Kan man vanne ut fenalår?

Fenalår kan være svært ulike, fra mildt til kraftig saltet og fra lite til hardt tørket, og utvanningstiden vil derfor variere en god del. Det er uansett en fordel å vanne ut litt for mye enn for lite, og heller salte litt ved servering.

Skal fenalår være røkt?

Fenalår er betegnelse for et kjøttstykke av lår, fortrinnsvis fra sau, men også fra annet småfe, som er speket. Spekeprosessen tar to til fire måneder eller mer, og kjøttet blir i noen områder også røykt. Holdbarheten avhenger av salting og tørrhet. Før speking ligger kjøttet i saltlake normalt seks til åtte dager.

Hva gjør man med fenalår?

Hel spekemat skal helst henge tørt, kjølig og mørkt i spekepose eller ligge i kjøleskapet, men ikke i tett plast.

Er fenalår rått?

Mange av de “billige” lårene er så , ja faktisk helt røde i midten, at de nesten ikke kan spises uten å varmebehandles. Du må ettertørke de i sjåen noen uker, så er de ferdige ut i februar en gang.

Kan man vanne ut fenalår? – Related Questions

Er fenalår sunt?

Spekemat inneholder en del salt og mettet fett, men også både proteiner og jern som kroppen trenger. Hvor sunt et spekematmåltid blir, kommer derfor an på tilbehøret, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Hvilken fenalår er best?

En stor fenalårtest i statlig regi fastslår objektivt at det finnes gode lår for enhver smak. Men de subjektive kokkene er ikke i tvil: Bergenske Baunens fenalår er uovertruffent best i test.

Kan gravide spise fenalår?

Av den grunn har norske matmyndigheter valgt å holde seg til det enkle budskapet at gravide ikke bør spise spekemat, med mindre den er varmebehandlet godt. Serranoskinke, parmaskinke, salami, fårepølse, fenalår og morrpølse er eksempler på spekemat du som gravid må styre unna.

Hva slags kjøtt er fenalår?

Artikkelstart. Fenalår er speket lår av småfe, vanligvis sau eller lam. Låret kan også være røyket. Fenalår spises gjerne sammen med flatbrød og rømme og kan nok sies å være en særnorsk tradisjon.

Er spekemat rått?

Blant eksemplene på rått kjøtt er gravet kjøtt og biff tartar, men også spekemat/spekepølse.

Er fenalår svin?

Fenalår er låret fra får eller lam og finnes i flere forskjellige varianter. Du kan kjøpe det som et helt lår, uten ben, eller ferdig oppskåret i skiver på brett eller i mindre forpakninger. Spekeskinken er den vanligste formen for spekemat. Den er fra låret på grisen, og finnes i mange varianter og kvaliteter.

Er fenalår spekemat?

Spekemat er en fellesbetegnelse for mat som er konservert gjennom speking. Ulike typer kjøtt og fisk kan spekes. Eksempler på spekemat er fenalår, spekeskinke, spekekjøtt, spekepølse og spekefisk med mer.

Hva spiser man til fenalår?

Flatbrød, eggerøre, waldorfsalat og potetsalat er klassisk tilbehør som oppfyller disse smakene, og som passer perfekt på koldtbordet eller til 17. mai-frokosten. Frukter som melon, jordbær, nektarin og fersken gjør seg godt til det salte kjøttet.

Hvor lenge kan fenalår ligge i kjøleskap?

Hele stykker med spekemat kan holde seg i flere måneder om du lar det henge fritt i en lerretspose på et mørkt, kjølig og luftig sted. Kjøleskap er også bra, men pakk ikke spekematen inn i en plastpose eller i tett plast, bruk matpapir eller aluminiumsfolie.

Kan man fryse ned fenalår?

Beste alternativet for lengre lagring er frysing. Du kan ta opp låret frå frysen (la det tine 5 min før skjæring) og legg det tilbake etter bruk. Slik vart også spekekjøt brukt tidlegare då det hang ute i stabburet.

Hvor lenge skal fenalår ligge i saltlake?

Fenalår ligg i laken i om lag 3 veker (1/2 veke per kilo kjøt), før det vert hengt opp til speking. Små skinker ligg 6 veker og store skinker 8-12 veker (1 veke per kilo kjøt). Hugs at det må vere rikeleg lake som dekkjer kjøtet heilt. Skinka må vatnast ut om lag 6 timar før ho vert hengd opp til tørking.

Hvordan velge fenalår?

Når en velger seg ett lår til fenalår bør man velge en sau med litt størrelse. De små blir ofte for tynne og tørre. Kjøttet blir mye bedre fra ett velvoksent dyr. Og blir det for stort, så ta heller halvparten av ett stort enn ett helt lite.

Hvor mye fenalår pr person?

Beregn ca. 150 g per person når du har enkelt tilbehør som salat, flatbrød og rømme. Har du tyngre tilbehør som potetsalat og eggerøre, eller at spekematen er en del av en rett, kan du beregne mindre.

Hvor lenge må fenalår henge?

Fenalår tørkes vanligvis ved en relativ fuktighet på mellom 69 til 76 prosent og en temperatur på mellom 12 og 18 grader. Hvor lenge det skal tørke varierer, men mellom 60 og 90 døgn er vanlig. Låret er ferdig når vekten er redusert med 30–40 %.

Leave a Comment