Når er midnattsol ferdig?

Ved Nordkapp er sola oppe i over 1800 timer uten å gå ned, mens i store deler av Nord-Norge har man midnattssol fra rundt midten av mai til slutten av juli. På Svalbard helt frem til 22. august.

Hvor lenge er det mørketid i Bodø?

Bodø har midnattsol men ikke mørketid. Avbøyningen av sollyset gjør at grensa for mørketid ligger litt nord for polarsirkelen. Dette er grunnen til at Bodø ikke har mørketid. Riktignok stenger høye fjell i sør for sola, slik at sola i praksis er borte fra byen i en måned.

Hvor lenge er det midnattssol i Lofoten?

Dette gjør at man i Lofoten kan se midnattssolen fra omtrent 27. mai og frem til den 17. juli. Gjennom denne perioden går solen aldri under horisonten, noe som resulterer i sollys 24 timer i døgnet.

Når er midnattsol ferdig? – Related Questions

Hvor går grensen for midnattsol?

Den teoretisk sett sydligste breddegrad man kan se midnattssol er på 65°44’N, hvilket i Norge er Tuvøya, i Hysværet nordøst for Vega på Helgeland, hvilket ligger 92 km syd for polarsirkelen. Dette er ved havoverflaten og betinger fri horisont mot nord.

Når forsvinner sola i Nord-Norge?

september startet mørketiden på Nordpolen, og i løpet av oktober forsvant solen fra Svalbard, Hopen og Bjørnøya. I dag, 20. november, tar sola farvel med Norges hovedland, og Nordkapp får ikke se sola igjen før 22. januar.

Hvor lang er midnattssol?

I Nord-Norge venter 76 dager med midnattssol i perioden mellom mai og juli. Jo lenger nord du kommer, jo lenger er perioden med midnattssol. I sommermånedene kan du oppleve opp til 24 timer med sollys nord for polarsirkelen, men noen steder vil fjellene skygge for solen akkurat rundt midnatt.

Hvor er det best å se midnattssol i Lofoten?

Det er mange fine steder å se midnattssola i Lofoten, som for eksempel Laukvik, Hov, Eggum og Uttakleiv.

Hvor lenge er det midnattssol i Alta?

Mørketid og midnattsol

Alta ligger omlag 400 km nord for polarsirkelen og vi kan derfor nyte midnattsol og mørketid. For oss i Alta betyr det at vi har midnattsol fra 16. mai til 26. juli.

Hvor lenge varer mørketiden i Lofoten?

I Lofoten er mørketida kort, under fire uker

Svolvær har mørketid fra 7. desember til 5. januar. På grunn av skumringseffekten er det ganske mye lys midt på dagen, det kan ofte oppleves som et blått lys og kan kalles “blåtimen”.

Når kan man se sola i Bodø?

Se når det er midnattssol og mørketid:
StedMidnattssolMørketid
Bodø04. jun – 08. jul
Svolvær28. mai – 14. jul07. des – 05. jan
Harstad25. mai – 18. jul02. des – 10. jan
Bardufoss23. mai – 19. jul30. nov – 12. jan

Hvor er det lengst mørketid?

Det varer noen uker

Nordkapp er sola under horisonten i over to måneder, mens Tromsø har fenomenet i over seks uker. I Lofoten er mørketida kort, under fire uker. Fra Bodø og sørover har man faktisk sola selv midtvinters, så her lyser sola opp vinterlandskapene en liten stund midt på dagen.

Hva er den mørkeste dagen i året?

Tidspunktet for solens retningsskift faller i år 2022 er 21. desember klokken 22.48 Da er det offisielt vintersolverv. I 2023 er vintersolverv 22. desember klokken 04.27.

Hvor mye lysere blir det hver dag i Bodø?

I Bodø blir dagene åtte minutter lengre for hver dag som går – mens folk i Oslo, Bergen og Stavanger får rundt fire minutter mer dagslys.

Når snur sola mot sommer 2022?

Vintersolverv er årets korteste dag. I Norge “snur sola” onsdag 21. desember 2022, klokka 22:48, og dagene blir lysere fram til sommersolverv.

Hva heter dagen når sola snur?

Vintersolverv er dagen da den nordlige delen av jordkloden er lengst unna solen. Det skjer hvert år den 21. eller 22. desember.

Hvilken natt er den lengste i året?

​​Vintersolverv markerer årets korteste dag og lengste natt for alle oss som bor på den nordlige halvkule. Men visste du at årets vintersolverv blir en av de lengste i historien.

Hva er den lengste dagen i året?

Sommersolverv er den lengste dagen i året. Det er det samme som onsdag 21. juni 2023 kl. 14:57 UTC.

Hvor mye lysere blir det hver dag 2022?

Vaksineforsker: – Mange har misforstått. Fram mot sommersolverv, som i 2022 er 21. juni for den nordlige halvkula, blir dagene i gjennomsnitt 3 minutter og 20 sekunder lenger per døgn – og vi understreker i gjennomsnitt.

Leave a Comment