Hva heter de fem lengste fjordene i Norge?

Nordfjord – 106 km – Vestland (Husevågøy-Loen) Varangerfjorden – 95 km – Troms og Finnmark. Romsdalsfjorden – 94 km – Møre og Romsdal (Bud – bunn Eresfjorden) Boknafjorden – 94 km – Rogaland (Imsen/Jarstein-Tengesdal)

Hvor ligger Norges lengste fjord?

Sognefjorden er en fjord i Sogn, Vestland fylke. Den er Norges lengste og dypeste fjord, verdens nest lengste fjord og verdens lengste åpne fjord. Sognefjorden er 205 kilometer lang inklusive Sognesjøen målt fra Ytre Sula til Skjolden ved botnen av Lustrafjorden. Den er 1303 meter dyp utenfor Vadheimsfjorden.

Hva er Norges lengste og dypeste fjord?

Sognefjorden er også Norges klart dypeste fjord med dybde på 1303 meter utenfor munningen av Vadheimsfjorden. Fjordenes lengde er målt fra botnen av fjordens innerste arm og ut til en linje midt mellom ytterste punkt på hver side av munningen, enten det ligger på fastlandet eller på øyer.

Hva heter de fem lengste fjordene i Norge? – Related Questions

Hvor dyp er Geiranger fjorden?

Geirangerfjorden er ein av Norges mest besøkte attraksjonar og strekk seg 15 km mellom Hellesylt og Geiranger. Den er nær 260 meter på det djupaste, mens fjella rundt strekk seg opp mot 1600-1700 meter over havet.

Hvor mange fjorder er det i Norge?

En fjord er en en u-formet dal med høye fjell på hver side. I Norge har vi hele 1732 fjorder, og fjordene finner du hele veien langs kysten fra nord i Varangerfjorden ved grensen til Russland til Ringdalsfjorden i sør ved Halden nær grensen til Sverige.

Er fjord og hav det samme?

Fjorder er en u-formet dal som havet har inntatt. En fjord er altså en dyp smal hav– eller innsjørenne. Stedet der fjorden går ut i havet kalles for munning.

Er fjord hav?

En fjord er en dyp, smal og langstrakt hav- eller innsjørenne med bratt land på tre kanter. Åpningen ut mot havet kalles for fjordens munning og er ofte grunn.

Har Danmark fjorder?

Danmark har en rekke fjorder, selv om denne betegnelsen blir langt videre brukt på dansk enn på norsk. Limfjorden er kanskje den mest kjente, og er et 180 km langt sund som forbinder Nordsjøen (i Danmark ofte kalt Vesterhavet) med Kattegat. Andre kjente danske fjorder er Roskilde Fjord og Ringkøbing Fjord.

Hvilken fjord er med sine 183 km Norges nest lengste og verdens tredje lengste?

Hardangerfjorden er Norges nest lengste fjord og verdens tredje lengste der den strekker seg 183 km inn i landet. Den begynner ved lave svaberg langs Nordsjøen og skjærer seg inn til Europas største høyfjellsplatå og Nordens sydligste jøkel. Fjorden er omgitt av over 1000 m høye fjell.

Hva er den lengste tunnelen i Norge?

Lærdalstunnelen er verdens lengste tunnel, med en toatallengde på 25 kilometer. Denne tunnelen er utstyrt med opphengssystemer og kabelstiger fra Øglænd System. Kjøreturen gjennom den 25 km lange tunnelen er blitt gjort enklere, da det finnes en stor hall hver sjette kilometer.

Hvor dyp er Trondheimsfjorden?

Trondheimsfjorden – mørk, dyp og artsrik

Kommunene Agdenes, Ørland, Rissa, Orkdal, Skaun, Melhus, Trondheim og Malvik ligger rundt fjorden. Med en maksdybde på 617 meter og en gjennomsnittsdybde på 165 meter går Trondheimsfjorden inn under naturtypen «Spesielt dype fjorder».

Hvor dyp er Trondheimsfjorden på det dypeste?

Trondheimsfjorden er en fjord i Trøndelag. Den er 130 kilometer lang, målt fra Agdenes fyr til Hjellbotn, og er med det den tredje lengste fjorden i Norge. Fjordens dypeste punkt på 578 meter ligger ved Selva i Agdenes.

Er det hai i Trondheimsfjorden?

Svarthå er en av småhaiene som er vanlig i Trondheimsfjorden. De fleste ligger på rundt 200-300 gram og forsyner seg grådig av alt en sportsfisker serverer. Kveita har tatt seg opp i Trondheimsfjorden de siste årene. Her et eksemplar på 3,6 kilo.

Hvordan har Trondheimsfjorden blitt dannet?

Den enorme vekta av den mer enn tusen meter tykke innlandsisen førte til at jordskorpa gav etter, slik at landmassene under isdekket ble kraftig nedpresset. Og mens jord- skorpa var nedpresset ble dagens lavlandsområder oversvømt av havet og forvandlet til fjordbunn etter hvert som isen smeltet for ca. 10 000 år siden.

Hvor dyp er Nidelva?

Rette under brua over Trangfossen er Nidelva på det dypeste. Grunnet sterk understrøm har det vært vanskelig å fått nøyaktige mål av dypet, men mål mellom 40 og 45 meter er det referert til.

Kan man fiske i Nidelva?

Øvre Nidelva er et eldorado for ørretfiske. Her finnes godt tilrettelagte fiskeplasser og gode muligheter for å komme i kontakt med storfisken. Fiskekortet inkluderer nå også store områder i Trondheim kommune; blant annet området rundt Tillerbrua og mellom Nedre og Øvre Leirfoss.

Hva heter elven som renner gjennom Trondheim?

Artikkelstart. Nidelva er ei elv i Trøndelag som renner fra Selbusjøen og munner ut i Trondheimsfjorden i Trondheim sentrum.

Leave a Comment