Barnevernet skal først og fremst gi hjelp og støtte, slik at foreldrene selv kan gi barna sine god omsorg. Hjelp og støtte kan for eksempel være råd og veiledning til foreldrene, avlastning i helger, besøkshjem, foreldregrupper, støttekontakt eller støtte til fritidsaktiviteter.
Hvordan komme i kontakt med barnevernet?
Du kan kontakte barnevernet på flere måter: Alle kommuner har en barneverntjeneste, og du kan ta kontakt med barneverntjenesten der du bor, eller ringe Alarmtelefonen til barnevernet på 116 111 hele døgnet. Du kan også sende inn en digital bekymringsmelding.
Hva barnevernet gjør?
Barnevernets hovedoppgave er å sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid. Barnevernet skal dessuten bidra til trygge oppvekstkår for alle barn og unge.
Hvilke tiltak kan barnevernet sette inn?
Ofte er familien og barneverntjenesten enige om at familien skal få hjelp fra barnevernstjenesten. Hjelpen kan være ulike tiltak, som for eksempel råd og veiledning, støttekontakt, barnehageplass eller besøkshjem. Målet med hjelpetiltak er å bidra til positiv endring hos barnet eller i familien.
Hva kan barnevernet hjelpe til med? – Related Questions
Er det vanlig at barneverne kommer på uanmeldt besøk?
Barnevernet er imidlertid ikke avhengig av foreldrenes samtykke og kan komme på uanmeldte hjemmebesøk, samt innhente taushetsbelagt informasjon selv om foreldrene ikke varsles eller samtykker på forhånd.
Kan foreldre nekte barnevernet?
Ofte ønsker barneverntjenesten ved sin undersøkelse å komme på hjemmebesøk, noe foreldrene i henhold til barnevernloven ikke kan nekte barneverntjenesten å gjøre.
Hva skal til for at barnevernet griper inn?
Når skal barnevernet gripe inn ?
- Barnet på grunn av forholdene i hjemmet eller av andre grunner har et særlig behov for et hjelpetiltak.
- Det er alvorlige mangler ved den daglige omsorgen som barnet får, eller alvorlige mangler ved den personlige kontakt og trygghet som det trenger etter sin alder og utvikling.
Hva gjør barnevernet ved bekymringsmelding?
Barneverntjenesten vil ved innkomst av bekymringsmelding kontakte den familien meldingen vedrører og innlede til samtale og gjerne hjemmebesøk. Det foreligger en lovpålagt plikt for barneverntjenesten å gjennomføre slike undersøkelser ved innkomst av bekymringsmelding.
Kan barnevernet innhente opplysninger uten samtykke?
Dette innebærer at barnevernet som hovedregel skal innhente opplysningene i barnevernsaken etter samtykke fra de saken gjelder, eller slik at de saken gjelder blir informert. Samtidig forutsetter innhenting av opplysninger uten samtykke at det finnes et annet rettslig grunnlag for å innhente opplysningene.
Hvor lenge kan barn være under barnevernet?
Ifølgje barnevernlova § 1–3 kan tiltak som er sett i verk før barnet har fylt 18 år, oppretthaldast eller erstattast av andre tiltak til barnet har fylt 25 år, dersom den unge seier seg einig.
Hvor mange dør under barnevernet?
Det ble registrert 702 dødsfall blant 93 000 barn og unge som var eller hadde vært i barnevernstiltak i perioden. Flest gutter. Tallene avslører store kjønnsforskjeller. Det var en klar overvekt av dødsfall blant gutter, 479 mot 223 for jenter.
Kan barnevernet betale leilighet?
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål. Det er vanskelig for meg å vite hva slags økonomisk støtte du vil få hvis du flytter ut av fosterhjemmet før du er 23 år, men du kan ikke kreve at barneverntjenesten betaler for en leilighet. Barneverntjenesten kan yte økonomisk stønad som hjelpetiltak for barnet.
Er barnevernet farlig?
Barnevernet er ikke farlig for barn. Tvert imot er barnevernet der for å hjelpe barn som har det vanskelig hjemme. Som oftest hjelper barnevernet barn til å få det bedre hjemme hos sin egen familie.
Kan man kontakte barnevernet anonymt?
Når du melder fra til barnevernet, kan du melde fra med fullt navn eller være anonym. Dette kan du lese mer om på inngangssiden til det digitale skjemaet for bekymringsmelding.
Kan man ringe anonymt til barnevernet?
Nei, du kan velge å være anonym. Barnevernet må informere familien om innholdet i meldingen. Foreldrene vil da ofte forstå hvem som har meldt fra.