Forskrift om byggesak utfyller plan- og bygningslovens regler om byggesaksbehandling, kvalitetssikring og kontroll, om tilsyn, om godkjenning av foretak for ansvarsrett og om reaksjoner der reglene ikke er fulgt.
Hva er formålet med byggesaksforskriften?
Byggesaksforskriften skal sikre gjennomføring av lovens formål blant annet gjennom krav til gode og fullstendige søknader og oppgave- og ansvarsfordeling mellom kommune og utbygger og bidra til effektiv og forsvarlig saksbehandling og gjennomføring av byggesaker.
Hva er en byggesak?
Før man utfører arbeider som etter Plan- og bygningsloven er søknadspliktige må man få myndighetenes godkjenning. Den byråkratiske saksbehandlingen kalles byggesak, og er forvaltet på kommunalt nivå.
Hvilke tre forskrifter finner vi i plan- og bygningsloven?
Forskrifter utfyller plan- og bygningslovens regler. Her finner du bl. a. gjeldende forskrifter som byggesaksforskiften (SAK10), byggteknisk forskrift (TEK17) og dokumentasjonsforskriften (DOK).
Hva finner vi i byggesaksforskriften? – Related Questions
Når kommer ny byggteknisk forskrift?
Fra 1. mai 2021 er det gjort endringer i både byggesaksforskriften og byggteknisk forskrift. Den nye bestemmelsen om unntak fra søknadsplikt for terrasser i byggesaksforskriften § 4-1 har trådt i kraft. Det er også gjort endringer i unntaket som gjelder tilbygg.
Hvem kan gi ut forskrifter?
Mange forskrifter gis av kommunestyrer. Myndigheten til å gi kommunal forskrift kan være hjemlet i en spesiell lov eller følge av regjeringsvedtak. Myndighet kan også følge av kommunestyreloven, der kommuner gis nærmere bestemt myndighet til å supplere reglene som står i kommunestyreloven.
Hvilke hoveddeler har plan og bygningsloven?
Loven har en første del med alminnelige bestemmelser, så en plandel og deretter en gjennomføringsdel, videre en byggesaksdel, en del med håndhevings- og gebyrregler samt en siste del med diverse bestemmelser.
Hva er forskjell på lover forskrifter og standarder?
Direktiv, lov og forskrift setter i utgangspunktet funksjonelle grunnleggende krav til sikkerhet. Dette innebærer en viss frihet med hensyn til valg av tekniske løsninger, under forutsetning av de funksjonelle kravene til sikkerhet oppfylles. Standardene er ikke juridisk bindende og bruk av standarder er frivillig.
Hva omhandler plan og bygningsloven?
Plan- og bygningsloven gir rammer for arealplanlegging i det offentlige og det private, og på hva eiere kan sette i gang av bygging og andre tiltak på eiendommene sine. En rekke sektorlover kan også ha betydning, for eksempel Veiloven, Forurensningsloven og Naturvernloven.
Hvor finner man forskrifter?
Søk etter loven ved å skrive lovens tittel eller benytt det alfabetiske registeret på grunnlag av lovens tittel. Når du står i selve loven, klikker du på SENTRALE FORSKRIFTER. som du finner rett under de faste, formelle opplysningene om loven. Du kommer nå til en oversikt over samtlige forskrifter til loven.
Er forskrift og lov det samme?
Alle norske lover finnes i fulltekst på lovdata.no. Med forskrifter menes her utfyllende bestemmelser til lovene. Forskrifter er bindende på samme måte som lover, men de er ikke vedtatt av Stortinget (de utarbeides som regel av et departement). En lov kan ha flere utfyllende forskrifter.
Hva er forskjell på forskrift og rundskriv?
Rundskriv kan i motsetning til forskrifter ikke forplikte borgere direkte. Omvendt kan borgere i visse tilfelle i saker hvor det er til borgernes fordel, støtte rett på et rundskriv og dermed gjøre krav på en behandling som beskrevet i det pågjeldende rundskrivet.
Hva definerer en forskrift?
En forskrift er et vedtak som retter seg mot et ubestemt antall eller en ubestemt krets av personer. Sammenholdt med definisjonen av vedtak, følger det at en forskrift er en avgjørelse som er truffet under utøving av offentlig myndighet som er bestemmende for privatpersoners rettigheter og plikter.
Hva er forskjellen mellom enkeltvedtak og forskrift?
Forskrifter er en type vedtak som gjelder rettigheter eller plikter til et ubestemt antall eller en ubestemt krets av personer, og enkeltvedtak er vedtak som gjelder rettigheter eller plikter til en eller flere bestemte personer.
Har forskrifter forarbeider?
Fordi forskrifter ikke har forarbeider som svarer til en lovproposisjon, får ikke høringsinstansene noen slik respons på sine høringssvar om nye forskrifter.
Hvorfor har vi lover og forskrifter?
En lov er den viktigste rettskilden for å løse tvister eller dømme etter ved straffbare forhold. Med tvist mener vi en uenighet eller uklarhet. Det er Stortinget som vedtar lover. Domstolene bruker lovene.
Hva er den sterkeste loven vi har i Norge?
Grunnloven er den øverste loven i Norge. Grunnlova står over formelle lover, som står over forskrifter. Om en lov eller forskrift er i strid med Grunnlova, så er det Grunnlova som går foran.
Kan man klage på forskrifter?
En misfornøyd nabo, kan således normalt påklage en byggetillatelse som naboen har fått, dersom bygget vil bli sjenerende. Klageadgangen gjelder kun enkeltvedtak, slik at forskrifter og avgjørelser som ikke er enkeltvedtak ikke kan påklages uten særskilt hjemmel.
Hvor skal en lov eller forskrift kunngjøres?
Den offisielle kunngjøringen av regelverk i Norge skjer elektronisk på Lovdatas nettsted i publikasjonen Norsk Lovtidend. I tillegg til selve teksten finner du blant annet informasjon om når den nye loven eller forskriften skal begynne å gjelde – ikrafttredelssestidspunktet.
Hvem vedtar lokal forskrift?
Lokale forskrifter bestemmer private personer eller virksomheters rettigheter og plikter innenfor et bestemt område, for eksempel en kommune, et fylke eller en region. De lokale forskriftene gis som regel av kommunestyret, fylkesmannen eller fylkestinget.