Jonas Gahr Støres regjering er siden 14. oktober 2021 Norges regjering, med Jonas Gahr Støre som statsminister. Den er en mindretallsregjering og består av Arbeiderpartiet (Ap) og Senterpartiet (Sp).
Hvem er neste statsminister i Norge?
Norges statsminister |
---|
Type | Regjeringssjef |
Sittende Jonas Gahr Støre siden 14. oktober 2021 |
Virkeområde | Norge |
Residens | Statsministerboligen |
Hvem har sittet lengst som statsminister i Norge?
Einar Gerhardsen troner øverst med over 17 år i statsministerstolen, mens forgjengeren Johan Nygaardsvold ligger på andreplass. Gro Harlem Brundtland manglet bare to måneder på å ta igjen Nygaardsvold da hun gikk av, og er dermed på tredjeplass.
Hvem er det som styrer i Norge?
Regjeringen ledes av statsministeren og består av et varierende antall statsråder som utnevnes av kongen. Siden innføringen av den negative parlamentarismen i 1884 er regjeringen avhengig av at den ikke har mistillit i Stortinget. Statsministeren og regjeringsmedlemmene er medlemmer av statsrådet.
Hvem er statsminister i Norge 2022? – Related Questions
Hvem er øverste sjef i Norge?
Dagens Sp-leder er Trygve Slagsvold Vedum, som har hatt vervet siden 2014. Partiet oppnådde 5,5 % av stemmene ved stortingsvalget 2013 og 13,5 % ved stortingsvalget 2021.
Hvem lager lover og regler i Norge?
I Norge starter lovarbeidet som oftest med initiativ fra sittende regjering. Enten på egen hånd, eller med basis i et Stortingsvedtak. Lovforslag kan også komme fra det enkelte medlem av odelstinget, såkalte representantforslag. Disse kalles ofte dokument 8 forslag.
Hvem styrer i Sverige nå?
Sverige er et konstitusjonelt monarki med et parlamentarisk styresett hvor Carl XVI Gustaf siden 1973 er konge og statsoverhode, og Ulf Kristersson (M) siden 2022 er statsminister. Sverige er formelt nøytralt, men ble medlem av EU i 1995, og søkte i 2022 medlemskap i NATO.
Hva heter de politiske partiene i Norge?
Partier på Stortinget 2021-2025
Parti | Leder |
---|
Sp | Senterpartiet | Trygve Slagsvold Vedum (2014) |
Frp | Fremskrittspartiet | Sylvi Listhaug (2021) |
SV | Sosialistisk Venstreparti | Audun Lysbakken (2012) |
Hva er maktfordelingsprinsippet i Norge?
Maktfordelingsprinsippet er en doktrine som innebærer at den makten i en stat deles mellom forskjellige myndigheter for at disse skal oppveie og utøve kontroll over hverandre. Det har som formål å forhindre maktmisbruk.
Hvem deler makten i Norge?
I Norge blir den lovgivende makt (Stortinget) valgt av folket. Den lovgivende makt setter igjen retningslinjer for hva den dømmende makt (domstolene) kan foreta seg, og gjennom parlamentarismen har folket også kontroll over den utøvende makt (Kongen via regjering).
Hva gjør en domstol?
Domstolenes kjerneoppgave er å treffe bindende avgjørelser i rettsspørsmål ved anvendelse av rettsregler på faktiske forhold. Virksomheten til de alminnelige domstolene i Norge er konsentrert om å avsi straffedommer og avgjøre sivile tvister. Denne typer oppgaver kan omtales som den dømmende virksomhet.
Hva vil det si å ha makt?
Makt er evnen til å nå sine mål, om så mot andres vilje og interesser, og kan også bety det å ha autoritet eller myndighet over noe. Desto mer man oppnår av sine egne mål på tvers av andres vilje og interesser, desto mer makt har man.
Hva er skjult makt?
Åpen maktbruk er makt som er synlig for andre. Skjult maktbruk er makt som ikke er synlig for andre i organisasjonen. Åpen maktbruk kan inndeles i tre ulike typer. Den første heter tvangsmakt og handler om at noen påfører makt på andre enten fysisk eller psykisk .
Hvilke typer makt har vi?
Se også
- Økonomisk makt.
- Militær makt.
- Politisk makt.
- Lovgivende makt.
- Utøvende makt.
- Dømmende makt.
- Ideologisk makt.
Hvor mange typer makt finnes det?
Vi skiller mellom militær, økonomisk og ideologisk makt. Hvordan makten utøves, kommer an på hvilke midler det er tilgang på, om maktbruken er legitim, og hva man ønsker å oppnå.
Hva er positivt med makt?
Makt har både positive og negative effekter. Den gir økt energi og høyrere aktivitetsnivå, økt målorientering, større grad av selvorientering og hemningsløs atferd og man vurderer informasjon på en mindre nøyaktig og systematisk måte.
Hva kan makt føre til?
Hva makt kan føre til
Makt fører ofte til: større selvopptatthet og dårligere evne til å innta andres perspektiv. svekket selvsensur og lavere impulskontroll.
Hva er makt og hvem har makt?
Makt er i generell forstand en aktørs evne til å oppnå det vedkommende ønsker, og mer spesielt en aktørs evne til å få andre aktører til å gjøre noe som de ellers ikke ville gjort. Aktører kan her være individer, grupper, organisasjoner eller stater. Det motsatte av makt, altså fravær av en slik evne, kalles avmakt.
Når bruker man makt?
Du har makt når du får andre til å gjøre noe de ellers ikke ville gjort. Hvis du for eksempel har mye penger, kan du få andre til å arbeide for deg, og hvis du har en høy stilling, kan du bestemme hva andre skal gjøre.
Hvordan Språk er makt?
Makten ligger i språket
Selv om du forsøker å uttrykke deg mest mulig nøytralt og nøyaktig, vil ordene du velger fortelle noe om hvem og hva du er, og påvirke mottakerens oppfatning. Det trenger ikke være et bevisst forsøk på å utøve makt. Makten ligger innebygget i selve språket.