Hvor lenge varer mørketiden i Nord-Norge?

Når begynner mørketiden i nord?

Når sola er under horisonten fra slutten av November til midten av Januar opplever vi mørketiden, gjerne også kaldt fargetiden. Det er mange som synes dette er den beste tiden av året, nettopp på grunn av den fargerike himmelen og det magiske lyset.

Hva er den mørkeste dagen i året?

I Norge “snur sola” onsdag 21. desember 2022, klokka 22:48, og dagene blir lysere fram til sommersolverv. Vintersolverv er den korteste dagen i året.

Hvor går grensen for mørketid?

Sørgrensen for mørketid ved vintersolverv (ved havet og med fri horisont mot sør) på den nordlige halvkule er 67° 8ʹ nordlig breddegrad (på grunn av refraksjonen i jordatmosfæren er ikke grensen ved Polarsirkelen på 66° 33ʹ).

Hvor lenge varer mørketiden i Nord-Norge? – Related Questions

Hvorfor er det lyst hele døgnet i Nord-Norge?

Det er fordi jorda selv står litt på skrå, det vi kaller jordas helning. Når så den nordlige halvkula vender mot sola og vi har sommer, kommer lyset fra dagsida av planeten over på nattsida helt her oppe på toppen av planeten, enkelt forklart.

Er det mørketid på Røst?

I Svolvær er det mørketid fra 7. desember til 6. januar. På Røst er sola synlig hele året på grunn av beliggenheten sør-vest, og fri sikt mot horisonten.

Hvor langt nord må man for å se midnattsol?

Den teoretisk sett sydligste breddegrad man kan se midnattssol er på 65°44’N, hvilket i Norge er Tuvøya, i Hysværet nordøst for Vega på Helgeland, hvilket ligger 92 km syd for polarsirkelen. Dette er ved havoverflaten og betinger fri horisont mot nord.

Når forsvinner sola?

– Ser du for eksempel på antall døgn der sola er under horisonten i Tromsø, altså den offisielle mørketida, så er det fra 27. november til 15. januar.

Når begynner mørketiden i Oslo?

I Nord-Norge er det nesten helt mørkt i flere uker. Sola forsvinner i november eller begynnelsen av desember, men kommer tilbake i januar.

Blir det mørkt på Nordpolen?

På selve Nordpolen er det mørketid fra 25. september til 18. mars, nøyaktig halve året. Årsaken til at mørketida oppstår er at selve jordaksen heller i forhold til det planet jorda beveger seg i rundt sola.

Hvorfor har vi midnattssol og mørketid i Nord-Norge?

Atmosfæren forårsaker at sollyset brytes, og strålene bøyes av nedover. Dette «løfter» sola på himmelen, og gjør at man kan se sola selv om den fysisk befinner seg under horisonten. Derfor er det ikke mørketid. Avbøyningen av sollyset gjør at grensa for mørketid ligger litt nord for polarsirkelen.

Har noen vært på Nordpolen?

Hvem som først nådde Nordpolen er omdiskutert. Amerikanerne Frederick Cook, Robert Peary og Richard E. Byrd skal ha vært der i henholdsvis 1908, 1909 og 1926, men dette er senere reist tvil om. Roald Amundsen nådde Nordpolen i 1926, kort tid etter Byrds ekspedisjon.

Er det mørketid på Island?

Andre land med mørketid

Det er mørketid også på steder i Sverige, Finland, Island, Grønland, Russland, Canada og i Alaska, USA.

Når kommer sola frem i Tromsø?

Tromsø skal etter mørketidskalenderen få sola tilbake den 15. januar, men i praksis går det nesten enda en uke før sola faktisk kommer så høyt på himmelen at den går over fjellet. Fra Alta til Vardø vil sola være tilbake denne uken, mens man på Svalbard må vente til ut i februar.

Når er det mørketid i Lofoten?

Sommer i Lofoten

Enda et fascinerende naturfenomen ankommer Lofoten i sommermånedene: Midnattssola viser seg frem mellom 27. mai og frem til 17. juli. Sola går aldri under horisonten i denne perioden, noe som resulterer i dagslys 24 timer i døgnet.

Hvor lenge er mørketiden på Svalbard?

I Longyearbyen er det offisielt mørketid i perioden mellom 26. oktober og 16. februar. Unik og stemningsfull, og for mange nordpå, den vakreste årstiden Svalbard har å by på.

Hvor mye lysere hver dag Tromsø?

I Tromsø blir det rundt 15 minutter mer dagslys hver dag fremover, sier Smits til NRK. LYSERE TIDER: I løpet av fire måneder går vi fra mørketid til midnattssol i Nord-Norge.

Leave a Comment