Hvordan komme seg til Folgefonna?

Buardalen. Frå Odda er det enkelt å ta seg fram til Folgefonna. Køyrer du åtte kilometer opp til Buer, kan du sjå breen allereie frå parkeringsplassen. Ein merkt sti fører deg opp til Buarbreen, ein av dei flottaste brearmane til Folgefonna.

Hvor tykk er isen på Folgefonna?

Folgefonna
Tykkelsestørste målte 375 m, middeltykkelse ca. 150 m
Toppunkt1662 moh
Primærfaktor1234 m
Sekundærfaktor29 km

Hvor tjukk må isen være?

Ved kuldegrader anbefaler vi at isen bør være 10 cm tykk før du begir deg utpå. Er det mildvær bør isen være opp mot 15 cm. Husk at isen er ulik i tykkelse og kvalitet fra en plass til en annen. Erfarne skøytegåere kan gå på is ned til 4-5 cm tykkelse.

Hvordan komme seg til Folgefonna? – Related Questions

Hvor kaldt er det under isen?

Saltet endrer fysiske egenskaper

– Tommelfingerregelen er at sjøis vanligvis fryser på 1,8 minusgrader, mens ferskvann som kjent fryser på null grader, sier Sandø. I Antarktis finnes det imidlertid sjøvann på 2,2 minusgrader under isbremmen, det vil si den delen av isen som stikker ut i sjøen.

Hvor mange kilo tåler isen?

5-10-20-regelen. 5 cm stålis vil bære vekten av en voksen som går alene og tråkker varsomt frem. 10 cm stålis er trygg nok for lek og moro. 20 cm stålis kan bære kjøretøy med bruttovekt inntil 2 tonn.

Hvor mange cm fryser isen i døgnet?

Is som ikke er dekket av snø, blir cirka 2,4 mm tjukkere per minusgrad per døgn i vindstille vær.

Er det lov å kjøre bil på isen?

Skal du ta deg en tur over isen, er beina eller ski de lovlige måtene å komme seg frem på. Å ta seg en biltur over isen kan bli dyrt. Det nemlig ifølge lov om motorferdsel i utmark og vassdrag strengt forbudt. Forbudet gjelder uansett om isen anses å være trygg å ferdes på.

Hva gjør man hvis noen går gjennom isen?

Faller du gjennom isen når du går, er sannsynligheten stor for at den er for tynn til å bære deg lenger framme også. Derfor bør du snu deg 180 grader og forsøke å komme deg opp på samme side som du falt ned. – Fordel tyngdepunktet, og kjenn etter hvor isen er sterk nok til å bære deg før du reiser deg opp.

Hvorfor smeller det i isen?

Bevegelsen og det at isen sitter fast, får isen til å slå små sprekker. Om kvelden kan du derfor høre drønn, fordi isen sprekker når den krymper.

Hvor lenge kan man overleve under vann?

Synker kroppstemperaturen med 6-7 grader, er det fare for ditt liv. I vanntemperaturer på 5 – 15C kan du overleve i mellom 45 minutter og fire timer, avhengig av omstendighetene. Man mister raskt muskelkraft i kaldt vann. Dessuten er det mange som dør av sjokk før de dør av nedkjøling.

Er det trygt å gå på isen?

Ifølge NVE kan man som hovedregel kan man si følgende: 10 cm stålis er trygt. 20 cm minimum dersom isen er gråhvit, porøs med mye luftbobler.

Hvor på vannet er isen tykkest?

– Selv om det virker ulogisk, er det som regel isen på midten av vannet som er tykkest. Vannet som renner ned fra skogen smelter isen langs vannkanten, sier Oddvin Lund, fagsjef i Den norske turistforeningen til NRK.no.

Hvor mye av isen er under vann?

hvor mye av denne isen er over havflaten? og hvor mye er under? fordi alt det som er under vil ta ca 10% mindre plass når det smelter mens det over vil også ta 1+% mindre plass, som is, og deretter 100 % plass som vann. Normalt er 90 % av ett isfjell eller flak under vann.

Hvordan sjekke isen?

Når isen legger seg på vann og tjern er det flere enkle men gode måter å sjekke om isen er trygg. Det beste er å sjekke isen ved å se etter sprekker og litt større luftbobler i isen. Dette vil gi deg en god indikasjon på hvor tykk isen er blitt. Dette krever selvfølgelig at isen er klar (også kalt stålis) og uten snø.

Hvor fort smelter isen på vannet?

I Antarktis smelter omtrent 4500 tonn is hvert sekund, men det øker raskt. Det spesielt vestsiden av Antarktishalvøya som strekker seg mot Sør-Amerika som mister mye is. Smeltingen er allerede i full gang og vil ikke stoppe opp.

Hvor mye vil havet stige til 2100?

Kilde: IPCC, 2014: 60. For RCP8. 5, anslås det i tillegg at det er sannsynlig at havstigningen blir totalt 0,52-0,98 meter innen 2100, med en gjennomsnittlig stigning på 8-16 millimeter per år i perioden 2081 til 2100.

Hvor mye har havet steget de siste 100 år?

Basert på satellittmålingene har det siden 1993 vært en stigning av havnivået på rundt 3,5 mm per år. Dette tilsvarer en global havnivåendring på 35 cm i løpet av 100 år.

Når vil isbjørnen dø ut?

Så mye som 30 prosent av verdens isbjørner kan være borte innen 2050. Isen i Arktis har alltid vokst om vinteren og krympet om sommeren. Men de siste tiårene har den smeltet mye mer hver sommer enn den har lagt på seg igjen om vinteren.

Kan isbjørn spises?

Reinsdyr, rype, svalbardgås, sel og arktisk røye er klassikere, sammen med moltebasserte desserter. Med jevne mellomrom havner “kongen av Arktis” på tallerkenen til gjestene. Har du flaks kan du altså få smake isbjørnkjøtt!

Leave a Comment