Hva gjør man hos en urolog?

Urologen diagnostiserer, opererer og på andre måter behandler sykdommer som for eksempel kreftsykdommer, infeksjoner, nyresten, vannlatingsproblemer, impotens, underlivssmerter, urinlekkasje og skader.

Kan kvinner gå til urolog?

Urologi er den medisinske spesialiteten som dekker sykdommer i urinveiene hos både menn og kvinner. Spesialiteten kombinerer medisinsk og kirurgisk behandling.

Hva er en urolog?

Urologi er læren om nyrene, urinveiene og de mannlige kjønnsorganene. Fagområdet omfatter disse organenes oppbygning, funksjon og sykdommer, særlig sykdommer som behandles kirurgisk. Noen eksempler er steindannelse (se blærestein, nyrestein) og lidelser i prostata.

Hva gjør man hos en urolog? – Related Questions

Er cystoskopi vondt?

Kort beskrivelse. Med lokal bedøvelsesgelé føres et tynt fleksibelt kamera inn gjennom urinrøret til blæren. Undersøkelsen gir ingen smerter.

Hvordan sjekke urinblæren?

Cystoskopi er en undersøkelse av urinblæren og urinrøret. Et tynt instrument (skop) føres inn gjennom urinrøret og opp i urinblæren. Cystoskopet kan være stivt eller bøyelig. Legen kan se gjennom cystoskopet eller skopet kan være koblet til en skjerm.

Hva gjør en uroterapeut?

En uroterapeut er en spesialutdannet sykepleier som utreder og behandler kvinner og menn som har ulike plager rundt blære og vannlatning.

Hvor mye tjener en urolog?

– Som ansatt på et offentlig sykehus kan man si at rundt én million i året, er en omtrentlig lønn. Det inkluderer vakter. Noen jobber mange ekstravakter og har lange arbeidsuker og kan da tjene mer. Som selvstendig næringsdrivende kan man tjene mer, men man har også eget ansvar for forsikringer og pensjon.

Hvorfor tar man cystoskopi?

Cystoskopi benyttes til å undersøke urinrøret og urinblærens innside. Undersøkelsen brukes til utredning ved mistanke om kreft og ved kontroller etter kreftbehandling. Undersøkelsen kan også benyttes til å gjennomføre mindre inngrep.

Hva er oppgaven til urinblæren?

Urinblæren (vesica urinaria) er et blæreformet organ som inngår i urinveiene og har vegger som utvendig hovedsakelig består av muskelvev med bukhinne og innvendig av slimhinne. Bare de landlevende virveldyrene har urinblære. Organet samler opp og lagrer urin, et avfallstoff som kroppen skiller ut fra nyrene.

Hva er symptomer på blærekreft?

Symptomer ved blærekreft

Blod i urinen er det vanligste funnet i tidlige stadier av blærekreft. Som regel kan blodet ses med det blotte øye, andre ganger kan det kun ses i mikroskop. Hyppig vannlatingstrang og svie ved vannlatingen skyldes irritasjon av slimhinnene og minner ofte om urinveisinfeksjon.

Hvor mange ganger er det normalt å tisse på en dag?

Urinmengde. Vi skiller normalt ut 1–1,5 liter urin hvert døgn. Vann utgjør omtrent 95 prosent av denne urinmengden. Urinutskillelsen per døgn (døgndiuresen) kan normalt variere fra om lag 6,5 desiliter til flere liter.

Hvor ofte er det vanlig å tisse?

Hvor mange toalettbesøk du har, avhenger naturligvis av hvor mye du drikker, men inntil 8 vannlatinger i døgnet er innenfor det normale. Det er ikke unormalt å måtte opp om natta både 1 og 2 ganger dersom du blir liggende våken en stund, eller hvis du har drukket mye om kvelden.

Hvorfor må eldre tisse om natten?

Hos eldre kan mangelfull produksjon av et hormon være årsak til nokturi. Hormonet som heter antidiuretisk hormon (ADH) gjør at kroppen produserer mindre urin om natten enn om dagen, og har man for lite av dette hormonet kan det være en årsak.

Hvordan unngå å måtte tisse om natten?

For å slippe å gå på do hele natta, kan det være lurt å unngå urindrivende drikker som kaffe, te, kullsyreholdig drikke og eplejuice i timene før du legger deg. Alkohol fører også til en aktiv blære. Hvis du våkner om natta og må tisse, kan du prøve å bli liggende så lenge som mulig.

Hvorfor føler jeg at jeg må tisse hele tiden?

– Hyppig vannlating er et kjent problem, og kan skyldes infeksjon eller sykdom i blæren. Den vanligste årsaken til at du plutselig opplever hyppig vannlating er urinveisinfeksjon – som skyldes infeksjon i urinrør, blære eller opp mot nyrene, forteller John Olaf Næsheim, bedriftslege i Stamina og tidligere fastlege.

Leave a Comment