Hva innebærer en gynekologisk undersøkelse?

En gynekologisk undersøkelse er undersøkelsen av vulva, skjeden og livmorhalsen. Den kan gjøres hos de fleste fastleger og helsestasjoner for ungdom. Noen ganger trenger legen bare å inspisere vulva hvis plagene kun sitter der. Er det ønskelig å undersøke livmor og eggstokker blir du henvist til en gynekolog.

Hva skal man ha på seg hos gynekolog?

Hva tar jegmeg til gynekologisk undersøkelse? Mange vil synes det er godt å ha på seg overdeler som dekker underlivet. Da kan du ta av bukse og truse uten å føle deg helt naken nedentil. Ha ellers på løse klær som er lett å ta av og på, kjole er nok førstevalget for mange kvinner.

Hvordan forberede seg til gynekologisk undersøkelse?

Dersom du skal ta celleprøve er det en fordel om du ikke har menstruasjonen. Ut over dette kreves ingen spesielle forberedelser til gynekologisk undersøkelse.

Hva innebærer en gynekologisk undersøkelse? – Related Questions

Kan en gynekolog se om man er jomfru?

En gynekologen kan ikke se om du noen gang har hatt sex eller samleie. Det er helt umulig for både en lege og en kjæreste å merke eller finne ut av det. Det er langt fra alle som blør ved sitt første samleie, dette er altså ikke noe bevis for noe som helst.

Er gynekologisk undersøkelse vondt?

Den kan bli litt mer ubehagelig om du er veldig anspent, men heller ikke da gjør det skikkelig vondt. Hele undersøkelsen er over på under 5 minutter.

Hva må man gjøre før celleprøve?

Prøven er vanligvis helt smertefri, om enn noe ubehagelig for enkelte. Det er likevel noen ting man må huske på før man skal ta celleprøve: Man skal ikke ta celleprøve under menstruasjon, da må man heller utsette prøven. Man må unngå å ha samleie i to døgn før celleprøven.

Hvor lang tid tar en time hos gynekolog?

En konsultasjon med undersøkelse med ultralyd og inspeksjon av livmorhalsen, skjeden og ytre deler av kvinnens kjønnsorganer vil som regel ta 20 minutter.

Kan en gynekolog se om man har kreft?

Gynekologisk undersøkelse

Gynekologen kan ta prøve fra livmorhulen i tillegg til celleprøve og vevsprøver ved behov for det. Ultralyd avdekker eventuelle endringer på livmor eller eggstokk. Ved minste mistanke om kreft blir dette raskt avklart ved videre undersøkelser.

Er det vanlig å blø etter gynekologisk undersøkelse?

Det er ikke så uvanlig at man kan blø litt ved en gynekologisk undersøkelse. Noen har mer lettblødende slimhinner enn andre, noen ganger kan man være litt sår i skjeden som gir en blødning. Det er ikke uvanlig å blø litt når man tar en celleprøve heller, det kan bli små sår i livmorhalsen som gir blødninger.

Hvor gammel må man være for å gå til gynekolog?

Takk for spørsmål. Jeg tror ikke det er noen nedre aldersgrense for å gå til gynekolog. Men når man er under 16 år, er det en generell regel leger, helsesøstre og annet helsepersonell har, og det er at da skal foreldrene som hovedregel kontaktes. Men det gjøres unntak fra denne regelen hver eneste dag.

Hvor lang tid tar det å få svar på gynekologisk undersøkelse?

Det tar vanligvis tre til fire uker å få svar på celleprøven. Det kan også ta noen dager før legen/gynekologen får informert om prøvesvaret. Spør gjerne når du tar prøven om hvor lang tid du kan forvente det tar før du får svaret.

Hvor mye koster det å gå til gynekolog?

Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål. Slik jeg forstår Normaltariffen (dokumentet som sier hva prisen er hos leger) er egenandelen 375kr hos gynekolog. I tillegg 90kr per 15min utover de første 20 minuttene. Det kan også koste mer ved bruk av forbruksmateriell.

Er det gratis å gå til gynekolog?

Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål. Det koster egentlig ikke noe for å dra til gynekolog når man er under 16 år. Men for å komme til gynekolog (som er en spesialist), må man ha henvisning. Denne henvisningen får man fra fastlegen (og en time hos fastlegen er da også gratis).

Kan man bestille time til gynekolog selv?

En vanlig gynekologisk undersøkelse er derfor ikke grunnlag for at du kan få komme til gynekolog, slike undersøkelser gjør fastlegen. Du kan derfor bestille en vanlig time hos fastlegen og si at du ønsker en gynekologisk undersøkelse.

Kan man bestille time direkte hos gynekolog?

Det er fastlegen som henviser til gynekolog. Du kan også bestille time direkte hos en privatpraktiserende gynekolog.

Når bør man begynne å ta celleprøve?

I screeningprogrammet i Norge anbefales kvinner mellom 25 og 33 år å ta celleprøve hvert tredje år, mens kvinner mellom 34 og 69 år anbefales HPV test hvert femte år.

Hva koster gynekolog uten henvisning?

Gynekolog når du trenger det
  • Fast pris 1095,-
  • Ingen henvisning.
  • Kort ventetid.

Er celleprøve gratis?

Tusenvis av kvinner har utsatt livmorhalsprøven på grunn av korona. 15. september tilbyr SiV gratis celleprøve for kvinner i alderen 25-69 år som ikke har sjekket seg de siste 5 årene eller som har fått innkalling fra Kreftregisteret.

Hva er symptomer på livmorhalskreft?

Symptomer. Forstadiene til kreft gir ingen symptomer. Hvis du har kreft i livmorhalsen kan du få småblødninger mellom menstruasjonene, blodig utflod eller blødning når du har samleie. Smerter kommer først når sykdommen er meget utbredt.

Leave a Comment