Hva feirer vi 31 desember?

Nyttårsaften, den 31. desember, er årets siste dag og markerer slutten på det gregorianske kalenderåret og begynnelsen på et nytt, som innledes med 1. nyttårsdag. Nyttårsaften falt i 2022 på en lørdag, og faller i 2023 på en søndag.

Når er det nytt år?

Når markeres Nyttårsaften andre år?
ÅrstallUkedagDato
2018man31. des
2019tir31. des
2020tor31. des
2021fre31. des

Hva skjer i Oslo på nyttårsaften?

I Norge er det mest vanlig å feire nyttårsaften hjemme med store eller mindre vennefester – god mat og champagne. Mange utesteder i Oslo arrangerer nyttårsfester på nyttårsaften. Her gjelder det å bestille bord i tide, de fleste restauranter er stengt, men noen holder altså åpent og tilbyr spesielle nyttårsfester.

Hva feirer vi 31 desember? – Related Questions

Er nyttårsaften rød?

Arbeid på nyttårsaften regnes i utgangspunktet som en ordinær arbeidsdag. Som følge av at nyttårsaften faller på en lørdag i år, vil mange likevel ha fri denne nyttårsaftenen. Første nyttårsdag er en helligdag, jf. § 2 i Lov om helligdager og helligdagsfred.

Hvordan fri på nyttårsaften?

I dag er det relativt vanlig at det praktiseres fri på julaften og nyttårsaften. En slik rett kan for eksempel følge av arbeidsavtale, personalhåndbok eller tariffavtale. Dersom arbeidstakeren ikke har en slik avtalt rett, må vedkommende enten jobbe disse dagene eller benytte seg av feriedager eller avspasering.

Er nyttårsaften dobbelt betalt?

Det er ingen lovregulerte tillegg for arbeid på nyttårsaften. Overtidsarbeid godtgjøres etter de vanlige regler om overtid i arbeidsmiljøloven § 10-6.

Hva er F4 vakt?

F4 – Godtgjøringsfri

Kompensasjon for arbeid på helge- og høytidsdager kan i stedet for betaling helt eller delvis avspaseres, se tariffavtalen. Slik(e) fridag(er) markeres ofte med F4.

Er 1 juledag en rød dag?

I julen er det 1. juledag, 2. juledag og 1. nyttårsdag som regnes som helligdager.

Hva gjør spanjoler på nyttårsaften?

nyttårsaften samles spanjoler på rådhusplassene eller andre møtepunkter rundt omkring i Spania for sammen å spise de 12 lykkedruene. De som ikke tar turen til rådhusplassene samler seg foran tv-skjermen og følger den nasjonale tv-sendingen fra Puerta del Sol i Madrid.

Hvor er det best å se fyrverkeri i Oslo?

Oslo. Tradisjonen tro står Oslo kommune for fyrverkeri to steder når klokken slår 12: I havnebassenget utenfor Rådhuskaia og på Furuset idrettspark ved IKEA. Fyrverkeriet ser flottest ut på avstand. Et bra utkikkspunkt for det i havnen er Ekebergåsen, for eksempel ved Utsikten kafé eller Ekebergrestauranten.

Er det lov med fyrverkeri i Oslo?

Fyrverkeri i Oslo på nyttårsaften

Du har lov til å sende opp godkjent fyrverkeri utenfor ring 2 på nyttårsaften mellom klokken 18:00-02:00. Oppskytingen må ikke foregå i nærheten av tørr skog og andre brennbare omgivelser.

Hvor er det best å feire nyttårsaften?

10 fantastiske steder å feire nyttår
  • New York, USA. Kanskje et opplagt valg, men man kommer ikke utenom New York når tema er nyttårsfeiring.
  • Valparaíso, Chile.
  • Bangkok, Thailand.
  • Edinburgh, Skottland.
  • Las Vegas, USA.
  • Cape Town, Sør-Afrika.
  • Berlin, Tyskland.
  • Hong Kong, Kina.

Hva spiser vi på nyttårsaften?

Kalkun er den mest populære nyttårsmiddagen for oss nordmenn, og 33 % sier de spiste kalkun på nyttårsaften i fjor. Pinnekjøtt kommer på andreplass med 17 %, og på tredjeplass kommer ribbe med 8 %.

Er det halv dag nyttårsaften?

HVA MED NYTTÅRSAFTEN? Nyttårsaften er ikke nevnt spesielt i arbeidsmiljøloven, så her gjelder den generelle regelen om at det skal være arbeidsfri fra kl. 18:00 dagen før en søndag eller helligdag. Arbeidstakere med vanlige kontorjobber kan altså jobbe full dagnyttårsaften frem til klokken 18:00.

Hva pleier man å spise på nyttårsaften?

Ifølge Opplysningskontoret for egg og kjøtt, Matprat, er nyttårsaften den dagen i året det spises mest reinsdyr til middag. Det betyr likevel ikke at reinsdyr går av med seieren, det gjør derimot kalkun – og det med god margin ned til annenplassen pinnekjøtt.

Er det 133 på nyttårsaften?

Er det 133 på nyttårsaften? Jobber du ordinær vakt på en helligdag, eller etter klokka 12.00 på julaften og nyttårsaften, har du krav på 133,3 prosent i tillegg. Det vil si at hvis du har en timelønn på 222 kroner, kan du på en rød dag få et tillegg på 295 kroner. Dette resulterer i en timelønn på hele 517 kroner.

Er det ekstra betalt på nyttårsaften?

Det er ingen lovregulerte tillegg for arbeid på nyttårsaften. Overtidsarbeid godtgjøres etter de vanlige regler om overtid i arbeidsmiljøloven § 10-6.

Leave a Comment