Hvor går grensen for midnattsol?

Den teoretisk sett sydligste breddegrad man kan se midnattssol er på 65°44’N, hvilket i Norge er Tuvøya, i Hysværet nordøst for Vega på Helgeland, hvilket ligger 92 km syd for polarsirkelen. Dette er ved havoverflaten og betinger fri horisont mot nord.

Når går midnattsolen ned?

Ved Nordkapp er sola oppe i over 1800 timer uten å gå ned, mens i store deler av Nord-Norge har man midnattssol fra rundt midten av mai til slutten av juli. På Svalbard helt frem til 22. august.

Hvor kan vi oppleve midnattsol?

Midnattssol er et naturfenomen som inntreffer om sommeren sør for Antarktis og nord for polarsirkelen – blant annet i de nordlige delene av Norge og Sverige. Jorden roterer med en skrå akse i forhold til sola, og i løpet av sommermånedene er Nordpolen vendt mot sola.

Hvor går grensen for midnattsol? – Related Questions

Har Sverige midnattsol?

Andre land på den nordlige halvkule som har midnattsol, er Sverige, Finland, Russland, Alaska (USA), Canada og Grønland.

Har Danmark midnattssol?

Lys og mørke

Danmark har ikke midnattsol. Til gjengjeld er ofte sommerkveldene – og nettene varmere i Danmark enn i Norge.

Hvorfor er det midnattssol i nord?

Det er fordi jorda selv står litt på skrå, det vi kaller jordas helning. Når så den nordlige halvkula vender mot sola og vi har sommer, kommer lyset fra dagsida av planeten over på nattsida helt her oppe på toppen av planeten, enkelt forklart.

Når er det midnattsol i Longyearbyen?

Midnattssol er motstykket til mørketiden, og betegner at solen er over horisonten hele døgnet – en periode som strekker seg fra 20. april – 23. august i Longyearbyen.

Hvorfor har vi midnattssol og mørketid i Norge?

Atmosfæren forårsaker at sollyset brytes, og strålene bøyes av nedover. Dette «løfter» sola på himmelen, og gjør at man kan se sola selv om den fysisk befinner seg under horisonten. Derfor er det ikke mørketid. Avbøyningen av sollyset gjør at grensa for mørketid ligger litt nord for polarsirkelen.

Er det midnattsol i Lofoten?

Lofoten ligger langt nord for Polarsirkelen, så her er det midnattssol i nesten to måneder om sommeren.

Hvor mange dager har Tromsø midnattsol?

Midnattssola skinner fra omtrent 18. mai til rundt 25. juli i Tromsø, altså i over to måneder. Været er selvsagt svært underholdende her ute ved kysten, men ofte er det opplett om kvelden og midnattssola kjemper seg gjennom skyene.

Når midnattsol Harstad?

Fra 22. mai til 21. juli kan du oppleve midnattssolen i Harstad. I denne perioden går solen aldri under horisonten, og det er lyst hele døgnet.

Hvor er det best å se midnattsola i Lofoten?

Hvor er de beste plassene i Lofoten for å se midnattssolen?
  • Unstad. Den lille, idylliske bygda Unstad ligger på Vestvågøy, og er en av de mest spektakulære plassene å observere midnattssolen fra i Lofoten.
  • Strendene på Gimsøy.
  • Stranda på Eggum.
  • “Mannen”
  • Uttakleiv strand.

Når forsvinner sola i Lofoten?

Morgenrød over Brennvikfjella. Siste sollys på Uttakleiv i lofoten.

Se når det er midnattssol og mørketid:

StedMidnattssolMørketid
Svolvær28. mai – 14. jul07. des – 05. jan
Harstad25. mai – 18. jul02. des – 10. jan
Bardufoss23. mai – 19. jul30. nov – 12. jan
Andenes22. mai – 21. jul29. nov – 13. jan

Hvor lenge er sola borte i Lofoten?

I Svolvær er det mørketid fra 7. desember til 6. januar. På Røst er sola synlig hele året på grunn av beliggenheten sør-vest, og fri sikt mot horisonten.

Når blir det mørkt i Lofoten?

I Lofoten er mørketida kort, under fire uker

Svolvær har mørketid fra 7. desember til 5. januar. På grunn av skumringseffekten er det ganske mye lys midt på dagen, det kan ofte oppleves som et blått lys og kan kalles “blåtimen”.

Hva betyr tussmørket?

Tussmørke er en felles betegnelse på skumring og demring, som er overgangen mellom dag og natt eller omvendt.

Hva er den mørkeste dagen i året?

Vintersolverv er årets korteste dag. I Norge “snur sola” onsdag 21. desember 2022, klokka 22:48, og dagene blir lysere fram til sommersolverv. Vintersolverv er den korteste dagen i året.

Er Henningsvær en by?

Henningsvær er et tettsted i Vågan kommune i Nordland. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 0,3 km², og har 517 innbyggere (2022).

Leave a Comment