Kan man smøre smørefrie ski?

På nysnø rundt 0 °C kan man i stedet for festesmøring behandle midtpartiet på vanlige med grovt sandpapir el. og sette det inn med et vannavstøtende middel for å få feste (rubbing) eller velge smørefrie ski med mønstret midtparti. Disse tilsvarer tidligere tiders ski kledd med skinn.

Når er smørefrie ski best?

Det beste forholdet for felleski er «problemføre», altså når temperaturen er rundt 0˚C og sporene er glatte og godt brukt. I kaldere vær og ved nysnø vil felleski ha godt feste, men betydelig dårligere glid.

Kan man smøre felleski?

Med felleski trenger du ikke smøre skiene, og du slipper klinet som følger med vanlig festesmøring. Samtidig fungerer felleski på alle typer føre og sitter særlig godt på det milde vinterføret.

Kan man smøre smørefrie ski? – Related Questions

Hvordan unngå bakglatte ski?

Slik unngår du bakglatte ski

Start med å rubbe skia i fartsretningen med fint sandpapir. Start ved hælmerket og fortsett frem så langt du skal smøre. Om det er kaldt føre legger du på en hard grunnvoks, gni den utover med en syntetisk kork før du bruker et strykejern for å varme voksen inn i skiene.

Hvorfor lugger felleski?

For å hindre ising i fellene bør fellene settes inn med et stoff som gjør at fellene ikke tar opp vann. Ising i fellene kan oppstå på nullføre. Da blir fellene våte samtidig som kulden fra underlaget gjør at det danner seg is i fellene. Resultatet er lugging, dårlig glid og en god del irritasjon.

Hvordan få bedre glid på felleski?

Den enkleste måten er å påføre flytende glider i HS-serien til Swix. Flytende glider er enkelt og bruke, samtidig som det gir et fantastisk resultat. Slik påfører du Swix HS Flytende glider: Spray glideren i glidsonen på skiene dine.

Er felleski smørefri?

Enkelt fortalt er felleski smørefrie ski som sitter godt på nesten all slags føre, særlig på føre fra null grader og oppover, sier Simen og Anders hos Intersport og fortsetter. – Felleski har integrerte feller i sålen, noe som rent praktisk betyr at fjerner du fellene i skiene, vil du sitte igjen med et hull i sålen.

Hvordan impregnere felleski?

Impregnering av fellen
  1. Sørg for at fellen er tørr.
  2. Spray på felleimpregnering.
  3. Stryk ut med fiberlene fra front og bakover.
  4. La fellen tørke skikkelig.

Hva er best av felleski og smøreski?

Ifølge han vil en riktig smurt smøreski alltid gi bedre glid og feste enn felleski. Men det er vanskelig å gi et entydig svar på hvilken type ski som er best. Det er så mange faktorer som påvirker resultatet, som for eksempel smøreferdigheter, skiteknikk og skiføre. – En riktig smurt smøreski vil alltid slå felleski.

Når bør man ikke bruke felleski?

Felleski fungerer best når det er en viss bløtning i snøen mildere enn minus 2 grader. Vi anbefaler ikke felleski når det er snøvær eller fersk snø kaldere enn minus 2 grader. Da både glir og sitter de dårlig. Når snøen blir eldre kan felleski også brukes på kaldere temperaturer når vi har voksføre.

Når felleski glipper?

Når Felleski glipper? – Grunnen til det er at du får dårlig glid, og da er en godt smurt smøreski bedre enn felleski. Det samme gjelder om bakken er isete eller om det er mye nysnø. – Når det er mye is og mye nysnø, vil flere oppleve at felleskiene glipper litt mer enn det som er behagelig, sier Magan.

Hva smører man ski med?

I den sammenheng:
  1. Rød voks: Passer når det er +/- 2 grader fra 0.
  2. Fiolett voks: Passer fra -1 til +4 grader.
  3. Blå voks: Passer for -3 og nedover til -15 grader,
  4. Grønn voks: Passer det er kaldere enn -15 grader.

Hvorfor bakglatte ski?

Feste: Bakglatte ski er drepen for skigleden, både for voksne og barn. Før hver skitur må du derfor gjøre jobben med å smøre skiene ut fra vær og føreforhold. Er det 5 minusgrader og nysnø er det ikke så vanskelig, da kan du bare gni på noen lag med blå voks og sette av gårde.

Hvordan unngå kladder under ski?

Dersom skiene kladder er det ingen annen utvei enn å skrape av alt og begynne på nytt med en hardere voks. Voksen du hadde valgt var for myk slik at snøkrystallene og små vannpartikler frøs fast i smøringen. Dette skjer kun ved temperaturer rundt 0 grader og våt fallende nysnø, altså det typiske rubbeføret.

Hvor ofte må man glide skiene?

Hvis det er godt føre, holder det å glide skiene etter hver fjerde til sjette tur (avhengig av hvor langt du går). Hvis det er skarpt føre, bør du glide oftere, for da er slitasjen større.

Hvor ofte bør man slipe ski?

For de som bruker skien flere ganger i uken gjennom vinteren bør skiene slipes minimum 1 gang pr sesong. Dette fordi strukturen i skiene blir slitt, og sålen på skiene blir ujevne under bruk. Da blir det vanskeligere å glide og jobbe med skiene og glideren trekker dårligere inn i sålen.

Kan man bruke klassisk ski til skøyting?

Klassiske ski er lengre og mykere enn skøyteski. Dersom du har skøyteski og vil gå klassisk, vil de fungere svært dårlig. Dersom du ønsker å gå både klassisk og skøyting, er du nødt til å skaffe deg to ulike par. Tidligere laget skiprodusentene ulike klassiske ski for ulikt føre.

Leave a Comment