Hvem tegnet operaen i Oslo?

Etter åpningen 12. april 2008 ble Operaen raskt et landemerke. Det skyldes i stor grad operahusets unike arkitektur tegnet av det norske arkitektfirmaet Snøhetta. De hadde en visjon om operahuset som en allmenning, hvit plattform som stiger opp av sjøen og knytter fjorden til byen, land til vann.

Hvem eier operaen i Oslo?

Den Norske Opera & Ballett er organisert som et aksjeselskap, og er heleid av staten.

Når ble operaen i Oslo bygd?

Operahuset i Bjørvika er det første norske operahus noensinne. Det ble oppført etter stortingsvedtak i 1999, grunnarbeidene i havnebassenget i Bjørvika begynte 2003 og bygget stod ferdig ved årsskiftet 2007/08. Åpningsforestilling var 12. april 2008.

Hvem tegnet operaen i Oslo? – Related Questions

Hvem lagde operaen?

Byggherre for operaen var Statsbygg, arkitekt er Snøhetta AS og entreprisene ble blant annet tildelt Veidekke. Bygningen er på 38 500 m² fordelt på rundt 1 100 rom, hvorav to store saler, en med 1 350 sitteplasser og en med opptil 440 sitteplasser.

Hvor mye kostet det å bygge operaen?

Operabygget i Oslo var et omstridt byggeprosjekt til 4,27 milliarder kroner. Nå viser den seg å være en suksess for 17,08 milliarder kroner.

Når kom den første operaen?

1600- OG 1700-TALLET

Operaen L’Orfeo av komponisten Claudio Monteverdi regnes som operahistoriens første verk, og ble urfremført ved fyrstehoffet i Mantova i 1607.

Når kom operaen?

Opprinnelig var operaen en forlystelse for aristokratiet, men i 1637 kom den første offentlige opera, Teatro San Cassiano i Venezia, og operaen ble etter hvert populær i bredere lag.

Hvor lå gamle operaen i Oslo?

Folketeatret, eller Folketeaterbygningen, er en bygning som ligger mellom Storgata og Youngstorget i Oslo. Bygningen var tegnet av arkitektene Christian Morgenstierne og Arne Eide, og stod ferdig i 1935.

Hvor lå operaen før?

Operaens første sjef var Kirsten Flagstad. Den norske Opera & Ballett holdt siden starten til i Folketeatret på Youngstorget, før den i 2008 kunne flytte inn i det nye Operahuset i Oslo med adresse Kirsten Flagstads plass 1 i Bjørvika.

Hvordan kler man seg i operaen?

Må jeg pynte meg når jeg skal i Operaen? Kle deg som du vil! På premierer er det en del som pynter seg litt ekstra, men dette er ikke noe krav.

Hvem er gift med Ingrid Lorentzen?

Ingrid Lorentzen
Født9. mars 1972 (50 år) Trondheim
BeskjeftigelseBallettdanser
EktefelleOtto Jespersen (samboer) (1993-)
Partner(e)Otto Jespersen (1999–)

Hva handler operaen Rigoletto om?

Men i første rekke er det Yngve Søbergs aften. Rigoletto handler om hva som skjer når mennesker i maktposisjon morer seg på andres bekostning. Det er den pukkelryggede narren Rigoletto og hans vakre datter Gilda som får lide.

Hva går på operaen i Oslo?

Konsert on 11 jan 20:00Karin Krog i Gymmen Gymmen
Foredrag to 19 jan 20:00Kaveh Rashidi: Kanskje du er frisk? 390 Operasalen
Opera fr 20 jan 19:00Operahistoria på 60 minutt 300 Operasalen
Konsert må 30 jan 19:00Vivaldi: Dei fire årstider 290 Operasalen
Konsert fr 03 feb 20:00Luttprisen 2022 350 Operasalen

Hva er tittelen på operaen av Charles Gounod?

Gounods operaer kalles «opéra lyrique», og hovedkjennetegnet er at melodien er satt i sentrum.

Hvor mange saler har operaen?

1 400
Operahuset Oslo / Kapasitet

Hva er parkett i operaen?

Parkett er radene etter orkester, mens parterre er radene etter parkett under balkongen. Rear stalls er den engelske betegnelsen på disse plassene. Balkong er plassene over salen. Mange teatre og operaer har balkonger i flere etasjer.

Hva er forskjell på opera og operette?

Operette er en “lettere” form for syngespill eller musikkteater, gjerne med morsom libretto (tekst). Opera er mer seriøs og tyngre musikk, kan også være humoristisk, men handler ofte om kjærlighet eller tragedie

Leave a Comment