En forskrift må ha hjemmel i lov. Det betyr at Stortinget må i en lov ha bestemt at for eksempel et departement i forskrift kan gi regler om et bestemt forhold. En forskrift vil ofte utdype en lov og inneholde mer konkrete regler enn det som står i loven.
Hva er en forskrift til loven?
En forskrift inneholder utfyllende regler i forhold til teksten i selve loven. I praktisk arbeid bruker vi gjerne forskriften når vi skal finne ut hvilke regler som gjelder. Alle forskrifter hører til en lov. Vi sier at forskriften er hjemlet i loven.
Hvorfor trenger man forskrifter?
Forskriftene gir som regel utfyllende bestemmelser om loven – enten om hele loven eller om en bestemt paragraf. For å finne forskriftene til en lov, tar du utgangspunkt i selve loven.
Hva er forskjell på forskrift og rundskriv?
Rundskriv kan i motsetning til forskrifter ikke forplikte borgere direkte. Omvendt kan borgere i visse tilfelle i saker hvor det er til borgernes fordel, støtte rett på et rundskriv og dermed gjøre krav på en behandling som beskrevet i det pågjeldende rundskrivet.
Hva er forskjellen på lov og forskrift? – Related Questions
Hvem kan gi ut forskrifter?
Mange forskrifter gis av kommunestyrer. Myndigheten til å gi kommunal forskrift kan være hjemlet i en spesiell lov eller følge av regjeringsvedtak. Myndighet kan også følge av kommunestyreloven, der kommuner gis nærmere bestemt myndighet til å supplere reglene som står i kommunestyreloven.
Hvem kan endre en forskrift?
Stortinget vedtar, endrer og opphever Norges lover. Etter at Stortinget har vedtatt lover, utarbeider ofte regjeringen nærmere regler i form av forskrifter.
Hvordan skrive et rundskriv?
Rundskriv
- Henvisning i teksten. Format: (Departement, år, s. sidetall) Eks.: (Justis- og beredskapsdepartementet, 2016, s.
- I litteraturlista. Format: Departement. ( År). Tittel i kursiv. (
- I EndNote. Legges inn som Government Document. Fyll ut feltene: Author, Year, Title, Report number (rundskrivnummer) og URL.
Hvordan finner man en forskrift?
Alle gjeldende forskrifter ligger tilgjengelige på Lovdatas nettsted, og det er flere inngangsporter til dem. Hvilken inngangsport du bør velge, avhenger hva du vet om forskriften.
Hvordan er forholdet mellom lover forskrifter rundskriv og andre retningslinjer?
Forskrifter er utfyllende bestemmelser til lovteksten. Forskrifter regnes ikke som lov. Bestemmelser i lover og forskrifter går foran det som år i rundskriv og retningslinjer. Ansatte i kommunens helse- og sosialtjeneste er ikke pålagt å føge rundskriv og retningslinjer, bare lover og forskrifter.
Hvordan vise til forskrift?
I TEKSTEN:
Vis til korttittel. Opplysningar om korttittel finst under kvar forskrift i Lovdata. Dersom du viser til ein bestemt paragraf i forskrifta, skal denne også refererast i teksten. Om du viser til forskrifta i løpande tekst utanfor parentesen, skal ho skrivast med liten forbokstav.
Når trer en forskrift i kraft?
Loven eller forskriften trer automatisk i kraft når det internasjonale regelverket blir bindende, f. eks. når et tilstrekkelig antall stater har ratifisert regelverket. Dette kan skje lenge etter at loven eller forskriften er kunngjort i Norsk Lovtidend.
Har forskrifter forarbeider?
Fordi forskrifter ikke har forarbeider som svarer til en lovproposisjon, får ikke høringsinstansene noen slik respons på sine høringssvar om nye forskrifter.
Hvor skal en lov eller forskrift kunngjøres?
Den offisielle kunngjøringen av regelverk i Norge skjer elektronisk på Lovdatas nettsted i publikasjonen Norsk Lovtidend. I tillegg til selve teksten finner du blant annet informasjon om når den nye loven eller forskriften skal begynne å gjelde – ikrafttredelssestidspunktet.
Hva er forskjellen mellom enkeltvedtak og forskrift?
Forskrifter er en type vedtak som gjelder rettigheter eller plikter til et ubestemt antall eller en ubestemt krets av personer, og enkeltvedtak er vedtak som gjelder rettigheter eller plikter til en eller flere bestemte personer.
Hvordan vedtas en forskrift?
Vedtakelse av forskrifter
En forskrift kan vedtas av det organet som har myndighet til det. Forskrifter med hjemmel i kommuneloven kapittel 8 skal vedtas av kommunestyret eller fylkestinget «selv». Det er derfor ikke mulig å delegere denne myndigheten videre.
Kan man klage på en forskrift?
Klageadgangen gjelder kun enkeltvedtak, slik at forskrifter og avgjørelser som ikke er enkeltvedtak ikke kan påklages uten særskilt hjemmel. Klageorgan i de fleste statlige forvaltningsorganer vil være et departement eller hovedkontor til et tilsyn.
Hva er en lokal forskrift?
Lokale forskrifter bestemmer private personer eller virksomheters rettigheter og plikter innenfor et bestemt område, for eksempel en kommune, et fylke eller en region. De lokale forskriftene gis som regel av kommunestyret, fylkesmannen eller fylkestinget.
Hvem er part i en sak?
Etter forvaltningsloven § 2 første ledd bokstav e forstås «part» som en «person som en avgjørelse retter seg mot eller som saken ellers direkte gjelder». Lovens partsbegrep omfatter både enkeltindivider og juridiske personer (selskaper, foreninger og andre sammenslutninger, og stiftelser).
Hva betyr det å fatte et vedtak?
Vedtak er først og fremst beslutninger foretatt av politiske organer på statlig, fylkeskommunalt eller kommunalt nivå. Vedtak i overordnede styringsorganer gjøres om bestemte saksforhold, som lover, regler, budsjett og lignende, og som regel ved avstemning, der flertallet avgjør.
Når er et vedtak ugyldig?
For at avgjørelsen skal bli ugyldig, kreves det at feilen kan ha virket inn på avgjørelsens innhold. I tillegg må foretas et samlet vurdering av bl. a. feilens art og omfang, hvorvidt ugyldighet er til gunst eller skade, hvor lang tid som har gått, og om parten selv er å bebreide for feilen.