Hvor lenge er polet åpent på lørdager?

Stortinget vedtok i juni 2020 at Vinmonopolet kan ha åpent til kl. 16 på lørdager. Bakgrunnen for Stortingets beslutning var endrede handlevaner i befolkningen. Folk handler stadig senere på lørdager, og mange av Vinmonopolets butikker – særlig i byene – var fulle av kunder når de måtte stenge kl.

Hvilket år startet Vinmonopolet?

30. november 1922
Vinmonopolet / Grunnlagt

Hvem er eier av Vinmonopolet?

Vinmonopolet er et aksjeselskap som er heleid av staten ved Helse- og omsorgsdepartementet. Eneretten til butikksalg av vin, brennevin og sterkøl gjør bedriften til et viktig alkoholpolitisk virkemiddel.

Hvor lenge er polet åpent på lørdager? – Related Questions

Hva er det dyreste på Vinmonopolet?

(LXUS.no) Henrik Ibsen No 1 heter Vinmonopolets aller dyreste flaske. Den er din for 39.000 kroner! Navnet har den fått siden den er blandet med konjakk fra Ibsens tid. No.

Hvor mye tjener de som jobber på Vinmonopolet?

Samla utbetaling
StillingAvtalt årslønn pr. 31.12.21Totale ytingar 2021
Direktør Organisasjon og HR1 5471 893
Direktør Kjededrift og utvikling1 9912 339
Direktør Strategi og digitalisering1 5471 890
Direktør Økonomi og anskaffelser1 6501 853

Hvem er direktør på Vinmonopolet?

Tanja Elisabeth Hunter (1. mai 2019–)
Vinmonopolet / Adm. dir.

Hvor mye omsetter Vinmonopolet for?

I mars var Vinmonopolets omsetning så langt i år på 3,92 milliarder kroner, ned fra 4,99 milliarder året før. Ifølge prognosen i mars-rapporten ligger totalomsetningen for hele året til å lande på 17,5 milliarder kroner, rundt tre hundre millioner over opprinnelig budsjett.

Hvorfor har staten monopol?

Vinmonopolet ble etablert for å sikre lik tilgang til vin for kunder over hele landet – ikke for å begrense nordmenns alkoholforbruk. I 1922 ble Vinmonopolet etablert, på et tidspunkt da Norge hadde innført forbud mot salg av brennevin og hetvin. Institusjonen var da et ekte vin-monopol.

Når ble det selvbetjening på polet?

Selvbetjening og ekspansjon

I 1999 kom de første selvbetjente vinmonopolutsalgene.

Hvor mye koster rødvin?

Her er Vinmonopolets bestselgere
1. Falling Feather Ruby Cabernet rødvin (USA)kr. 119,90
2. Marqués de Nombrevilla Garn. rødvin (Spaniakr. 112,90
3. Tommasi Graticcio Appassionato rødvin (Italia)kr. 139,90
4. Gato Negro Cabernet Sauvignon rødvin (Chile)kr. 100,90
5. Escada Touriga Nacional rødvin (Portugal)kr. 109,90

Hvor mange land har Vinmonopol?

Alle de nordiske landene unntatt Danmark har vinmonopol, og da Sverige og Finland ble medlemmer av EU ble det hevdvunnet et eget unntak i EU-retten som tillater et slikt statsmonopol. I Nord-Amerika har bare noen få delstater i USA fortsatt monopol, men alle provinsene i Canada har offentlige monopoler.

Hvor gammel må man være for å handle på polet i Svergie?

For å kunne handle på Vinmonopolet her i landet, du ha fylt 18 år for kjøp av øl, vin og andre produkter med lavere alkoholstyrke enn 22 prosent. For over 22 prosent du være 20 år. I Sverige er grensen 20 på alle varer på Systembolaget. 18-åringer har ikke lov til å handle der i det hele tatt.

Kan 18 åringer drikke 40?

Drikkevarer med opp til 22 prosent alkohol skal ikke selges, serveres eller utleveres til personer under 18 år. Dette kan for eksempel være øl, lettøl, rusbrus eller vin. Drikkevarer med mer enn 22 prosent alkohol skal ikke selges, serveres eller utleveres til personer under 20 år. Dette er brennevin.

Hva er den høyeste alkoholprosenten i Norge?

Det er forbudt å skjenke, selge eller omsette drikke som inneholder over 60 volumprosent alkohol i Norge.

Hva er den høyeste alkoholprosenten i Sverige?

#1: Alkohol

Som de fleste vet selges det ikke «vanlig øl» i svenske matbutikker. Ølet der kalles «folköl», og kan ikke inneholde mer enn 3,5 prosent alkohol. For sterkere øl må du på Systembolaget. Men det finnes to klasser øl i svenske matbutikker: Øl med maks 3,5 prosent alkohol, og øl med maks 2,8 prosent.

Hvilket land drikker mest vin?

De landene der det drikkes mest vin totalt er:
  • USA.
  • Frankrike.
  • Italia.
  • Tyskland.
  • Kina.
  • Storbritannia.
  • Argentina.
  • Spania.

Hvilket land drikkes det mest øl?

Det er ikke bare tyskerne som kan drikke øl.

Ifølge tall fra det japanske bryggeriet Kirin, er det tsjekkerne som konsumerer desidert mest øl i verden. I hele 23 år har landet toppet listen, skriver Telegraph. I 2015 drakk tsjekkerne hele 124,4 liter øl per innbygger.

Finnes det 90% alkohol?

Det er ingen alkoholholdig drikke som har så høy alkoholprosent i seg. Det er bare teknisk sprit, brukt i industrien og medisin, som har så høy alkoholprosent. Det er likevel mulig å få tak i slik sprit. I Norge er det ikke lov å skjenke, selge eller innføre drikke som inneholder alkoholprosent på over 60%.

Er 96 narkotika?

RUStelefonen svarer: Nei, alkoholvarer, selv de sterke, klassifiseres ikke som narkotika i Norge. Men dette er likevel forbudt i henhold til Alkoholloven, som forbyr salg, skjenking, omsetning, produksjon og innførsel av drikkevarer som inneholder mer enn 60 % alkohol (se § 1-3 og 8-13).

Leave a Comment