Hva kalles en person fra Bø?

Kommunen ligger på den vestre delen av Langøya, og regnes som en del av Vesterålen. Den har grense i øst mot Sortland og i nordøst mot Øksnes. En person fra Bø kalles bøfjerding.

Hvilket fylke ligger Bø i Telemark i?

var ein kommune i tidlegare Telemark fylke. Han vart slått saman med Sauherad til Midt-Telemark kommune i 2020 og vart samtidig ein del av Vestfold og Telemark fylke.

Hvor mange Bø er det i Norge?

Bø (Telemark)
Tidligere norsk kommune
Antall husholdninger3 454
Høyeste toppJøronnatten (1274,8 moh.)
Wikimedia | © OpenStreetMap i Telemark 59°27′26″N 9°01′53″Ø
på Commons

Hva kalles en person fra Bø? – Related Questions

Er Bø i Østlandet?

Beliggenhet : Land Norge, Region Østlandet, Fylke Telemark.

Hvilken dialekt snakker de i Bø?

Bøhering eller bømål er den tradisjonelle dialekten i i Telemark. Bøhering er en av de norske dialektene som har bevart flest trekk fra gammelnorsk, om enn ikke i like stor grad som dialektene i de øverste delene av Øvre Telemark, og ligger nær opp til den mest konservative formen for nynorsk (i-målet); Johan A.

Hva er det å gjøre i Bø?

En aktiv ferie for hele familie med sykling, vandring og padling, golf eller rideturer. I , Sauherad og Nome har vi et stort spekter av aktiviteter perfekt for familieferien eller vennegjengen. Her kan du blant annet ta en fjelltur på Lifjell, padle langs Telemarkskanalen, eller sykle i Fruktbygda, Sauherad.

Hvordan snakker de i Bø?

Kommunen ligg i Midt-Telemark. Dialekten i har de østnorske trekkene kløyvd infinitiv og tjukk l. I flertall av substantiva har dialekten tre endelser: hestar, skålir og visur (som i midlandsmåla).

Hva heter Telemark fylke nå?

Telemark er et tidligere norsk fylke. Det ble slått sammen med Vestfold i 2020, og ble en del av Vestfold og Telemark fylke. Sammenslåingen var del av en regionreform som ble vedtatt av Stortinget i 2017.

Hvilket fylke er Telemark nå?

Telemark er et tradisjonelt landskap på Østlandet i Norge og et fylke, som fra 2022 er under gjenopprettelse. Fylket ble slått sammen med Vestfold til Vestfold og Telemark fylke i 2020, men Stortinget vedtok i 2022 å oppløse det sammenslåtte fylket og gjenopprette Telemark som eget fylke.

Er Vestfold og Telemark et fylke?

Vestfold og Telemark er et norsk fylke dannet 1. januar 2020 ved sammenslåing av de tidligere fylkene Telemark og Vestfold, med unntak av Svelvik kommune, som er slått sammen med Drammen i Viken. Fylket grenser i øst og nord til Viken, i vest til Vestland, Rogaland og Agder, i sør til Skagerrak.

Hvilke kommuner er i Midt Telemark?

Kommuner
NrNavnFolketall
0819Nome6 585
08216 262
0822Sauherad4 303

Hvilken dialekt snakker de i Telemark?

Målet i Telemark er svært skiftende. Grenland (Eidanger, Solum, Siljan, Gjerpen, Holla) hører til vikværsk. Dialektene i sørvest (Bamble, Sannidal, Drangedal, Fyresdal, Nissedal) har e -mål, det vil si former som å fare, ei veke.

Hva regnes som Øst Telemark?

Aust-Telemark er et distrikt som utgjør den nordaustlige delen av tidligere Telemark fylke, som i dag omfatter de fem kommunene Midt-Telemark, Hjartdal, Nome, Notodden og Tinn. Distriktet har et samlet areal på 4 769 km² med 37 059 innbyggere (1.

Hvor er Øvre Telemark?

Øvre Telemark er ei nemning som historisk vart brukt om den indre delen av Telemark. I dag blir området rekna å omfatte kommunane Vinje, Tokke, Seljord, Fyresdal, Kviteseid, Nissedal, Tinn, Hjartdal, Notodden, Midt-Telemark og Nome. Øvre Telemark blir gjerne delt inn i Vest-Telemark og Aust-Telemark.

Hva kan oppleves i Telemark?

Les gjerne mer om alle attraksjonene før du tar reisen hit til Telemark.
  • Bø Sommarland – Skandinavias største badeland! Bø Sommarland er Skandinavias største vannpark.
  • Gaustatoppen.
  • Jomfruland.
  • UNESCO Verdensarv.
  • Henrik Ibsen.
  • Telemarkskanalen.
  • Heddal Stavkirke.
  • Norsk Skieventyr i Morgedal.

Hva er den lengste elven i Vestfold og Telemark?

Numedalslågen er en elv som har sine øverste kilder sentralt på Hardangervidda i Vestland fylke og renner gjennom Numedal/Lågendalen i fylkene Viken og Vestfold og Telemark og munner ut i Skagerrak (Larviksfjorden) like øst for bysenteret i Larvik. Den er 356 kilometer lang og etter Glomma den lengste elva i Sør-Norge.

Hva heter alle fylkene i Norge?

Norges elleve fylker fra 2020 er Troms og Finnmark, Nordland, Trøndelag, Møre og Romsdal, Vestland, Rogaland, Agder, Vestfold og Telemark, Viken, Oslo og Innlandet.

Hva er det minste fylket i Norge?

Oslo er fremdeles det minste fylket i Norge med sine 454 km².

Er Oslo fortsatt et fylke?

Hvert fylke unntatt Oslo utgjør en fylkeskommune (kommuneloven § 3). Hvorvidt Oslo skal anses som en kommune eller fylkeskommune eller begge deler i henhold til særlovgivning må avgjøres på grunnlag av den enkelte lov.

Leave a Comment