Er det gratis å gå til gynekolog?

Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål. Det koster egentlig ikke noe for å dra til gynekolog når man er under 16 år. Men for å komme til gynekolog (som er en spesialist), må man ha henvisning. Denne henvisningen får man fra fastlegen (og en time hos fastlegen er da også gratis).

Når er det lurt å gå til gynekolog?

Det er ikke nødvendig å gjøre en gynekologisk undersøkelse hvis du ikke har plager i underlivet. Har du endret utflod, kløe eller smerter i magen eller i vulva bør du ta kontakt med lege om dette ikke går over.

Kan man bestille time direkte hos gynekolog?

Du tenger ikke henvisning

Så hvis du helst ønsker å komme direkte til en gynekolog, så kan du enkelt bestille time direkte, sier hun og fortsetter: – Terskelen for når du skal gå, er veldig individuell.

Er det gratis å gå til gynekolog? – Related Questions

Hvor dyrt er gynekolog?

En gynekologisk undersøkelse hos din fastlege vil kost rundt 210 kr.

Hva skal til for å få henvisning til gynekolog?

For å gå til en offentlig gynekolog MÅ du ha henvisning fra fastlegen eller en annen lege. På grunn av den offentlige subsidieringen vil egenandeler pasienten betaler som oftest være ganske begrenset. Offentlige gynekologer kan ha relativt lange ventetider.

Hvordan bestille time til celleprøve?

Du bestiller time hos legen din

Kontakt legen og bestill time. Du betaler en egenandel. Ønsker du å gå til gynekolog, må du vanligvis ha henvisning fra legen din. Noen steder har også tilbud om å ta livmorhalsprøven hos jordmor.

Kan jeg ha mensen hos gynekolog?

Selve undersøkelsen utføres i en gynekologisk stol, tar som regel bare noen få minutter og inkluderer prøvetaking (celleprøve, bakterieprøve eller liknende) og ultralyd. Det er ikke noe problem å gjennomføre gynekologisk konsultasjon og gynekologisk undersøkelse med ultralyd selv om man har menstruasjon.

Hvor lang tid tar det å bli henvist til gynekolog?

Svar på henvisning

Behandlingssted som har mottatt din henvisning skal innen 10 dager vurdere om du har rett til utredning og/eller behandling hos spesialist.

Kan man reise til gynekolog med mensen?

Ja, du kan gå til en gynekologisk undersøkelse med mensen, men det gir litt dårligere sikt for legen.

Hva er viktig å spørre gynekologen om?

Det er en medisinsk spesialitet som befatter seg med sykdomstegn og sykdommer i eggstokkene, egglederne, livmoren, livmorhalsen, skjeden og rundt skjedeåpningen. Sykdommer kan være betennelser, svulster, blødningsforstyrrelser, urinlekkasje. Gynekologer har ekspertise om sykdommer i de kvinnelige kjønnsorganer.

Når bør man ta gynekologisk undersøkelse?

Det er anbefalt å ta gynekologisk undersøkelse hvert tredje år fra du er 25 år. Det er ikke nødvendig å ta det før, med mindre du har plager eller mistenker en infeksjon.

Er gynekologisk undersøkelse vondt?

Gjør det vondt? Det er veldig forskjellig fra person til person hvordan en gynekologisk undersøkelse oppleves. De fleste synes det går greit – det verste er ofte usikkerheten omkring selve situasjonen. Noen synes det er litt vondt når spekulumet føres inn i skjeden – man kan da forsøke med et mindre spekulum.

Hvor gammel må man være for å gå til gynekolog?

Takk for spørsmål. Jeg tror ikke det er noen nedre aldersgrense for å gå til gynekolog. Men når man er under 16 år, er det en generell regel leger, helsesøstre og annet helsepersonell har, og det er at da skal foreldrene som hovedregel kontaktes. Men det gjøres unntak fra denne regelen hver eneste dag.

Kan en gynekolog se om man har kreft?

Gynekologisk undersøkelse

Gynekologen kan ta prøve fra livmorhulen i tillegg til celleprøve og vevsprøver ved behov for det. Ultralyd avdekker eventuelle endringer på livmor eller eggstokk. Ved minste mistanke om kreft blir dette raskt avklart ved videre undersøkelser.

Kan gynekolog se kreft i livmorhalsen?

Gynekologisk undersøkelse, livmorhalsprøve (celleprøve) og HPV-test er viktig for å oppdage livmorhalskreft eller forstadier tidlig.

Hvorfor skal man ikke ta celleprøve før man er 25?

Det tar vanligvis minst 10 til 15 år fra smitte til kreft oppstår, derfor er det mest hensiktsmessig å starte fra 25-årsalder. Da begynner også risikoen for livmorhalskreft å øke og noe færre er smittet med hpv, slik at fordelene med å teste blir større enn ulempene.

Hvor mye koster det å ta Livmorhalsprøve?

En livmorhalsprøve koster kr 250 i tillegg til konsultasjonspris.

Kan man bli frisk av HPV?

Siden det ikke finnes noen behandling som er rettet mot HPV-infeksjonen i seg selv, og fordi man regner med at HPV-infeksjonen som regel går over av seg selv, er det ikke noe poeng for en mann å ta HPV-test. I praksis er HPV-vaksine den eneste muligheten til å redusere risiko for kreft som skyldes HPV hos menn.

Hva er symptomer på livmorhalskreft?

Symptomer. Forstadiene til kreft gir ingen symptomer. Hvis du har kreft i livmorhalsen kan du få småblødninger mellom menstruasjonene, blodig utflod eller blødning når du har samleie. Smerter kommer først når sykdommen er meget utbredt.

Leave a Comment