Når er det solnedgang i Norge?

↑ Soloppgang og ↓ solnedgang i Norge (60 steder)
Oslo↑ 08:59↓ 15:55
Sandefjord↑ 08:56↓ 16:03
Sandnes↑ 09:12↓ 16:23
Sandvika↑ 09:00↓ 15:56

Når på dagen er det mørkest?

I Norge “snur sola” onsdag 21. desember 2022, klokka 22:48, og dagene blir lysere fram til sommersolverv. Vintersolverv er den korteste dagen i året. Det er det samme som onsdag 21.

Når på dagen er sola høyest på himmelen?

Dagen i året hvor sola står høyest på himmelen ved middagstid kalles sommersolverv (20-22. Juni, Gemini-tvillingene) og dagen hvor den står lavest er vintersolverv (20-22. Desember, Sagittarius – skytten).

Når er det solnedgang i Norge? – Related Questions

Hvor er sola kl 12?

Regelen er at ved 15 grader øst står sola i sør klokken 12:00. For hver lengdegrad du går vestover, må du da legge til 4 minutter.

Hva er den lengste dagen?

Sommersolverv er den lengste dagen i året. Det er det samme som onsdag 21. juni 2023 kl. 14:57 UTC.

Hvor mye lysere blir det dag for dag?

Vi får 3 minutter mer sol

Fram mot sommersolverv – som i 2023 er 21. juni for den nordlige halvkulen – blir dagene i gjennomsnitt 3 minutter og 20 sekunder lenger per døgn. I tiden like etter vintersolverv øker mengden dagslys forsiktig men i mars – omkring vårjevndøgn – får vi 5 minutter ekstra dagslys hver dag.

Hvor er sola midt på dagen?

Sola går alltid opp i øst og ned i vest, og midt på dagen står den rett i sør. Folk som følger godt med, kan dermed bruke solas posisjon til å finne himmelretningen.

Når går sola under horisonten?

Mørketid på den nordlige halvkule starter på Nordpolen ved høstjevndøgn i september, da sola går ned. Deretter er det mørketid til sola står opp igjen rundt vårjevndøgn i mars, og det blir midnattssol i et halvt år til neste solnedgang.

Hvor mye lysere blir det hver dag 2022?

Vaksineforsker: – Mange har misforstått. Fram mot sommersolverv, som i 2022 er 21. juni for den nordlige halvkula, blir dagene i gjennomsnitt 3 minutter og 20 sekunder lenger per døgn – og vi understreker i gjennomsnitt.

Hvor lang tid tar det å reise til sola?

På grunn av lysets hastighet og avstanden mellom sola og jorda bruker lyset fra sola 8 minutter og 19 sekunder på å nå oss.

Når dag og natt er like lange?

Ser man bort fra refraksjonen er dag og natt like lange ved jevndøgn. To ganger i året står solsenteret i himmelens ekvator: Ved vårjevndøgn, 20. eller 21. mars, i vårjevndøgnspunktet (i stjernebildet Fiskene) og ved høstjevndøgn 22.

Hvor mye lengre blir dagen i januar?

januar. Deretter øker den med cirka to minutter hver dag fram til sola igjen er tilbake den 12. januar, sier Kristiansen. Deretter øker dagslengden gradvis raskere mot vårjevndøgn 20.

Hva betyr tussmørket?

Tussmørke er en felles betegnelse på skumring og demring, som er overgangen mellom dag og natt eller omvendt.

Når går solen ned i mars?

Jevndøgn og solverv 2023
Jevndøgn i mars 20. mar22:24
Solverv i juni21. jun16:58
Jevndøgn i september23. sep08:50
Solverv i desember22. des04:27
* Alle tider er lokal tid i Sola.

Hvor går grensen for mørketid?

Sørgrensen for mørketid ved vintersolverv (ved havet og med fri horisont mot sør) på den nordlige halvkule er 67° 8ʹ nordlig breddegrad (på grunn av refraksjonen i jordatmosfæren er ikke grensen ved Polarsirkelen på 66° 33ʹ).

Hvor lang er mørketiden i Nord-Norge?

Det varer noen uker. På Nordkapp er sola under horisonten i over to måneder, mens Tromsø har fenomenet i over seks uker. I Lofoten er mørketida kort, under fire uker. Fra Bodø og sørover har man faktisk sola selv midtvinters, så her lyser sola opp vinterlandskapene en liten stund midt på dagen.

Når starter mørketiden Alta?

Mørketiden, den tiden solen ikke kommer over horisonten, strekker seg fra 25. november til 17. januar. Det er fest i Alta når de første rosa strålende treffer kirkespiret på Alta kirke midt i januar.

Leave a Comment