Hva kan man gjøre på et julebord?

HVA GJØR MAN PÅ JULEBORD? Julebord er forbundet med mye god mat og drikke. Man møtes gjerne til et finere måltid som består av flere retter, og bruker flere timer på å spise og drikke. For mange er også alkohol en viktig del av feiringen, enten i større eller mindre mengder.

Er julebord norsk?

Svinekjøtt er en hovedingrediens i norsk julemat, og tradisjonelt har julebordet vært pyntet med et grisehode med eple i munnen som midtoppsats. Men det inneholder også gjerne regionale juleretter som pinnekjøtt, lam, rakfisk og lutefisk.

Hvor mange er utro på julebord?

I undersøkelsen svarer 62 prosent av de spurte at de mener den norske julebordtradisjonen, som ofte kombineres med høyt alkoholinntak, øker risikoen for utroskap. Nærmere bestemt svarer 60 prosent av mennene og 65 prosent av kvinnene dette.

Hva kan man gjøre på et julebord? – Related Questions

Hvem betaler for julebord?

Mens det i offentlig sektor har vært tradisjon for at de ansatte betaler en egenandel for å delta på julebordet, er det i privat sektor mer vanlig at arbeidsgiver dekker utgiftene.

Hvor kommer julebord fra?

Historie. Skikken med julebord oppstod i middelalderen, da det var vanlig å la maten stå framme hele jula slik at fattige og omstreifere kunne forsyne seg. Før var det også vanlig å la restene etter julemåltidet ligge igjen på bordet julenatta for å blidgjøre de underjordiske eller gårdsnissen.

Hva er dansk julemat?

Julemiddagen består gjerne av av and, gås, kalkun, epleskiver med syltetøy, skinke og fleskesvor. Tilbehør er gjerne både rødkål og surkål, samt poteter. Danskene har sin egne variant av potetene, nemlig «brunede kartofler».

Hva er tradisjonell julemat i Danmark?

Den tradisjonelle danske julematen består nemlig av and, gås eller flæskesteg (det som kalles skinkesteik på norsk). Anda eller gåsa fylle vi med epler og plommer, og serverer den med kokte poteter og sukker-potet (som er potet brunet i smeltet brunsukker), rødkål, sylteagurk og gelé.

Hva spiser de til jul i Finland?

Julbord er populært i Finland også, og kan til forveksling likne på det svenske. Og det skal ikke mangle på noe. Rødbetsalat, soppsalat, sild, gravlaks, kaviar og paté og piroger er noe av det som hører hjemme på et finsk julebord sammen med skinke, lådor, risgrøt og lutefisk.

Hva spiser man i Japan til jul?

Pinnekjøtt, ribbe eller KFC? Det kan nok virke overraskende, men en av de viktigste juletradisjonene i Japan er faktisk å spise Kentucky Fried Chicken til julemiddagen! Dette er resultatet av en smart markedsføringskampanje på 70-tallet, og i dag er KFCs kylling så populær at man bør bestille flere uker i forveien.

Hva spiser man i Tyskland på julaften?

Julematen i Tyskland varierer mellom ulike områder. Folk pleide å arbeide på julaften og da lagde man noe enkelt som for eksempel potetsalat og knackwurst. Gås og karpe er vanlige juleretter. Begge retter tillegges derfor ofte med prefikset «jul»: julegås og julekarpe.

Hva spiser de til jul i Frankrike?

I Frankrike spiser de en kake som kalles buche de Noel, fordi den ser ut som en vedkubbe. Julemiddagen spises forøvrig frem til midnattsmessen på julaften. Hva som står på menyen avhenger av hvor i Frankrike man befinner seg. I Alsace spiser de gås, i Burgundy kalkun med kastanjer, og i Paris østers og gåseleverpostei.

Hva spiser de til jul i Polen?

Julemat i Polen

Rødbeter blir skåret og står og gjærer noen dager før Wigilia, og den ferdige suppen toppes med små raspeballer. I enkelte deler av Polen spiser folk soppsuppe i stedet for borscht. Karpe – hovedretten til julefesten er karpe, som stekes og serveres med en krembasert saus.

Hva spiser man i England til jul?

Hva spiser de i England på julaften? Vanligvis serverer engelskmenn, irer og skotter helstekt kalkun til jul, selv om gås, kylling og and også er populære hovedretter i denne høytiden. Fjærkre skal det altså være!

Hva spiser de på julaften i Brasil?

I Brasil er julemiddagen en stor fest for hele familien, som samles for å spise, drikke og leke utover julenatten. Som oftest er hovedretten en stor kylling, kalkun eller skinke, servert med eksotiske frukter, nøtter, kål, brasiliansk ris, salat og kald potetsalat med eple og rosiner.

I hvilket land feirer de ikke jul?

I hvilket land feirer de ikke jul? Julen er overalt i desember, i musikken, gatebelysning og blant stressede voksne på jakt etter gaver, trær og mat. Men i noen land er høytiden forbudt. I Nord-Korea, Saudi-Arabia, Somalia, Tajikistan og Brunei er det på ulike måter ulovlig å feire den kristne julehøytiden.

Hva spiser man på julaften i USA?

Amerikansk jul er derfor ikke kun én ting. Og det også mange forskjellige retter som blir regnet som den «ekte» julematen. Noen spiser lasagne, andre de meksikanske tamales, mens noen bare må ha and og rødkål. Men den mest vanlige er nok kalkunen, som blir servert med saus, potetstappe, tranebærsaus og grønnsaker.

Hva spiser folk på julaften i USA?

Rettene og skikkene varierer mye mellom landsdeler og land. I Norge er det vanlig å servere svineribbe, pinnekjøtt eller torsk til julemiddagen, mens det i Danmark ofte blir servert and, i Sverige juleskinke og lutefisk, i Polen og deler av Tyskland karpe og i USA kalkun.

Hvor mange prosent spiser Grandiosa på julaften?

3 prosent av Norges befolkning over 15 år har hatt pizza Grandiosa på menyen julaften.

Hvilket land feirer jul 6 januar?

Fredag 6. januar feires Los Reyes Magos i Spania, på norsk kalt helligtrekongersdag. Dagen er kanskje den viktigste i spansk julefeiring og likner til dels på den norske julaften.

Leave a Comment