Er det lov å hogge juletre selv?

Allemannsretten gir deg ikke rett til å hogge juletrær! Skog og ressurser knyttet opp til denne er nemlig ikke regulert av allemannsretten, og er isteden eid av grunneier. Du kan med andre ord ikke ta deg til rette og hogge ditt eget juletre i skogen uten å få til en avtale med grunneier.

Hva slags juletre?

En undersøkelse foretatt av Norsk Gallup Institutt A/S i 1998 viser at hele 64 % av Norges befolkning foretrekker vanlig gran som juletre, mens 10 % bruker edelgran. 8 % sverger til furu, mens 8 % kan variere sitt treslagsvalg.

Hvor plassere juletre?

Slik steller du juletreet

Pass på at du ikke plasserer juletreet i umiddelbar nærhet av en varmekilde, som for eksempel en varmeovn eller en peis, da kan det drysse raskere. Et bartre fordamper fuktighet gjennom barnålene, og får de ikke fuktigheten de trenger, ligger de på gulvet før man vet ordet av det.

Er det lov å hogge juletre selv? – Related Questions

Skal juletreet stå i vann før det tas inn?

Før du tar det inn, bør du også la det stå i plast ute så lenge som mulig. Det viktigste er at det står i vann hele tiden, slik at det holder seg lenger. Sjekk en gang om dagen om du må fylle på igjen. Juletreet liker ikke plutselige temperaturforandringer, så sørg for å finne en mellomting mellom ute og inne.

Hvordan unngå at juletreet drysser?

– Ikke ta treet inn fra mange minusgrader og rett inn i ei varm stue, skriver hun i en e-post til forskning.no. Om det er mange minusgrader ute, er det lurt å la treet få en mellomstasjon i et kaldt rom en stund, før du tar det videre inn i stuen.

Hvor skal danskenes juletre ifølge tradisjonen aller helst komme fra?

I følge tradisjonen skal juletreet helst komme fra Norge, men i dag kommer faktisk de fleste trærne fra vår egen bakhage – bokstavelig talt, hvis du er så heldig å bo i nærheten av en skog og kan hugge ditt helt eget juletre. Mange dansker går til julegudstjeneste før julemiddagen, men ikke bare av religiøse årsaker.

Hvordan beholde juletre?

Et stort tre i tørr varm stueluft krever mye vann, mye mer enn de fleste tror. Får ikke treet rikelig med vann vil det drysse. Hold treet unna varmekilder som for eksempel varmeovn eller peis, for varme forhold kan få det til å drysse raskere. Husk å etterfylle vann i juletrefoten etter hvert som juledagene går.

Hvor lenge kan et juletre stå inne?

Juletreet har, som alt annet av planter og blomster, begrenset holdbarhet. Et godt tre vil holde i en uke eller to. Spør forhandleren om når og hvor treet ble felt, så får du et bilde av hvor ferskt det er. Tommelfingerregelen er at treet ikke bør ha blitt felt tidligere enn i starten av november.

Hvorfor tar vi et tre inn i stua?

Juletreet skal etter tradisjon være et eviggrønt tre og symbolisere “Det evige liv.” Som regel brukes gran eller furu som juletre. Juletreskikken tok til allerede tidlig på 1500-tallet. I det katolske Syd-Tyskland og i Sveits pyntet man forsamlingslokaler med trær.

Når er det vanlig å rydde bort jula?

Ifølge norske juletradisjoner er onsdag 6. januar siste dag for å rydde ut juletreet og pynten. Trettende dag jul var fra gammelt av en av de store høytidsdagene i jula.

Hvilken tresort er vanligste juletreet?

Det vanligste treet å bruke som juletre er gran. Stadig flere foretrekker edelgran framfor vanlig gran. Andelen edelgran har økt fra 10 prosent i 1998 til 50–60 prosent. Det produseres også kunstige juletrær av plast.

Hva har tyskerne i juletreet?

Ifølge flere amerikanske nettsider har tyskerne en tradisjon med å gjemme en sylteagurkformet pynt mellom grenene på juletreet. På julaften blir det første barnet som finner denne «juleagurken» belønnet med en ekstra gave, forteller historien.

Hvorfor har vi glitter på juletreet?

LyseneSymboliserer Jesus – ”Verdens lys”. Bruken av lys går tilbake til før-kristen tid. Stjernen – Symboliserer stjernen som sto over Betlehem (Matt. 2.9).

Hvilket land startet først å bruke juletre?

Juletreet har sitt utspring i Sør-Tyskland og Sveits der det fra begynnelsen av 1500-tallet ble satt opp trær i og utenfor håndverkernes laugshaller. Trærne ble pyntet med kaker, tørkede frukter, epler og nøtter som barna til laugsbrødrene fikk høste trettende dag.

Hvorfor har vi stjerne på toppen av juletreet?

I toppen av juletreet har man som regel en stjerne. Den skal minne om Betlehemsstjernen som skinte over stallen i Betlehem for 2000 år siden. Stjernene er av plast med elektrisk lys inni.

Hva betyr julekulene på juletreet?

Kulene som vi henger på treet symboliserte opprinnelig jordkloden. I gamle dager var julekulene tynne og skjøre og laget av glass. Disse skulle minne oss om at jordkloden er skjør, og at den må tas godt vare på. Papirlenkene på treet skulle symbolisere et vennskapsbånd – alle på jorda hører sammen.

Hva gjør man med juletreet etter jul?

I utgangspunktet skal man ikke kaste juletreet i søpla.

Det er derimot mange som klipper av alle smågreiner og deler stammen i mindre deler før de legger den i restavfallet.

Hvem satte elektrisk lys på juletreet?

Tre år etter at Thomas Edison fant opp glødelampen, fikk nemlig en av vennene hans en idé. Edward Hibberd Johnson var viseadministrerende direktør i Edison Electric Light Company, elforsyningen i New York, og julen 1882 satte han opp i stuen hjemme et tre med 80 røde, hvite og blå elektriske pærer.

Kan man bruke utelys inne?

Utelys må kobles til ute!

En kontakt inne er ikke nødvendigvis egnet til å koble ut om det oppstår en feil på produktet.

Leave a Comment