I Norge er UV–indeksen høyest 1-2 på en vinterdag (lav intensitet) og høyest 6-7 (høy intensitet) på en sommerdag. Når UV–indeksen er 3 eller mer anbefaler Kreftforeningen at du beskytter deg. Befinner du deg i områder hvor UV–indeksen er 8 eller høyere er det nødvendig med ekstra beskyttelse.
Hvor mye UV-indeks for å bli brun?
UVB-stråler som treffer huden stimulerer til økt produksjon av pigmentet melanin. UVB bidrar mest til at vi får brunfarge i huden når vi soler oss, og gjør også at det ytterste hudlaget, hornlaget, blir fortykket og dermed herdet slik at man får en viss beskyttelse ved videre soling.
Hvilken UV-indeks er best å sole seg i?
I motsetning til UVA påvirkes UVB i stor grad av skyer og ozonlag. Også UVB bidrar til hudaldring. UVB-strålingen vil være størst når solen står høyt på himmelen. Den beste beskyttelsen mot disse strålene er derfor å holde seg unna direkte sol i timene mellom 12 og 15.
Hvilken UV-indeks er det i solarium?
— I et godkjent solarium ligger UV–indeksen på mellom 11 og 12. Dette tilsvarer sommer i syden og enda litt kraftigere enn det, sier Tommy Aalerud i Statens Strålevern. Det er også viktig å huske på at UV-spektrene i ulike solariemodeller varierer.
Hvor høy er UV-indeksen i Norge? – Related Questions
Kan man bli brun av å ligge i skyggen?
Selv om skyggen gir betydelig beskyttelse mot UV-stråling, skjermes du ikke helt fra bestrålingen. Opp til 40 % av UV-strålene når deg allikevel, selv i skyggen. Det innebærer at du også blir brun i skyggen.
Er solen sterkere i Norge?
Sola er sterkest midt på dagen vår og sommer. UV-strålingen fra sola blir sterkere jo nærmere ekvator du kommer. I tropiske strøk er sola omtrent dobbelt så sterk som sommersola i Sør-Norge. Jo tynnere ozonlag, jo sterkere blir sola.
Hva er UV i et solarium?
Solarium er et apparat for helkroppsbestråling med ultrafiolett stråling (UV-stråler). Kunstig bestråling med ultrafiolett lys benyttes for å oppnå bruning av huden, og fordi mange opplever velvære ved slik bestråling.
Hva er UVA UVB og UVC?
Solens stråler består av tre forskjellige typer ultrafiolette stråler, også kalt UV-stråler: UVA, UVB og UVC. UVC-strålene absorberes av gasser i jordens atmosfære, og treffer ikke jordens overflate. Av UV-strålene som når jorden, består ca. 5 % av UVB-stråler og de resterende 95 % av UVA.
Hvor sterke er UV-strålene?
UV-indeks sier noe om hvor intense UV–strålene fra sola er; 1-2 på skalaen betyr svak, 3-5 moderat, 6-7 sterk, 8-10 svært sterk og 11 eller høyere ekstremt sterk sol. Du bør beskytte deg når UV-indeks er 3 eller høyere.
Hva er UVA UV B og UV C stråling?
Her på jorden har vi kun UV–B og UV-A. De farlige UV–C strålene når aldri jordoverflaten ettersom strålene blir stoppet av jordens ozonlag og atmosfære. UV–B–strålingen stoppes delvis av ozonlaget, mens UV-A strålingen trenger nesten uhindret gjennom atmosfæren.
Er UV 400 bra?
Betegnelsen UV400 baserer seg på at glassene blokkerer lys med bølgelengde opptil 400nm. Det er disse bølgelengdene som er farligst fordi de kan skade både vev og arvemateriale.
Kan man bli brun gjennom et vindu?
MYTE 3: MAN KAN BLI SOLBRENT GJENNOM ET VINDU
FAKTA: Ja, man kan faktisk bli solbrent gjennom et vindu. Glass filtrerer kun bort en av type ståling, UVB- stråler, mens UVA- stråler kommer seg gjennom skylaget, vanlige vinduer og glass.
Kan man få D vitamin gjennom vindu?
Selv om stort sett alt av UVB blokkeres av vinduer, kan en brun farge fortsatt oppnås via den UVA-strålingen som trenger gjennom glasset. Det krever bare lengre tid. Sollys setter også i gang kroppens produksjon av D–vitamin, men her er du nødt til å bevege deg utendørs.
Kan man bli brun gjennom klær?
MYTE: Du kan ikke bli solbrent gjennom klærne.
De fleste klesplagg gir deg en naturlig solbeskyttelse, men beskyttelsen avtar når klærne blir våte. Klær med lyse farger og nette stoffer gir enda mindre beskyttelse enn mørke og tette plagg.
Når på døgnet blir man brun?
Det viser seg at midt på dagen får vi mest både av UVA- og UVB-stråling. Ut over ettermiddagen, når sola står lavere på himmelen, synker mengden med UVA-stråler.
Når gir solen D vitamin i Norge?
Får jeg for lite D–vitamin? I sommerhalvåret – fra mai i september – er lyset fra solen i Norden så kraftig at utendørs opphold selv før klokken 12 og etter klokken 15 gir nok D–vitamin. I vinterhalvåret – fra oktober i april – er ikke strålingen sterk nok til at det dannes D–vitamin når man oppholder seg i solen.
Hvor lenge må jeg være i sola for å få nok vitamin D?
Sol som kilde til vitamin D
Det er lite sol som skal til for å fylle lagrene med vitamin D. Forskere anslår at det er nok med 10–15 minutter sol på ansikt og armer 2–3 ganger i uken om sommeren. I løpet av vinteren får vi ikke vitamin D fra sola i Norge.
Er det D-vitamin i solarium?
Solarium kan gi produksjon av vitamin D, men den økte hudkreftrisikoen er langt større og bedre dokumentert enn helsegevinster av økt vitamin D-nivå. De som har et lavt vitamin D-nivå, kan oppnå tilstrekkelig nivå gjennom kosten og tilskudd. Bruk av solarium er derfor uegnet som kilde til vitamin D.
Hvor mye sol er sunt?
Dette kan kroppen lege selv, men da må du ut av solen i flere timer, sier Juzeniene. Hvis du soler deg lenge i flere dager rekker derfor ikke kroppen å reparere seg. Det er dette som kan føre til hudkreft eller føflekkreft. Kreftforskerens råd om ti til tyve minutter soltid er forøvrig for kropper uten solkrem.
Er det lurt å dusje etter solarium?
Kan jeg dusje etter soling? Ja, det er klart du kan. I den tiden da solariebruk kom skikkelig i gang her i landet het det at man skulle vente 4 timer etter soling før man dusjet.