Hva handler Piken med svovelstikkene om kort fortalt?

Handling. «Piken med svovelstikkene» er et sentimentalt, tragisk og romantisk eventyr om en fattig pike som går barbent i byen på nyttårsaften for å selge svovelstikker. Ingen vil kjøpe, og den vesle jenta ser hvordan nyttårsfeiringen pågår inne i husene mens hun selv står utenfor og fryser.

Hvem har skrevet piken med svovelstikkene?

Piken med svovelstikkene | H.C. Andersen | ARK Bokhandel.

Hva er en Svovelstikke?

Svovelstikker, eldre fyrstikktype. Dyppestikkene, oppfunnet i 1805, var trepinner forsynt med et hode av kaliumklorat og svovel. Selve pinnen var først dyppet i svovel for at den lettere skulle ta fyr. Når stikkene ble dyppet i konsentrert svovelsyre, ble satsen og deretter pinnen antent.

Hva handler Piken med svovelstikkene om kort fortalt? – Related Questions

Når ble piken med svovelstikkene?

H.C. Andersen skrev eventyret om piken med svovelstikkene i 1848.

Er det svovel i fyrstikker?

Etter tørking går stikkene til komplettmaskinen, hvor de først dyppes i smeltet parafinvoks og derpå i en flytende tennsats av kaliumklorat, svovel eller antimonsulfid, brunstein, glasspulver, fargestoff og et bindemiddel.

Hvilket tre brukes til fyrstikker?

Fyrstikker har blitt laget av både gran og furu, men pinnene vi bruker til å tenne bål med i dag er laget av osp.

Hva er på siden av fyrstikkesken?

Fyrstikk er en liten pinne av tre eller kartong med tennsats av et brennbar kjemikalium i den ene enden som brukes til å lage ild. Sikkerhetsfyrstikker er friksjonsfyrstikker som antennes ved å stryke tennsatsen mot riveflaten på en fyrstikkeske.

Hvordan brenner en fyrstikk?

Stoffet i fyrstikkhodet er laget slik at det antennes ved lav temperatur, en temperatur vi klarer å lage med denne friksjonsvarmen. Så antennes stoffet, og treverket i fyrstikken begynner å brenne. Treet omdannes da til gass og forbindes med oksygenet i lufta. Alt som brenner må nemlig ha oksygen for å brenne.

Hva skjer når man tenner på en fyrstikk?

Opptenning – friksjon skaper varme

a. av fosfor og svovel. Friksjonen mellom materialene når vi drar fyrstikken bortover ripeflaten, skaper varme. Friksjonsvarmen er nok til å antenne fosfor, og det utvikles mer varme.

Hva er målene på en fyrstikkeske?

Fyrstikkesker i samlingen til Yrjar Heimbygdslag
Mus. Nr.NavnOpplysninger om gjenstanden
YHL7972FyrstikkeskeEi fyrstikkeske. Lengde 7 cm, bredde 5,3 cm høyde 1,6 cm. Giver: Ukjent giver og tidspunkt.

Hvor produseres Nitedals fyrstikker?

Nitedals Tændstiksfabrik så dagens lys i 1863 og holdt det gående i 32 år. I 1875 ble en stor del av produksjonen overført til Grønvold i Østre Aker, og i årsskiftet 1895-6 ble all produksjonen overflyttet hit (dagens Helsfyr i Oslo).

Hvem lager fyrstikker?

Fra 1967 ble fyrstikkproduksjonen på Grønvold lagt ned, og anlegget på Agnes var den eneste fyrstikkfabrikken igjen i hele Norge. I 1984 var det slutt for fyrstikkene også i Stavern. All fyrstikkproduksjon ble flyttet til Sverige, til Swedish Match Industries, tidligere Svenska Tändstickor AB.

Når ble lighteren oppfunnet?

Allerede i 1770-årene ble flintlåspistoler konvertert til enkle lightere. De virket stort sett som en mekanisert utgave av et fyrtøy hvor flintsteiner ble slått mot hverandre for å få en gnist til å antenne et brennbart tøystykke. Først i 1823 oppfant Johann Döbereiner den første praktisk anvendelige lighteren.

Hvem oppfant lighter?

Hvem oppfant lighter? Først i 1823 oppfant Johann Döbereiner den første praktisk anvendelige lighteren. Den fungerte via en kjemisk prosess – den såkalte Döbereinersches Feuerzeug. Her utnyttet den tyske kjemikeren at hydrogen antennes hvis det kommer i forbindelse med platina.

Leave a Comment