Tingrettene behandler både sivile saker og straffesaker. De behandler også saker om midlertidig sikring, tvangsfullbyrdelse og offentlig skifte av fellesbo, konkursbo og dødsbo. I tillegg registrerer de dødsfall, utsteder skifteattester og notarialbekreftelser.
Hvilke rettssaker er åpne?
I utgangspunktet er rettsaker offentlige. Det betyr at du kan følge nesten alle saker. Se Når går rettsaken for oversikt over hvor og når rettssakene skal gjennomføres. Du kan møte opp uten melde fra på forhånd.
Hvordan finne en dom fra tingretten?
På Lovdatas åpne nettsted har du tilgang til nye avgjørelser avsagt av Høyesterett og lagmannsrettene. Du finner også norske sammendrag av et utvalg avgjørelser fra Menneskerettsdomstolen i Strasbourg. ℹ Artikkelen er mer enn ett år gammel.
Hvilke saker dømmes i tingretten?
Tingretten dømmer både i straffesaker og i sivile saker. I straffesaker settes retten med én juridisk dommer (fagdommer) og to lekdommere. I sivile saker settes retten normalt bare med én juridisk dommer, men i noen saker deltar det også to lekdommere og noen ganger er de ikke-juridiske dommere fagkyndige.
Hva slags saker blir behandlet i tingretten? – Related Questions
Hva koster det å ta en sak til tingretten?
Rettsgebyret er fra 1. januar 2022 på 1 223 kroner. De nye gebyrsatsene gjelder for saker innkommet etter 01.01.2022. For fakturering av gebyrer i år for saker innkommet i 2021 (eller tidligere år), gjelder satsen aktuelle året.
Hva koster det å gå til rettssak?
Pris for rettssak
En rettssak koster normalt mellom 75 000,- og 150 000,- pr advokat. Det er som regel viktige ting som står på spill i en rettssak, så sett i forhold til oppussing av bad eller innkjøp av ny bil, så er ikke bruk av en advokat dyrt. Det kan bli langt dyrere å ikke bruke advokat.
Hvilke saker behandles i lagmannsretten?
Lagmannsretten er andre nivå i det norske domstolssystemet og ankedomstol for saker fra tingretten, i så vel sivile saker som straffesaker. Hver lagmannsrett dekker sitt lagdømme.
Hva består tingretten av?
Tingrettens sammensetning
I straffesaker er tingretten normalt sammensatt av én fagdommer og to meddommere, men i alvorligere saker kan retten settes med to fagdommere og tre meddommere. I visse typer straffesaker skal retten settes med fagkyndige meddommere.
Hva slags saker behandler domstolene?
Domstolenes kjerneoppgave er å treffe bindende avgjørelser i rettsspørsmål ved anvendelse av rettsregler på faktiske forhold. Virksomheten til de alminnelige domstolene i Norge er konsentrert om å avsi straffedommer og avgjøre sivile tvister. Denne typer oppgaver kan omtales som den dømmende virksomhet.
Hva skjer i tingretten?
Tingretten er en førsteinstansdomstol, og de fleste rettssaker løses ofte her. Tingretten løser både straffesaker og sivile saker, med unntak av enkelte saker som må til forliksrådet før de kan tas til tingretten. Man kan anke dommer fra tingretten til lagmannsretten, og til sist til Høyesterett.
Kan man nekte å stille som vitne?
Kan jeg nekte å vitne? Ingen kan nekte å møte. De fleste har også plikt til å forklare seg. Ett unntak er om du er i familie med tiltalte.
Hvordan kle seg i tingretten?
Du skal kle deg fint i retten, men du trenger ikke å være stivpyntet. Du trenger altså ikke dress eller finkjole i retten. Tennisskjorte, genser eller en fin bluse er greit.
Hvor lang tid tar det før en sak kommer opp i retten?
Domstolene har en målsetting om å få berammet sine saker innenfor et tidsrom på 90 dager. 3) Hvis «alt går som det skal» og saken er helt kurant, blir utgangspunktet derfor at det vil gå ca. 120 dager fra en sak har kommet inn til statsadvokaten og til hovedforhandlingen i tingretten er i gang.
Hva skjer om man ikke møter som vitne?
Retten kan bestemme at et vitne som uteblir uten gyldig fravær skal hentes til rettsmøte. I praksis skjer dette av politiet. Den som ikke møter kan også ilegges bøter og erstatningsansvar etter domstolloven § 205.
Hvilke saker blir henlagt?
Er det ikke oppklart hvem gjerningspersonen er, eller er vilkårene for straffbarhet ikke oppfylt, for eksempel kravet til subjektiv skyld, blir saken henlagt. I tilfeller der noen har vært siktet, er det den involverte påtalemyndigheten som har kompetanse til å reise tiltale som henlegger.