp?
Utgangspunktet og hovedregelen er at et bud ikke kan tilbakekalles når det har kommet til selgers kunnskap[1]. Aksepterer selger budet innen fristen har kjøper og selger inngått en bindende avtale.
Kan selger kreve å heve kjøpet?
(1) Selgeren kan heve kjøpet når kjøperen ikke medvirker til kjøpet, dersom kontraktbruddet er vesentlig. Selgeren kan på samme vilkår heve kjøpet når kjøperen ikke overtar tingen etter § 50 bokstav (b) og selgeren har en særlig interesse i å bli av med den.
Hvilke avtaler gir ikke angrerett?
Loven inneholder krav til avtalen, og gir forbrukeren rett til å gå fra avtalen i 14 dager (angrerett). Loven gjelder ikke for avtaler om salg av varer og tjenester fra salgsautomater og automatiserte forretningslokaler, avtaler om salg av fast eiendom, se lov 3. juli 1992 nr.
Hvor lenge kan man heve kjøpet?
Etter kjøpsloven er fristen på 2 år, mens forbrukerkjøpsloven har en ytterligere 5 års frist for varer som er ment å vare lenger enn 2 år. For å kunne heve kjøpet, må du reklamere innenfor begge fristene.
Når er mangelen uvesentlig?
En mangel innebærer at varen ikke står til de forventningene som følger av avtalesituasjonen og handelen. Videre er det presisert at mangelen ikke kan være uvesentlig for deg som kjøper. Dersom retting, omlevering eller prisavslag vil løse konflikten, vil som oftest resultatet bli en av disse.
Når bilen selges som den er?
Bilen selges «som den er»
I mange salgskontrakter tar selgeren forbehold om at bilen selges «slik den står» eller med liknende forbehold. Det betyr at bilen selges med de feil og mangler den måtte ha. Da kan det bli vanskeligere å klage. Men, selgeren er ikke fritatt for ethvert ansvar.
Hva sier kjøpsloven om heving av kjøp?
For at du skal kunne heve et kjøp, må en rekke vilkår være oppfylt. For det første må det foreligger en mangel. Mangelskravet er sentralt i de fleste bestemmelsene i kjøpsloven, og innebærer at det må være noe galt med varen du har kjøpt i forhold til avtalen mellom deg og selgeren.
Hva er forskjell på kjøpsloven og forbrukerkjøpsloven?
Kort fortalt, er kjøpet ditt regulert av forbrukerkjøpsloven hvis du har handlet fra en næringsdrivende. Hvis du derimot har kjøpt en vare fra en privatperson, vil kjøpet reguleres av kjøpsloven. Begge tilfellene forutsetter at du har handlet varen som privatperson, og at tingen som kjøpes er til privat bruk.