Hvordan kontakte Arbeidstilsynet?

Du kan alltid kontakte Arbeidstilsynet på telefon 73 19 97 00.

Hva kan meldes til Arbeidstilsynet?

Her kan du varsle Arbeidstilsynet om kritikkverdige arbeidsmiljøforhold på egen arbeidsplass og tipse oss om forhold du er vitne til på andre arbeidsplasser. Du kan velge å være anonym. Vi vurderer alle tips og varsel, og om vi skal følge opp med tilsyn.

Hva skal varsles til Arbeidstilsynet?

Husk meldeplikten. Arbeidsulykker der arbeidstakeren blir alvorlig skadet eller omkommer, skal straks meldes til Arbeidstilsynet og nærmeste politimyndighet. Arbeidsgiver skal også sende skademelding til NAV når en arbeidstaker blir påført en skade eller sykdom som kan gi rett til yrkesskadedekning.

Hvordan kontakte Arbeidstilsynet? – Related Questions

Hva er et dårlig arbeidsmiljø?

Et typisk tegn på dårlig arbeidsmiljø er anspent stemning og konflikter mellom de ansatte. Baksnakking i lunsjen, spydige kommentarer, utestenging og kolleger som unngår hverandre bør tenne varsellampene.

Hva er arbeidsgivers plikter ved varsling?

Det er arbeidsgiver som har ansvar for at arbeidstakeren som varsler, ikke blir utsatt for gjengjeldelse. Dette gjelder også overfor en innleid arbeidstaker som varsler. Ansvaret omfatter ikke bare at arbeidsgiver selv skal avstå fra aktive gjengjeldelseshandlinger.

Hva kan man varsle om?

Varsling av kritikkverdige forhold kan være lovbrudd, brudd på interne regler eller retningslinjer, på etiske normer eller annen kritikkverdig atferd. Eksempler på dette er trakassering, mobbing eller diskriminering, brudd på sikkerhetsregler, korrupsjon og bestikkelser.

Hva er varslingsplikt?

Hva sier arbeidsmiljøloven om varsling? Enkelt sagt har arbeidstaker rett til å varsle om kritikkverdige forhold i virksomheten uten å bli gjengjeldt for det (§§ 2-4, 2-5). Arbeidsgiver har plikt til å legge til rette for varsling (§ 3-6). (2) Arbeidstakers framgangsmåte ved varslingen skal være forsvarlig.

Når skal vi kontakte Arbeidstilsynet?

Alle arbeidstakere har rett til å varsle om kritikkverdige forhold på egen arbeidsplass. Også innleide arbeidstakere har rett til å varsle om kritikkverdige forhold i virksomheten hun eller han er leid inn i. Retten er lovfestet i arbeidsmiljøloven kap. 2A.

Har man plikt til å varsle?

Når har jeg plikt til å varsle? Du har plikt til straks å underrette arbeidsgiver og verneombudet og i nødvendig utstrekning andre arbeidstakere om feil eller mangler som kan medføre fare for liv eller helse om du ikke selv kan rette på forholdet, jf. aml. § 2-3 nr.

Hva har arbeidsgiver ikke lov til?

Det er blant annet ikke lov å forskjellsbehandle søkere på bakgrunn av kjønn, graviditet, foreldrepermisjon, omsorgsoppgaver, etnisitet, religion, livssyn, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk, alder, politisk syn eller medlemskap i arbeidstakerorganisasjon.

Hva er kritikkverdige forhold?

Med arbeidsmiljølovens begrep «kritikkverdig forhold» menes forhold som er i strid med rettsregler, skriftlige etiske retningslinjer eller etiske normer som det er bred tilslutning til i samfunnet, som for eksempel: fare for liv eller helse. fare for klima eller miljø korrupsjon eller annen økonomisk kriminalitet.

Hva er forskjellen på avvik og varsling?

Skillet mellom varsling og avvik

Det handler om å gi beskjed dersom du oppdager brudd på lov og regelverk, brudd på etiske normer eller alvorlige forhold som kan skade enkeltpersoner, universitetet, samarbeidspartnere eller samfunnet. Avvik gjelder skade, ulykker og nestenulykker.

Når er det en personalsak?

Personalsaker er saker der arbeidsgiver må korrigere eller er misfornøyd med en arbeidstakers arbeid eller atferd, og hvor konflikten ikke lar seg løse ved en uformell samtale. Dette kan for eksempel dreie seg om brudd på arbeidsavtalen.

Hva kan man melde avvik på?

Eksempel på avvik

Årsaka til uønskte hendingar skal registrerast som avvik: Årsaka til alvorlege hendingar eller ulykker som har ført til skadar på menneske, miljø eller utstyr. Eksempel er årsaker til arbeidsulykker og arbeidsrelatert sjukdom, skadar på materiell og miljø, brann og miljø- eller helseskadelege utslepp.

Hva er trakassering på arbeidsplassen?

Det er trakassering når en person blir utsatt for uønskede negative handlinger eller ytringer, som virker eller har til formål å virke krenkende, skremmende, fiendtlige, nedverdigende eller ydmykende. Trakassering kan også være fravær av handlinger, for eksempel å holde tilbake informasjon.

Kan man sykemelde seg pga arbeidsmiljø?

Mobbing, varsling, seksuell trakassering og konflikter gir ikke rett til sykemelding (Z-diagnose – Z05). Men sykdom kan være en konsekvens og gi grunnlag for sykmelding. Kjente konsekvenser er søvnvansker, depresjon, angstlidelser og symptomer på posttraumatisk stressyndrom og psykosomatiske lidelser.

Hva er utilbørlig oppførsel?

Utilbørlig opptreden er et samlebegrep som står for upassende, uriktig eller urimelig oppførsel. Det er dermed ulike handlinger som kan føre til utilbørlig opptreden fra en arbeidstaker. Praktisk vil dette eksempelvis være dersom en arbeidstaker oppfører seg upassende overfor kunder av bedriften eller mot kollegaer.

Leave a Comment