Vad är typisk svensk julmat?

Vilka är då egentligen de mest givna inslagen på ett traditionellt svenskt julbord? Köttbullar, julskinka, prinskorvar, Janssons frestelse, ägghalvor, sill och gravad lax är rätter och tillbehör som nästan alltid går att välja bland. När det är dags att bege sig till efterättsbordet är utbudet nästan lika generöst där.

Vad ska finnas på julbordet?

Här hittar du en checklista på 11 klassiska rätter, samt recept, som är måsten på julbordet.
 1. Julskinka. Annars ingen jul, i alla fall inte för många därute i stugorna.
 2. Köttbullar. En självklarhet på julbordet år efter år!
 3. Sill.
 4. Janssons frestelse.
 5. Gravad lax.
 6. Revbensspjäll.
 7. Grönkål.
 8. Risgrynsgröt.

Vad äter norrmän till jul?

Några traditionella rätter är lutefisk, ribbe och pinnekjøtt. Du hittar också rostad fläskstek, julkorvar och mycket mer på det typiskt norska julbordet. Många norska familjer firar “lilla julafton” den 23 december då de äter risgrynsgröt (också den med en gömd mandel), bygger pepparkakshus och klär julgranen.

Vad är typisk svensk julmat? – Related Questions

Vad äter tyskarna på jul?

Tyskland: Ursprunget till många av våra traditioner

Liksom hos oss kan olika familjer ha olika jul- och mattraditioner. I stället för skinka äter en del familjer gås eller karp på julen. Andra äter korv och potatissallad och en del fondue eller raclette.

Vad äter man i Grekland till jul?

Traditionen att slakta en gris till jul finns även i Grekland, så det blir mycket fläsk. Numera hamnar det också kalkon och annan fågel på det grekiska julbordet. En av de klassiska rätterna är lustigt nog kåldolmar, som smakar precis som i Sverige (men utan lingon).

Vad har norrmännen på julbordet?

Persetorsken är torskfilé som har pressats och sedan saltats och sockrats. Inlagt kött och sill är två andra populära rätter. Till efterrätt är ris à la Malta en norsk klassiker på julafton, medan hjortronkräm är vanligt i norr. Clementiner och nötter är andra tillbehör som är ett måste runt jul.

Vad äter norrmän?

Traditionellt äter norrmän också smörgåsar till lunch. Alla barn och vuxna tar med sig en lunchlåda till skolan eller jobbet. Brödskivor med pålägg, smörgåsar, är tradition i de skandinaviska länderna och populära alternativ i Norge är brödskivor toppade med köttpålägg, ost, leverpastej eller ägg.

Vad äter engelsmän och fransmän till jul?

En härlig tallrik med Foie Gras. Maten är mycket viktig för fransmännen och julafton är inget undantag. Vad julbordet består av varierar beroende på vilken region man befinner sig i, men exempel på klassiska rätter som ofta återfinns är gåslever, ankbröst, ostron och kalkon.

Vilka nötter äter man på jul?

Nötter: hasselnöt, valnöt, paranöt, pistage, pekannöt och mandel. Valnötter, paranöttter och hasselnötter är typiska i julens nötskålar. Blanda gärna upp med den goda pistagenöten, den fylliga pecannöten och smöriga cashewnötter.

Vad äter Amerikaner på jul?

I juletider äter många kalkon i USA, precis som under Thanksgivingfirandet i november. Gås, anka, rostbiff och skinka är vanliga alternativ till kalkon. Efterrätten kan bestå av marsipan, sockerkakor, panettone, äppelpaj och morotskaka. I USA finns en tradition att ställa ut mjölk och kakor till jultomten.

Vad äter man på jul i Japan?

I Japan är jordgubb en julsmak – så på julafton äter många familjer christmas cake, クリスマスケーキ, en jordgubbstårta som liknar den vi svenskar äter på midsommar. Den består av fluffig sockerkaka täckt av vispad grädde och färsta jordgubbar – supergott!

Vad äter man i England till jul?

Storbritannien. I England är kalkon den mest omtyckta julrätten. Mer en tre fjärdedelar av britterna äter kalkon till jul sedan deras kung Edward VII gjorde det modernt på 1800-talet. Till de typiska tillbehören räknas stekt potatis och palsternacka (en vit rotfrukt), morötter, brysselkål och mycket sås.

Vad äter man i Frankrike när det är jul?

Om du blir inbjuden till julmiddag i Frankrike kan du därför ha turen att bli trakterad med havskräfta, fois gras, ostron eller kammusslor som förrätt. Huvudrätten kan sedan bestå av fisk, vilt eller fågel som vanligtvis antingen är kalkon eller kapun (kastrerad tupp) fylld med kastanjer och valnötter.

Vad äter man på julafton i Spanien?

Vad äter man för Julmat i Spanien? Det största traditionen är tryffel fylld kalkon. Andra saker som är vanliga på det spanksa julvordet är sjötunga, apelsiner och olika rätter av fläskkött. Mattraditionerna vid skiljer sig ganska mycket åt i de olika regionerna.

Vad äter man på julafton i Ryssland?

I Ryssland är de flesta ortodoxa kristna, och julen firas därför den 7 januari. Det här finns på bordet: Fiskrätter eller vegetariska rätter, som till exempel rödbetssoppa, potatis, bönor, grynpudding, nötter, frukt och kakor. Kutja är en traditionell gröt gjord på bär, russin, honung, vallmofrön och vete.

När firar man jul i Holland?

Kerstmis firas den 25 december. 26 december betraktas som annandag jul.

Vad äter man i Danmark på julafton?

På självaste julafton vankas det istället ugnsstekt and eller flæskesteg med brunede kartofler (smörkokta potatisar stekta i socker) med klassiska tillbehör som skysås, rödkål och grönkålssallad. Desserten består oftast av ris á la Malta, men danskarna kallar den risalamande och äter den med härligt söt körsbärssås.

Vad består ett svenskt julbord av?

Checklista för ett klassiskt julbord
 • Inlagd sill, olika sorter.
 • Strömming.
 • Sillsallad.
 • Ägghalvor.
 • Lax: gravad, kallrökt, varmrökt.
 • Strömmingslåda.
 • Sylta: kalvsylta, rullsylta, pressylta.
 • Julskinka.

Leave a Comment