Hva heter de fem lengste fjordene i Norge?

Nordfjord – 106 km – Vestland (Husevågøy-Loen) Varangerfjorden – 95 km – Troms og Finnmark. Romsdalsfjorden – 94 km – Møre og Romsdal (Bud – bunn Eresfjorden) Boknafjorden – 94 km – Rogaland (Imsen/Jarstein-Tengesdal)

Hvor ligger Norges lengste fjord?

Flere av verdens lengste fjorder ligger i Norge. Norges lengste fjord er Sognefjorden på 226 kilometer, som også er verdens nest lengste etter Scoresbysund.

Hvor er verdens lengste fjord?

En fjord er en forgrenet innskjæring av havet, oftest lang og smal og omgitt av fjellsider. Verdens lengste fjord er Scoresbysund på 350 km på Grønland. De norske fjordene er også blant verdens lengste.

Hva heter de fem lengste fjordene i Norge? – Related Questions

Hva er Europas lengste fjord?

Fjorden er 176–180 km fra innerst i Lusterfjorden til Sognefest, og 206 km til det ytterste skjær (da regnes også Sognesjøen med). Bredden varierer fra omkring 1 til 2 km i Lusterfjorden til 4–5 km fra Leikanger og utover. Sognefjorden er også verdens lengste åpne (isfrie) fjord.

Hva heter Danmarks lengste fjord?

Mariager Fjord er Danmarks lengste fjord, 36 kilometer lang. Den befinner seg på Jylland, skjærer inn fra Ålborg bukt i Kattegat og er seilbar for mindre skip til byene Hadsund, Mariager og Hobro. Fjorden kan krysses på en vei- og jernbanebro ved Hadsund. Mariager Fjord er sørgrense for landskapet Himmerland.

Hvilken fjord er med sine 183 km Norges nest lengste og verdens tredje lengste?

Hardangerfjorden er Norges nest lengste fjord og verdens tredje lengste der den strekker seg 183 km inn i landet. Den begynner ved lave svaberg langs Nordsjøen og skjærer seg inn til Europas største høyfjellsplatå og Nordens sydligste jøkel. Fjorden er omgitt av over 1000 m høye fjell.

Hvor kommer ordet fjord fra?

Navnet. Den indoeuropeiske opprinnelsen til navnet fjord er prtús fra por- eller per- og verbet ‘fara’, i betydningen ‘å fare til den andre bredd’. Det norrøne substantivet fjörðr kan omsettes til et sted man ferdes.

Hvilken fjord i Norge er 204 km lang?

Sognefjorden er hele 204 kilometer lang. På det dypeste er det 1300 meter ned til sjøbunnen, noe som også gjør fjorden til Norges dypeste. Majestetiske fjell på over 1700 meter omkranser den vakre, blå Sognefjorden.

Hvor dyp er Trondheimsfjorden?

Trondheimsfjorden – mørk, dyp og artsrik

Kommunene Agdenes, Ørland, Rissa, Orkdal, Skaun, Melhus, Trondheim og Malvik ligger rundt fjorden. Med en maksdybde på 617 meter og en gjennomsnittsdybde på 165 meter går Trondheimsfjorden inn under naturtypen «Spesielt dype fjorder».

Hvilken fjord er størst?

Sognefjorden er Norges lengste fjord og går fra kysten like nord for Bergen og inn til Skjolden ved foten av Jotunheimen. Her får du 10 nyttige fakta om Sognefjorden. Fjordene er laget av isbreer som over lang tid har formet landskapet.

Er det hai i Trondheimsfjorden?

Svarthå er en av småhaiene som er vanlig i Trondheimsfjorden. De fleste ligger på rundt 200-300 gram og forsyner seg grådig av alt en sportsfisker serverer. Kveita har tatt seg opp i Trondheimsfjorden de siste årene. Her et eksemplar på 3,6 kilo.

Hva heter den lengste fjorden i Trøndelag?

Trondheimsfjorden er en fjord i Trøndelag. Den er 130 kilometer lang, målt fra Agdenes fyr til Hjellbotn, og er med det den tredje lengste fjorden i Norge. Fjordens dypeste punkt på 578 meter ligger ved Selva i Agdenes.

Hva er spesielt med Geirangerfjorden?

Geirangerfjorden er en fjord på Sunnmøre i Møre og Romsdal og er en av Norges mest besøkte naturattraksjoner. Fjorden måler 258 meter på sitt dypeste, og den omkranses av fjell som strekker seg fra 1400 til 1700 meters høyde. Geirangerfjorden varierer i bredde fra rundt 500 til 1500 meter.

Hva heter den vakreste fjorden i Norge?

Nærøyfjorden er den vakreste, smaleste og mest kjente avstikkeren fra Sognefjorden. Som Geirangerfjorden er også Nærøyfjorden på UNESCOs Verdensarvliste, og den er av naturlige årsaker en av de mest populære fjordene når det kommer til cruisefart.

Hva heter Trondheim før?

Det opprinnelige navnet på byen var Nidaros, som betyr «byen som ligger ved utløpet (osen) av elva Nid», altså Nidelva. Under unionen med Danmark fikk byen navnet Trondhjem. Det er fremdeles mange som kaller byen for Trondhjem.

Har Trondheim vært Norges hovedstad?

Trondheim ble ifølge historien grunnlagt av Olav Tryggvason i år 997, men mye tyder på at det på det tidspunktet var et betydelig tettsted der allerede. Byen var Norges hovedstad i perioden 1030–1217.

Kor mange bur det i Trondheim?

Befolkningsstatistikk. Trondheim er Norges tredje mest folkerike kommune, og per 01.01.2022 bor det 210 496 innbyggere i Trondheim. En økning på 2 901 personer (1,4 prosent) fra foregående år.

Leave a Comment