Hvilken norsk fjord er lengst?

Sognefjorden er Norges lengste fjord og går fra kysten like nord for Bergen og inn til Skjolden ved foten av Jotunheimen.

Hvor lang er den lengste fjorden i Norge?

Den store Sognefjorden brer seg utover i et stort område av Vestlandet. Norges lengste fjord er hele 204 kilometer lang, og huser en rik kultur og fantastisk natur.

Hvor ligger Norges lengste fjord?

Flere av verdens lengste fjorder ligger i Norge. Norges lengste fjord er Sognefjorden på 226 kilometer, som også er verdens nest lengste etter Scoresbysund.

Hvilken norsk fjord er lengst? – Related Questions

Hva heter de fem lengste fjordene i Norge?

Nordfjord – 106 km – Vestland (Husevågøy-Loen) Varangerfjorden – 95 km – Troms og Finnmark. Romsdalsfjorden – 94 km – Møre og Romsdal (Bud – bunn Eresfjorden) Boknafjorden – 94 km – Rogaland (Imsen/Jarstein-Tengesdal)

Hva er verdens lengste fjord?

En fjord er en forgrenet innskjæring av havet, oftest lang og smal og omgitt av fjellsider. Verdens lengste fjord er Scoresbysund på 350 km på Grønland. De norske fjordene er også blant verdens lengste. Sognefjorden er verdens nest lengste fjord, og den lengste åpne fjorden uten isbreer.

Hva heter Danmarks lengste fjord?

Mariager Fjord er Danmarks lengste fjord, 36 kilometer lang. Den befinner seg på Jylland, skjærer inn fra Ålborg bukt i Kattegat og er seilbar for mindre skip til byene Hadsund, Mariager og Hobro. Fjorden kan krysses på en vei- og jernbanebro ved Hadsund. Mariager Fjord er sørgrense for landskapet Himmerland.

Hva er Europas lengste fjord?

Fjorden er 176–180 km fra innerst i Lusterfjorden til Sognefest, og 206 km til det ytterste skjær (da regnes også Sognesjøen med). Bredden varierer fra omkring 1 til 2 km i Lusterfjorden til 4–5 km fra Leikanger og utover. Sognefjorden er også verdens lengste åpne (isfrie) fjord.

Hvor mange fjorder er det i Norge?

En fjord er en en u-formet dal med høye fjell på hver side. I Norge har vi hele 1732 fjorder, og fjordene finner du hele veien langs kysten fra nord i Varangerfjorden ved grensen til Russland til Ringdalsfjorden i sør ved Halden nær grensen til Sverige.

Hvilken fjord er med sine 183 km Norges nest lengste og verdens tredje lengste?

Hardangerfjorden er Norges nest lengste fjord og verdens tredje lengste der den strekker seg 183 km inn i landet. Den begynner ved lave svaberg langs Nordsjøen og skjærer seg inn til Europas største høyfjellsplatå og Nordens sydligste jøkel. Fjorden er omgitt av over 1000 m høye fjell.

Kor langt er Norge på langs?

Avstanden mellom Kinnarodden og Lindesnes er 1748 kilometer, men lengste avstand mellom to punkter på fastlandet er avstanden mellom Lista og Kavringen, en liten odde like nordvest for bysenteret i Vardø, som er 1790 kilometer.

Kva for ein fjord i Norge er 204 km lang?

Sognefjorden er den lengste fjorden i Noreg med ei lengd på 204 km frå Sognesjøen til botn av Lustrafjorden. Hardangerfjorden er den nest lengste på 179 km.

Hvilket land har den lengste kysten?

Liste over land etter kystlinje
RankLandKystlinje (km)
1Canada202 080
2Indonesia54 716
3Grønland44 087
4Russland37 653

Har Norge verdens lengste kyst?

Norge har verdens nest lengste kyst etter Canada – hele 100 915 kilometer med alle øyer.

Er Chile lenger enn Norge?

Chile er 4270 km langt (over dobbelt så langt som Norge) og i gjennomsnitt 177 kilometer bredt. Det har et totalt landareal på 756 102 km² inkludert Påskeøya, Juan Férnandez-øyene, Desventuradasøyene og Sala og Gómezøya, og en kystlinje på 6435 km.

Hva er verdens lengste land?

Nordmenn: “Norge er verdens lengste land” Virkeligheten: Chile.

Hvor lite er verdens minste land?

Vatikanstaten

Katolsk kirkestat og verdens minste stat. Måler 0,44 km². Ca. 1800 innbyggere.

Hvor mange land har ikke kyst?

Det er 44 innlandsstater i verden, det vil si at de ikke har kystlinje. Historisk sett har en slik posisjon blitt ansett som en ulempe, fordi landet ikke får tilgang til havets ressurser og internasjonal sjøhandel.

Leave a Comment