Ta kontakt med din lokale helsestasjon eller fastlege for å avtale første svangerskapskonsultasjon når du vet at du er gravid. Har du testet positivt på en graviditetstest hjemme, er hjemmetesten like sikker som den lege eller jordmor tilbyr. Du bør få timeavtale innen en uke.
Hvordan finner man jordmor?
Ta kontakt med helsestasjon så tidlig som mulig hvis du ønsker oppfølging av jordmor. Du velger selv om du vil følges opp av jordmor på helsestasjon eller lege gjennom graviditeten, eller begge.
Kan man velge jordmor selv?
Du velger selv om du vil gå til fastlege eller jordmor
Du kan velge selv om du ønsker å gå til fastlegen din, til jordmor eller til begge to i løpet av svangerskapet. Når fødselen nærmer seg, vil jordmoren ta en prat med deg om fødselen. Forberedelse til barseltid og amming vil også være tema i timene.
Hvordan bytte helsestasjon?
På kommunens nettsider kan du finne ut hvilken helsestasjon dere tilhører. Som regel er det den som er nærmest der dere bor. Det kan være mulig å bytte helsesykepleier eller helsestasjon om dere ønsker det. Barnet har rett til helsekontroll.
Hvordan få time til jordmor? – Related Questions
Hva skjer på 6 ukers kontroll for baby?
Barnets hodeomkrets og vekt måles. Barnets hørsel, blikkontakt, språkutvikling, bevegelser og utvikling generelt blir observert. I tillegg undersøker legen barnets: hud (fødselsmerker, skurv, blekhet)
Kan man bare møte opp på helsestasjon?
Helsestasjonen skal være et lett tilgjengelig lavterskeltilbud for barn og foreldre. Det betyr at du kan ta kontakt eller møte opp på helsestasjonen utenom faste avtaler.
Er det frivillig å gå på helsestasjonen?
Helsestasjonen er et lovpålagt, gratis, lett tilgjengelig lavterskeltilbud for alle barn og deres foreldre, uavhengig av sosial tilhørighet.
Er helsestasjon gratis?
Helsestasjon for ungdom (HFU) er et gratis tilbud for deg mellom 12-20 år. På helsestasjonen for ungdom kan du få hjelp og råd fra helsesykepleier, lege og evt. jordmor og psykolog.
Hvem har ansvar for helsestasjonen?
Kommunen har det overordnede ansvaret for helsestasjon, skolehelsetjenesten og helsestasjon for ungdom, og har plikt til å planlegge, gjennomføre og korrigere virksomheten, jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 3-1 tredje ledd. [5] Ansvaret ligger hos øverste leder i kommunen, i siste instans hos kommunestyret.
Hvor mange kontroller på helsestasjon?
Helsedirektoratet anbefaler at alle barn i alderen 0 til 5 år får tilbud om 14 helsekontroller på helsestasjonen. Her er oversikten over når de er, og hva som gjerne blir tatt opp på de ulike kontrollene. I Norge har vi det såkalte «Helsestasjonsprogrammet» for barn fra 0 til 5 år.
Når er første kontroll hos jordmor?
Når er første svangerskapskontroll? Første svangerskapskontroll er ofte mellom sjette og tolvte graviditetsuke. I de nye retningslinjene for svangerskapsomsorgen fra 2018, anbefales det at første kontroll finner sted innen en uke etter kvinnen har tatt kontakt med helsestasjon eller lege.
Hva skal en baby på 5 mnd kunne?
På denne tiden begynner barnet å prøve ut stemmen sin, så du kan høre nye lyder. Synet blir bedre, og det kan fokusere både på kort og lang avstand. Selv musklene blir sterkere, og det kan være lurt å være på vakt mot de entusiastiske sparkene. Barnet griper tak i ting og holder godt fast, uten å ta hensyn til andre.
Hvor mye risting tåler baby?
Barn som blir ristet i mer enn ett sekund skal til lege
Dette kan gi store hjerneskader og i verste fall kan barnet dø. Hvis barnet er ristet i mer enn ett sekund, skal det undersøkes av lege.
Når begynner barn å smile og le?
De fleste babyer viser sine første smil når de er mellom fire og seks uker gamle. Dette er en viktig sosial milepæl både for babyen og for deg. Før dette skjer, er gråt og bevegelser den mest åpenbare måten babyen kommuniserer på – i tillegg til rolige blikk og noen grynt og små “babyknirk”.
Hvordan merke at baby er overstimulert?
Blir barnet overstimulert, kan du merke det ved at han eller hun blir urolig, og kanskje får babyen også problemer med å finne ro når kvelden kommer. – Gi derfor babyen ro til å fordøye alle sanseinntrykkene og opplevelsene. Det er viktig å være tilstede i øyeblikket og senke farten, sier Ulstein.