Norges politiske system bygger på at Norge er et konstitusjonelt monarki, et representativt parlamentarisk demokrati og en rettsstat. Siden 1814 har landet hatt en demokratisk statsforfatning i henhold til prinsippet om folkesuverenitet.
Er Norge parlamentarisme?
I det norske politiske system har parlamentarisme vært praktisert siden 1884. Dette innebærer at det er Stortinget som avgjør hvilke partier som skal sitte i regjering. Delstater (som fylker) og kommuner kan også ha parlamentarisme, da innebærer dette at et byråd står ansvarlig overfor et kommunestyre.
Har vi direkte eller indirekte demokrati i Norge?
Norge er et representativt demokrati, det samme gjelder de fleste land i Europa. Oldtidens Athen brukte direkte demokrati der folk selv stemmer direkte over lovforslag.
Hvem er øverste leder i Norge?
Norges konge er Norges statsoverhode, juridiske suveren og den øverste symbolske leder for den utøvende makt, Kongen i statsråd. Harald V har vært Norges konge siden 1991. I praksis er det regjeringen som utøver styresmakten, noe som har vært tilfelle siden unionen med Sverige ble oppløst 7.
Hva slags styreform har vi i Norge? – Related Questions
Kan kongen få straff?
I Norge er monarkens ansvarsfrihet nedfelt i Grunnloven § 5. Kongens person kan ikke lastes eller anklages. Ansvarligheten påligger hans råd. Loven slår fast at kongen ikke kan strafferettslig påtales, eller stilles til last i erstatningskrav.
Kan kongen si nei?
Norges konge har en utsettende vetorett ved at han inntil to ganger kan nekte å iverksette et vedtak i Stortinget.
Hvem lager lovene i Norge?
I Norge starter lovarbeidet som oftest med initiativ fra sittende regjering. Enten på egen hånd, eller med basis i et Stortingsvedtak. Lovforslag kan også komme fra det enkelte medlem av odelstinget, såkalte representantforslag. Disse kalles ofte dokument 8 forslag.
Hvilket parti har flest representanter?
I valgperioden 2017–2021 var ni partier representert på Stortinget: Arbeiderpartiet (49 mandater), Høyre (45), Fremskrittspartiet (27), Senterpartiet (19), Sosialistisk Venstreparti (11), Kristelig Folkeparti (8), Venstre (8), Miljøpartiet De Grønne (1) og Rødt (1).
Hvem er leder for Høyre?
Erna Solberg har vært partileder siden våren 2004. Per april 2022 er Henrik Asheim partiets 1. nestleder og Tina Bru partiets 2. nestleder.
Hvilket land har Norge vært under?
Artikkelstart. Fra 1537 til 1814 var Norge i stor grad underlagt dansk styre. Denne perioden i Norges historie regnes fra reformasjonen og underordningen under Danmark i 1537 og slutter med selvstendigheten i 1814.
Hvorfor ble Norge gitt bort til Sverige?
Bakgrunnen for at kongen måtte avstå Norge til Sverige, var at Danmark-Norge hadde kommet med på den tapende side under Napoleonskrigene. Avståelsen kom som en følge av betingelsene i Kieltraktaten, en fredsavtale mellom kongen i København og den svenske kronprinsen, Karl Johan, undertegnet i januar 1814.
Hvordan stat er Norge?
Norge er et konstitusjonelt monarki og et parlamentarisk demokrati. Norges nasjonalforsamling Stortinget har den lovgivende og bevilgende myndighet. Kongen, ved regjeringen, har utøvende myndighet, og den dømmende myndighet ligger under domstolene.
Hvorfor kom Norge under dansk styre?
Svartedauden avfolket Norge kraftig. Etter pesten fantes det ikke lenger en elite i landet som kunne opprettholde den norske staten. Styret i Norge havnet gradvis på utenlandske hender og Norge gikk inn i union med Danmark i 1380. I 1536 ble det norske riksstyret opphevet og all suverenitet overført til Danmark.
Hvem styrte Danmark Norge?
I 1660 innførte Frederik 3 enevelde i Danmark–Norge. Etter dette lå i prinsippet all makt over Danmark–Norge hos den dansk-norske kongen i København. I 1814 ble Norge selvstendig fra Danmark. Kong Frederik 6 måtte da avstå Norge til Sverige fordi Danmark–Norge var på den tapende siden under Napoleonskrigene.
Har Danmark vært norsk?
Hovedstaden er København. Tysk, frisisk og norsk er offisielle minoritetsspråk i Danmark. Tysk er minoritetsspråk i Sønderjyllands amt, frisisk er minoritetsspråk i Rømø, Mandø og Fanø, og norsk er minoritetsspråk i København og Vendsyssel.
Når ble Norge en selvstendig stat?
Stortinget vedtok den 4. november 1814 den reviderte Grunnloven og valgte samme dag Sveriges konge Karl XIII til norsk konge som Karl II. Norge måtte bare godta de endringer i Grunnloven som unionsinngåelsen gjorde nødvendige, og landet fikk etter Grunnloven bestå som en selvstendig stat i personalunion med Sverige.
Når var Sverige sist i krig?
Krigen i 1814 er ellers den siste store krigen Sverige har utkjempet til dags dato.
Hvorfor fikk Norge egen grunnlov?
Grunnloven var moderne for sin tid. Den var basert på noen få hovedprinsipper: folkesuverenitet, definerte rettigheter til politisk medbestemmelse og uavhengige rettigheter for enkeltmennesket.
Hvordan var demokratiet i Norge i 1814?
– Grunnloven var ikke demokratisk. Den var folkerepresentativ, og det er noe annet. En bestemt gruppe av befolkningen fikk adgang til å bestemme over statens lover og statens budsjetter gjennom å velge representanter til Stortinget.
Hvem styrte i 1814?
februar. Møtet rådet prinsen til å la folket velge en riksforsamling, som igjen skulle vedta grunnlov og velge konge. Etter møtet erklærte prins Christian Frederik seg 19. februar 1814 som Norges regent.