Er kong Harald syg?

Han blev raskmeldt og udskrevet et par uger senere. Senere på året blev han indlagt på ny. Her gennemgik han en vellykket hjerteoperation, hvor han fik indsat en ny hjerteklap. Han blev senest opereret i 2021 for en seneskade over højre knæ.

Hvad hedder den norske kongefamilie?

Kronprins Haakon Magnus af Norge
BørnPrinsesse Ingrid Alexandra Prins Sverre Magnus
FarHarald 5. af Norge
MorSonja Haraldsen
Født20. juli 1973 (49 år) Oslo, Norge

Hvorfor havde Norge en dansk konge?

Da Norge i 1905 løsrev sig fra unionen med Sverige og blev et selvstændigt demokrati, ønskede landets befolkning en konge som overhoved. I lighed med de to lande, som Norge historisk havde været samhørende med, Danmark og Sverige, skulle landet være et monarki.

Er kong Harald syg? – Related Questions

Hvorfor måtte Danmark afgive Norge?

I 1814 tabte Danmark-Norge Englandskrigene, og kongen af Danmark-Norge, Frederik VI blev tvunget til at overdrage Norge til kongen af Sverige ved Freden i Kiel. Efter et norsk forsøg på uafhængighed og vedtagelsen af en fri forfatning blev Norge tvunget ind i en løs union med Sverige.

Hvad hed den norske konge under 2 verdenskrig?

Haakon 7. vandt ved sin strengt konstitutionelle optræden og sine personlige egenskaber stor folkelig anerkendelse. Da tyskerne angreb Norge 9.4.1940, forlod han Oslo. I Elverum modtog han den tyske gesandt Curt Bräuer (1889-1969) og afviste det tyske ultimatum om at indsætte Vidkun Quisling som regeringschef.

Hvordan blev man konge?

Kongen var den person, som havde tilstrækkelig støtte blandt de lokale stormænd til at kunne kalde sig konge over et større landområde. Kongens magt afhang dog til hver en tid af spillet mellem hans egen og stormændenes styrke, men også udenrigspolitiske forhold havde indflydelse.

Hvem var konge i Danmark under 2 verdenskrig?

Christian 10., 26.9.1870-20.4.1947, konge af Danmark fra 1912; søn af Frederik 8. og dronning Lovisa; gift 1898 med prinsesse Alexandrine af Mecklenburg-Schwerin; far til Frederik 9. og arveprins Knud.

Hvornår fik Danmark en konge?

Den første konge, som vi ved levede i Danmark, var kong Godfred. I år 804 kom han i kontakt med den frankiske konge Karl den Store. Da Godfred døde i år 810, blev han efterfulgt af sin brors søn, Hemming. Mest kendt blandt vikingetidens konger og dronninger er Gorm den Gamle og Thyra Danebod.

Hvornår havde Danmark sidst en konge?

Kongerækken, ca. 950-
MonarkerGift med
Frederik 9. (født 1899, regent 1947 – 1972)Ingrid af Sverige (1910-2000)
Margrethe 2. (født 1940, regent 1972-)Henrik, H.K.H. Prinsgemalen (1934-2018)
Kronprins Frederik (født 1968)Kronprinsesse Mary (født 1972)

Hvem var den første konge i verden?

Kongerækken. Det er nok de færreste af os, der kan prale af at kunne den udenad. Men mange kan måske godt huske, at den begynder med vikingekongen Gorm den Gamle, der regerede i midten af 900-tallet.

Hvilken konge har regeret længst i verden?

Historiens længst regerende monark er nu kong Pepi II fra det sjette ægyptiske dynasti. Han regerede i 94 år fra 2251 fvt. til 2157 fvt.

Hvem var Danmarks bedste konge?

I henhold til Poul Grinder-Hansen er der med Frederik tale om en af de bedste konger som Danmark nogensinde har haft.

Er Danmark verdens ældste kongerige?

Det danske monarki er blandt de ældste i verden. Kongehuset kan med sikkerhed føre sin historie tilbage til Gorm den Gamle (d. ca. 958).

Hvilken konge har siddet længst i Danmark?

Dronning Margrethe er den næstlængst regerende monark i danmarkshistorien og er kun overgået af Christian IV, der sad på tronen i 60 år. Med dronning Elizabeths død følger den formelle udnævnelse af kong Charles III lørdag.

Hvad var Kong Eriks tilnavn?

Hans regeringstid blev begunstiget af, at hungersnøden, som havde plaget Danmark i de foregående år, nu holdt op. Ifølge Saxo skal hans tilnavn Ejegod, som betyder ‘den evigt gode’, hentyde til, at Erik opretholdt loven og straffede de stormænd, som forgreb sig på det almindelige folk.

Hvem myrdede Kong Erik?

Magnusson Præstehader af Norge (født 1268, regent 1280-1299) og endelig de såkaldt fredløse – de ni stormænd – der i 1287 blev dømt skyldige i kongemordet. I 1305 udpegede Erik Klippings søn, Erik 6. Menved (født 1274, regent 1286-1319), et nævn, der stadfæstede dommen i sagen fra 1287 mod kongens drabsmænd.

Er Dronningen i familie med Gorm den Gamle?

Gorm er stamfader til den danske kongefamilie, og selv om linien ikke altid er direkte, kan den dog føres op til vores nuværende regent Dronning Margrethe 2.

Leave a Comment