Hva er kriteriene for å gi blod?

Blodgiveren skal være frisk. Alder ved første givning skal være minst 18 år og høyst 60 år. For førstegangsgivere over 60 år foretas det et skjønn av blodbankens lege, og blodgivere over 65 år kan gi blod etter årlig tillatelse fra blodbankens lege. Det er krav til vekt, blodtrykk, hemoglobin, medikamentbruk m.m.

Kan jeg gi blod i dag?

I dag kan man kun gi blod til den blodbanken som man er registrert på ettersom det ikke finnes et nasjonalt blodgiverregister og dermed heller ingen deling av blodgiverinformasjon mellom helseforetakene/blodbankene.

Når kan jeg ikke gi blod?

Om du har symptomer på luftveisinfeksjon og feber skal du ikke gi blod eller komme til blodbanken. Du må ha vært symptomfri de siste 14 dager for å kunne gi blod igjen. Dersom du ikke har feber, kun lette luftveisymptomer må du vente i syv dager før du kan gi blod.

Hva er kriteriene for å gi blod? – Related Questions

Kan lesbiske gi blod?

Lesbiske kan

Lesbiske kvinner og homofile menn som ikke har sex med menn, kan gi blod. Menn som ikke er homofile, men som likevel har sex med andre menn, kan ikke gi blod.

Hvor lang tid tar det å få tilbake blod etter blodgivning?

Fordi de andre bestanddelene av blodet gis tilbake til giveren, kan blodplater eller plasma gis igjen etter to til tre uker. Etter vanlig blodgivning anbefales et opphold på fire uker før du gir blodplater eller plasma.

Hvilke sykdommer gjør at man ikke kan gi blod?

Hvem kan ikke gi blod?
  • er kronisk syk eller har hatt kreft.
  • bruker faste medisiner (unntatt p-piller, allergimedisin og midler mot lavt stoffskifte)
  • tilhører en risikogruppe for smitte av infeksjonssykdommer som hiv eller hepatitt. Dette gjelder blant annet sprøytenarkomane, prostituerte og menn som har sex med menn.

Kan man gi blod når man går på blodtrykksmedisin?

Tidligere ble alle potensielle blodgivere som bruker blodtrykksmedisin avvist. Årsaken var en bekymring for uheldige bivirkninger som svimmelhet og arytmier.

Kan jeg gi blod hvis jeg tar medisiner?

Så bra du ønsker å bli blodgiver, det er en viktig innsats for fellesskapet! Dessverre så er det mange legemidler som gjør at man ikke kan gi blod og concerta er en av disse. Snus er ingen hindring.

Kan man drikke alkohol etter å ha gitt blod?

Gi blod – Blodgivere bør unngå å drikke alkohol 24 timer | Facebook.

Hvor mye får man av å donere blod?

Ved hver tapping vil du gi en halv liter blod. Hvis du vet at du har 4-5 liter blod, syns du kanskje at en halv liter høres mye ut.

Hvor lang tid tar det for alkohol å gå ut av blodet ditt?

– Vanlig nedbrytningshastighet er på mellom 0,10 og 0,15 promille per time. Det betyr at dersom du fikk en promille på 1,5 en kveld, så vil det ta cirka 10 til 12 timer før alkoholen er ute av kroppen.

Er det vondt å gi blod?

Hun sier at det å gi blod krever mot, dedikasjon og prioritering. Men at blodgivning verken er særlig vondt eller tidkrevende, slik mange tror. – Det er snakk om 1 time 4 ganger i året. På den tiden kan man faktisk bidra til at flere mennesker får livsviktig behandling.

Blir man trøtt av å gi blod?

Børset ved NTNU sier dessuten det er viktig at giveren får i seg rikelig med væske også etter blodgivingen. Videre er det ikke uvanlig å føle seg litt slapp i en eller flere dager etter å ha gitt blod, og at man derfor skal ta det rolig de første timene etter givning.

Hva er fordelen med å gi blod?

Det finnes ingen erstatning for blod. Blod kan ikke fremstilles kunstig og må derfor gis. Mange pasienter er helt avhengig av blodgivernes frivillige innsats. Siden blod har begrenset holdbarhet er det et konstant behov for nye forsyninger (lær mer om blod her).

Hvor mange liter blod i kroppen?

Hva er blod og hva brukes det til? Et voksent menneske har 4-6 liter blod avhengig av kroppsstørrelse. Blodlegemene dannes i benmargen. Blodet transporterer oksygen i kroppen, bekjemper infeksjoner, sørger for næring til alle kroppens celler og fjerner avfallsstoffer.

Er det farlig å miste 1 liter blod?

Et voksent friskt menneske vil normalt tåle et blodtap på opptil 0,5–1 liter uten at det er behov for å gi blod til vedkommende.

Hva smaker blod?

Blod har metallsmak. En slik betennelse er nokså vanlig hos voksne, men mindre vanlig hos barn. Les mer om: Betennelse i tannkjøttet og hva du kan gjøre for å bli kvitt det.

Hvilket organ produserer blod?

Røde blodceller produseres og modnes i benmargen. Mens de utvikler seg i benmargen har de cellekjerne, men denne går til grunne etter hvert som konsentrasjonen av hemoglobin i de røde blodcellene øker.

Hva er for høy blodprosent?

Høy blodprosent betyr økt mengde røde blodlegemer i blodet. Det kalles på fagspråket polycytemi. Mange sykdommer kan medføre nedsatt oksygentilførsel til vevet, noe som stimulerer til økt produksjon av røde blodlegemer og høy blodprosent.

Leave a Comment