Det sendes en henvisning fra fastlegen til et distriktpsykiatrisk senter, ofte forkortet DPS. Henvisningen er et fysisk eller elektronisk brev som beskriver personens bakgrunn og problemstilling. Det som står i henvisningen er normalt det eneste spesialisten vurderer ut ifra.
Hva er forkortelsen for DPS?
Distriktspsykiatrisk senter, DPS eller psykiatrisk senter er grunnsteinen i andrelinjetjenesten (spesialisthelsetjenesten) innen psykisk helsevern. DPS er definert som en faglig selvstendig enhet med ansvar for det allmenne psykiske helsevernet.
Hva gjør de på DPS?
Et distriktspsykiatrisk senter (DPS) er den delen av psykisk helsevern som har hovedansvaret for å gi behandlingstilbud i et gitt geografisk område både i akuttsituasjoner og på bakgrunn av henvisninger. DPS gir spesialisert utredning og differensiert behandling poliklinisk, ambulant eller som dag- og døgnbehandling.
Hvor mye koster en time på DPS?
Finn frikortet og sjekk egenandeler
Psykolog | Egenandel |
---|
Sesjon 1,5 time | 563 kroner |
Sesjon 2 timer | 750 kroner |
Sesjon 2,5 timer | 938 kroner |
Sesjon 3 timer | 1125 kroner |
Hvordan bli henvist til DPS? – Related Questions
Hvor mye koster det å gå til DPS?
Egenandel på DPS er 375 kr pr time. Fra 1. januar 2021 er det ett felles egenandelstak for alle tjenestene som utløser godkjente egenandeler. Du får frikortet innen tre uker etter at du har betalt over 2460 kroner i egenandeler.
Hvorfor er man på DPS?
Hvis du har mer alvorlige plager og problemer kan du bli henvist til et distriktspsykiatrisk senter (DPS). Et slikt senter kan tilby ulike typer behandling, inkludert samtalebehandling. Deres dagavdelinger har gjerne behandlinger for mennesker med for eksempel angst, spiseforstyrrelser, eller tvangslidelser.
Hvor lenge er man innlagt på DPS?
Hvor lenge man er innlagt varier veldig med tanke på problematikk og alvorlighetsgrad. For noen er oppholdet kun på noen timer for andre rundt to måneder. Det finnes også noen pasienter som blir værende lengre.
Kan man legge seg selv inn på DPS?
Man kan selv be om en innleggelse eller man kan bli lagt inn mot sin vilje dersom man er for syk til å innse at man ikke klarer å ta være på seg selv eller er en fare for seg selv eller andre. Fastlege eller legevakt er de man kan kontakte om man treger innleggelse eller annen behandling.
Er DPS frivillig?
Avhengig av lokale forhold og pasientens tilstand er det tre alternativer ved behov for akutt, frivillig innleggelse: akuttpsykiatrisk avdeling, DPS og kommunal ØHD.
Hvor syk må man være for å bli innlagt på psykiatrisk?
Hvis det man sliter med av psykiske vansker, som f. eks. depresjon og spiseforstyrrelser, er såpass alvorlig at man ikke klarer å gå på skole eller fungere i hverdagen kan en innleggelse være nødvendig.
Kan man bli innlagt for depresjon?
Dersom psykologen vurderer at du burde få tett hjelp og oppfølging vil du kunne bli innlagt på psykiatrisk avdeling. Ofte er det da en alvorlig situasjon. De fleste som sliter med depresjon bor hjemme men går jevnlig til samtale til en psykolog eller en psykiatrisk sykepleier.
Hva er forskjell på BUP og DPS?
Det er en avdeling ved et sykehus og drives poliklinisk. BUP har gjerne også en Familieenhet, hvor familier kan få opphold og veiledning i samspill med egen barn. DPS står for Distrikts-psykiatrisk senter, og er et tilbud til voksne over 18 år. Det ligger utenfor sykehus, men er ofte knyttet til et sykehus.
Kan DPS avslutte behandling?
For å svare på det første spørsmålet ditt: ja, du kan selv bestemme når du ønsker å avslutte din behandling ved DPS. Din behandler kan imidlertid anbefale deg videre oppfølging dersom vedkommende tenker at det er til det beste for deg og din helse.
Hvor lang ventetid er det på DPS?
Resultat. I 2021 var den gjennomsnittlige ventetiden på 46 dager på nasjonalt nivå. Det er en økning på 2,2 dager sammenlignet med 2020. Det er variasjon i gjennomsnittlig ventetid mellom helseregionene, ventetiden varierer fra 39 dager i Helse Vest RHF til 61,5 dager i Helse Nord RHF.
Er DPS statlig?
Et distriktspsykiatrisk senter (DPS) har hovedansvar for generelle tilbud innen den psykiatriske spesialisthelsetjenesten. Med døgntilbud, dagtilbud, poliklinikk og akutt-team er disse sentrene statlige klinikker som samarbeider nært med kommunene i sine respektive områder.