Hva drikker man til ost?

Utviklet vin passer til de aller fleste oster. Drikkevalget må ha høyere konsentrasjon til lagret ost enn til fersk. Unge, fruktige viner passer best til fersk ost. Moderat bitttert øl, eplesider, oransjevin eller sherry kan erstatte hvit- eller rødvin til mange oster.

Hvorfor passer ikke rødvin til ost?

Hvorfor er rødvin til ost ofte et dårlig valg? -Forklaringen ligger i garvestoffet/tanninene. Rødvin er rike på tanniner, noe som matcher dårlig med fettet i ostene. Smaksrike og salte oster kan fort gjøre rødvinen trå og spinkel.

Hvilken rødvin til ost og kjeks?

Om du foretrekker rødvin, trenger du altså en rødvin som har lite tannin og høy syre. Dette finner du typisk i viner av druene Pinot Noir og Barbera. Viner fra Bordeaux sin vestside – som Pessac-Léognan, Saint-Estèphe, Saint-Julien, Pauillac og Margaux, samt Barbaresco og Barolo kan alle by på god syre.

Hva drikker man til ost? – Related Questions

Hva bør man ha på ostefat?

Tilbehør til ostefatet
 • Ost, kjeks og vin tenker de aller fleste. Men et ostefat kan være så mye mer enn bare ostebiter på kjeks.
 • Godt brød og annen bakst. Server gjerne flere typer godt brød til ostefatet.
 • Knasende nøtter.
 • Honning.
 • Spekemat.
 • Marmelader og chutney.
 • Frukt og bær.

Hvordan servere ost?

Ost skal vanligvis ikke serveres for kald. Ostens fine smak og aroma kommer best til sin rett i romtemperatur, og bør serveres etter å ha stått i romtemperatur i 1 – 1 1/2 time. Et smart tips er å skjære opp osten mens den er kald. Tempererte oster er myke og vanskeligere å skjære pene stykker av.

Hva skal jeg servere på jentekveld?

 • Det er hyggelig å invitere til jentekvelder, men det er ikke alltid like lett å vite hva du skal servere. Gjerne skal det være litt lettvint også.
 • Boblevafler fylt med is, bær og krem.
 • Ost og kjeks.
 • Pestosalat.
 • Moussaka.
 • Oppkuttet grønnsaker.
 • Pavlova i glass.
 • Is.

Hvor mye ost per person?

Beregn ca 100-150 gram ost per person. Hold tilbehøret enkelt. La gjerne ostene få spille hovedrollen, og server tilbehør som fikensyltetøy, frisk fiken, hasselnøtter, nøytrale kjeks og flytende honning. La ostene tempereres i romtemperatur.

Hva slags syltetøy til ost?

Druer, jordbær, fiken og aprikos passer fabelaktig til ost. Valnøtter i akasiehonning fra Smak*-serien er nydelig på ostefatet. Det samme er honning, syltetøy, gelé og marmelade. Aprikos, nøtter og honning smaker nydelig til nesten alle ostetyper.

Hvilken rødvin passer til spekemat?

Vin til spekematen

Salt er hovedsmaken i spekemat uansett om råvarene kommer fra Norge, Spania eller Italia. Salt mat demper friskheten i vinen og fremhever vinens fruktsødme. De fleste hvitviner har mye syre og klarer dette fint. Det samme gjør rødvin laget på druer som Pinot Noir, Barbera, Gamay og Sangiovese.

Hva passer Merlot til?

Den egner seg utmerket til krydrete retter av så vel kjøtt som fisk. Prøv den gjerne til vinterens torskemiddager. Som peiskos passer den også godt, for tanninene er bløte og behagelige.

Hvordan velge riktig vin til mat?

En fyldig, konsentrert og snerpende rødvin vil overkjøre en lett og delikat salat. Til mager og mild mat passer heller en vin med mindre fylde og konsentrert aroma. Bruk i stedet den fyldige vinen til en rett med fet saus, mer intens aroma eller sødmefullt tilbehør.

Hvilken vin passer til blåmuggost?

Den klassiske kombinasjonen til blåmuggost er sauternes – en søt dessertvin fra Bordeaux med mye smak og mange nyanser. Hvis ikke osten er veldig salt eller intens er en Riesling spätlese et godt valg. Litt sødme og mye friskhet i vinen blir en livlig motvekt til osten.

Hvilken vin passer til brie?

Mild hvitmuggost, som Brie og Camembert, trives bra sammen med en myk vin med smak av bær, som Pinot Noir. Til Brie de Meaux og andre smakrike hvitmuggoster er en fyldig hvitvin et bedre valg, gjerne en fatlagret Chardonnay.

Hva passer Chianti til?

Chianti classico er en veldig anvendelig matvin, til alt fra pasta, soppretter, svin, lyst kjøtt som kylling og kalv, lam og elg. Du velger sjelden feil, når du går for en slik vin.

Hva passer til Pinot Noir?

Pinot noir til mat

Pinot noir-vinene er friske og matvennlige. De passer til fransk entrecôte og andebryst, italiensk salami, norsk torsk og kinesisk peking-and. Samt retter med hvit fisk, kylling og lyst kjøtt.

Hva passer til chardonnay?

Vinene er lette og friske med typeriktig karakter. Vinene kan lagres både på eikefat og ståltank. Bourgogne Chardonnay passer godt som aperitiff, til fisk samt til skalldyr eller salater.

Hva passer til Riesling?

Tyske rieslinger er glimrende til sushi og annen asiatisk-inspirert sjømat. De er også veldig gode til noe så enkelt som reker med loff og majones. Krabbe og riesling er en match som nærmest er laget i himmelen. Og glem ikke erkenorske klassikere som avkokt laks eller makrell med poteter, agurksalat og rømme.

Hva passer Gewurztraminer til?

Aromatiske viner. Høy alkohol, svært fyldig og moderat/lav syre og bitterhet i ettersmaken. Passer til kraftig krydret eller søtlig mat fra Østen. I Alsace drikkes den blant annet til diverse røkte slaktervarer.

Hva passer til Chablis?

Chablis ligger i innlandet hvor ferskvannsfisk er vanlig, og vinen passer også svært godt til abbor, gjørs og gjedde. I tillegg går vinen godt til kyllingretter og annen lys fugl. I Chablis serveres ofte en spesiell ande- og trøffelpølse, andouillette, som er utmerket til en moden Chablis.

Leave a Comment