På Lovdatas åpne nettsted har du tilgang til nye avgjørelser avsagt av Høyesterett og lagmannsrettene. Du finner også norske sammendrag av et utvalg avgjørelser fra Menneskerettsdomstolen i Strasbourg. ℹ Artikkelen er mer enn ett år gammel.
Hvilke rettssaker er åpne?
I utgangspunktet er rettsaker offentlige. Det betyr at du kan følge nesten alle saker. Se Når går rettsaken for oversikt over hvor og når rettssakene skal gjennomføres. Du kan møte opp uten melde fra på forhånd.
Hva er forskjellen på tingretten og lagmannsretten?
Oppgaven til lagmannsretten er å behandle anker fra tingretten. Man kan anke dommer, beslutninger og kjennelser. Lagmannsrettens avgjørelser kan ankes videre til Høyesterett, men Høyesterett tar bare opp saker som er prinsipielt viktige.
Hvilke saker behandles i tingretten?
Tingrettene behandler både sivile saker og straffesaker. De behandler også saker om midlertidig sikring, tvangsfullbyrdelse og offentlig skifte av fellesbo, konkursbo og dødsbo. I tillegg registrerer de dødsfall, utsteder skifteattester og notarialbekreftelser.
Kan man lese dommer på nett? – Related Questions
Hva koster det å ta en sak til tingretten?
Rettsgebyret er fra 1. januar 2022 på 1 223 kroner. De nye gebyrsatsene gjelder for saker innkommet etter 01.01.2022. For fakturering av gebyrer i år for saker innkommet i 2021 (eller tidligere år), gjelder satsen aktuelle året.
Hvor mye koster en dag i retten?
I tillegg kommer gebyr til retten. En dag i retten koster kr 5650, to dager koster kr 9040 også videre. Det er sjeldent vi er mer enn to dager i retten. Dersom du ikke er dekket av en ordning som gjør at du har rettshjelpsdekning eller fri rettshjelp må du i tillegg dekke alle utgifter til egen advokat.
Hvilke saker går i Oslo tingrett?
Oslo tingrett er Norges største tingrett og behandler straffesaker, sivile saker og forvaltningssaker.
Hva er tingrettens oppgave?
Tingretten er en domstol i Norge. Det er den første domstolen hvor sivile saker og straffesaker behandles.
Hva skjer i tingretten?
Tingretten er en førsteinstansdomstol, og de fleste rettssaker løses ofte her. Tingretten løser både straffesaker og sivile saker, med unntak av enkelte saker som må til forliksrådet før de kan tas til tingretten. Man kan anke dommer fra tingretten til lagmannsretten, og til sist til Høyesterett.
Hvordan foregår det i tingretten?
Retten settes
Saken starter med at dommerne (fagdommer og meddommere) kommer inn i rettssalen. Alle som er til stede i rettssalen må reise seg når dommeren kommer inn. Fagdommeren er rettens leder, og presenterer alle aktørene. Så spør dommeren om det er noen som mener at dommerne er inhabile.
Kan man nekte å vitne i retten?
Kan jeg nekte å vitne? Ingen kan nekte å møte. De fleste har også plikt til å forklare seg. Ett unntak er om du er i familie med tiltalte.
Hva skjer om man ikke møter som vitne?
Retten kan bestemme at et vitne som uteblir uten gyldig fravær skal hentes til rettsmøte. I praksis skjer dette av politiet. Den som ikke møter kan også ilegges bøter og erstatningsansvar etter domstolloven § 205.
Kan man vitne over telefon?
Som hovedregel skal vitner opptre fysisk i domstolen og avgi forklaring. Unntak er fjernavhør, enten over telefon eller via video.
Hvordan slippe å vitne?
Du kan bare bli fritatt fra plikten til å vitne dersom du har gyldig fravær, og det er kun retten som kan bestemme om du har gyldig fravær eller ikke. Avklar tidligst mulig med retten hvis du mener du har gyldig fravær. På nettsidene til Norges domstoler finner du praktisk informasjon om det å vitne i en rettssak.
Er man pliktig til å møte som vitne?
Det står i straffeprosessloven §108 at enhver plikter etter innkalling å møte som vitne og forklare seg overfor retten, med mindre annet er bestemt ved lov. Det er først når du mottar en personlig innkalling/stevning at du har en plikt til å møte. Du har helt rett i at siktedes familie er fritatt plikten til å vitne.
Kan man være anonym vitne?
5.2.2 Anonymitet under etterforskningen
Komiteen deler Justisdepartementets syn om at det både i politi- og dommeravhør må være tillatt å bruke anonyme vitner under etterforskningen. Komiteen mener også at det bør være adgang for politiet til å beskytte sine kilder slik at vitnets identitet kan holdes hemmelig.
Hvem kan ikke vitne?
Yrkesgrupper som kan vitne alene
Nære slektninger til den som får en rettighet ved dokumentet, kan ikke være vitne. Dette gjelder ektefeller, foreldre, barn eller søsken. Dersom dokumentet signeres av en person som har fått fullmakt, må også fullmakten bevitnes etter de samme reglene.
Har man plikt til å forklare seg til politiet?
Verken den mistenkte eller vitner har noen generell plikt til å møte frem for eller til å forklare seg for politiet. Men det gjelder visse unntak også her: På forespørsel må alle oppgi navn, fødselsdato, fødselsår, stilling og bopel til politiet, jf. straffeloven § 333.
Hvordan blir man kalt inn til avhør?
Politiet kan innkalle både mistenkt og vitner til avhør, men de kan ikke tvinge noen til å avgi forklaring. Dette står i straffeprosessloven § 230. En som er innkalt til et politiavhør, må møte hos politiet og fortelle om de ønsker å forklare seg.
Kan politiet lyve i avhør?
I påtaleinstruksen § 8-2 står det at politiet i avhør ikke skal bruke “Løfter, uriktige opplysninger, trusler eller tvang”. Dette betyr at politiet ikke har lov til å lyve om bevisene for å lure noen til å tilstå et lovbrudd.