Du kan enkelt og trygt kontakte helsestasjonstjenestene i din kommune på Helsenorge. Du kan finne helsekontaktene dine, se og avbestille timeavtaler og sende meldinger. I noen kommuner vil du også kunne bestille time.
Er helsestasjon gratis?
Helsestasjon for ungdom (HFU) er et gratis tilbud for deg mellom 12-20 år. På helsestasjonen for ungdom kan du få hjelp og råd fra helsesykepleier, lege og evt. jordmor og psykolog.
Når kontakte helsestasjon?
Du kan få flere konsultasjoner ved behov. Den første konsultasjonen for deg som er gravid, bør være mellom uke 6 og 12. Ta kontakt med helsestasjon så tidlig som mulig hvis du ønsker oppfølging av jordmor. Du velger selv om du vil følges opp av jordmor på helsestasjon eller lege gjennom graviditeten, eller begge.
Hva kan man gjøre på helsestasjon?
Helsestasjonen ønsker å være en støtte for foreldre, gjøre dem trygge i foreldrerollen og bidra til at barn får en trygg og god oppvekst. Det innebærer at helsesykepleier gir foreldreveiledning og snakker med alle om blant annet betydningen av samspill, ernæring, søvn og om rusmiddelbruk, vold og omsorgssvikt.
Hvordan få time på helsestasjonen? – Related Questions
Er det frivillig å gå på helsestasjonen?
Helsestasjonen er et lovpålagt, gratis, lett tilgjengelig lavterskeltilbud for alle barn og deres foreldre, uavhengig av sosial tilhørighet.
Er det gratis å få angrepille på helsestasjon?
Hvis du ikke bruker egen prevensjon er det lurt at du skaffer deg en angrepille (nødprevensjon). Noen helsestasjoner for ungdom gir ut gratis nødprevensjon, men ikke alle. Derfor må du ta kontakt med helsestasjon for ungdom der du bor for å sjekke ut det.
Hva spør helsesøster om?
Helsesøster kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet. Som du ser kan du snakke med helsesøster om det meste.
Hva kan jeg spørre helsesøster om?
Gjennom møter med barn, ungdom og foreldre skal skolehelsetjenesten gi råd og veiledning for å fremme barn- og ungdoms psykisk- og fysiske helse, og for å forebygge sykdom og skader. Det innebærer også at helsesykepleier vil snakke med alle om vold, omsorgssvikt og rusmiddelbruk.
Kan man ta blodprøve på helsestasjon?
Hvor kan blodprøven tas? Blodprøven kan tas på ditt legekontor eller på nærmeste helsestasjon. Du bestiller selv time til dette.
Kan man få graviditetstest på helsestasjon?
Du kan også få graviditetstest hos lege eller på helsestasjoner. Dersom du ønsker å teste på egenhånd, er det mulig å kjøpe ulike graviditetstester på apotek eller i enkelte matvarebutikker.
Når er det vanlig å teste positivt?
Graviditetstesten fungerer ved at den registrerer økt forekomst av hormonet humant koriongonadotropin (hCG) i urinen din. Utskillelse av hCG i blodet og urinen til en befruktet kvinne starter 6-8 dager før den neste forventete mens, og en graviditetstest vil kunne gi utslag omtrent 10 dager etter befruktningen.
Er jeg gravid symptomer?
Tidlige tegn og symptomer på graviditet er uteblitt menstruasjon, kvalme og oppkast, ømme og forstørrede bryster, hyppigere vannlating og økt søvnbehov.
Når på døgnet kan man ta en graviditetstest?
Når på dagen bør jeg ta en graviditetstest? Du kan teste deg når som helst på dagen, men om morgenen er best siden morgenurin inneholder all hCG som kroppen din har skilt ut i løpet av natten. Du bør ikke drikke for mye væske før du tar testen. Det aller beste er å vente til du må tisse på vanlig måte.
Kan man være gravid uten at det slår ut på test?
Det er mulig å få et negativt resultat på en hjemmetest selv om du faktisk er gravid. Dette kalles en falsk negativ prøve. Forklaringen kan være: At du har tatt testen for tidlig.
Hvordan merket du at du var gravid?
Ofte er det ikke før i uke 4 at du kan kjenne tegn på at du er gravid, men de fleste merker ingen endringer så tidlig i svangerskapet. I uke fem er menstruasjonen forsinket med én uke. Hva skjer med mor?
Hvordan ser utfloden ut når man er gravid?
Økt utflod er et tidlig tegn på at man er gravid. Den kan gjerne bli litt tykkere og seigere enn når man ikke er gravid. Dette er normalt. Er utfloden økt og illeluktende ved graviditet, eller om fargen endres til brun, grønn, rosa eller gul, bør du ta det opp med jordmoren eller legen din.
Er det mulig å være gravid uten ømme bryster?
Jeg har ikke ømme bryster, selv om jeg er gravid – er det noe galt? Nei, absolutt ikke. Det er ikke alle som får ømme bryster. Det beskrives ofte som et normalt tegn på graviditet, men det er ikke avgjørende.
Kan man merke at man blir befruktet?
En del kvinner hevder at de kunne merke da egget ble befruktet. Om dette er sant eller om det er noe de innbiller seg, kan man ikke bevise, men generelt tror vi at de fleste ikke vet når egget ble befruktet.
Blir tissen større når man er gravid?
Noen kvinner, spesielt flergangsfødende, kan oppleve stort nedpress, og av til også noe som buler litt ut i skjedeåpningen. Underlivet bærer ganske tungt i svangerskapet, og er avhengig av en sterk bekkenbunnsmuskulatur for å holde alt på plass.