Når er det blomstring i Hardanger?

Blomstringen foregår i mai–juni. Den starter som regel midt i mai og varer i tre–fire uker. Reiser du i dette tidsrommet, vil du altså ganske sikkert få nyte synet av fruktblomstene som strekker seg mot solen.

Når er eplene modne i Hardanger?

Underet starter hver vår når tusenvis av epletrær blomstrer i de smellvakre fjellsidene langs blant annet Sognefjorden og Hardangerfjorden. I august håndplukkes de modne eplene som deretter presses til sider og eplemost i et utall varianter – søte, syrlige, friske eller fruktige.

Hvor lenge blomstrer epletre?

Fakta om epler og epletrær

Epletrær blomstrer med hvite eller rosa blomster i mai–juni.

Når er det blomstring i Hardanger? – Related Questions

Når skal man plukke epler?

Eplesesongen er rundt september måned. Mens topp høsting vanligvis skjer i september for de fleste epler vi ser i butikkene, er det noen varianter som er klare allerede i slutten av juli, og andre som ikke er modne før i oktober eller til og med november!

Når skal epletre kuttes?

Alle frukttrær som er vanlige i Norge kan beskjæres på ettervinter/tidlig vår. Hovedbeskjæring er best å gjøre da, når plantene er i hvile og uten løv. Fjerning av enkeltgreiner eller tynne greiner kan gjøres fortløpende, også om sommeren, men etter blomstring. Vi bør ikke beskjære for sent utover i sesongen.

Når skal man beskjære plommetre?

Plommetrær skal beskjæres i januar – mars. Du kan foreta en forsiktig beskjæring etter blomstring, men det er viktig at dette gjøres i tørt vær for å unngå soppangrep i grensårene.

Når er rette tid for beskjæring av frukttrær?

Senvinter eller tidlig vår som mars og april, er en fin tid for å beskjære frukttrær og bærbusker. Det aller beste tidspunktet for treet er riktignok å bli beskåret i sommermånedene, men da er det veldig vanskelig å se hva som trengs å beskjæres på grunn av bladverket.

Kan man beskjære epletre om sommeren?

Epletrær kan bli beskjært om våren eller om sommeren. De er ofte enklere å beskjære på våren før bladene kommer, da det er enklere å se hvilke grener som trenger å bli beskjært.

Hvor lang tid tar et epletre?

Skal du plante et epletre fra frø-stadiet må du belage deg på at det kan ta 8–12 år før treet bærer frukt, og det er ikke sikkert det blir gode epler. Sannsynligheten for at du kommer dit hen at treet bærer frukt er heller ikke nødvendigvis stor.

Hvor ofte klippe epletre?

Å beskjære treet er en prosess som vedlikeholder treet år etter år. Tidspunktet kan diskuteres, men det er ikke avgjørende for suksessen. Det er til gjengjeld en dårlig ide å beskjære mye i blomstringsperioden. Høstmånedene og tidlig vår er et godt tidspunkt å beskjære epletrær på.

Kan man beskjære epletre om sommeren?

Epletrær kan bli beskjært om våren eller om sommeren. De er ofte enklere å beskjære på våren før bladene kommer, da det er enklere å se hvilke grener som trenger å bli beskjært.

Hvordan lykkes med epletre?

Treet elsker sol og varme, og bør derfor plantes på sørsiden. Det kan gjerne settes inntil en vegg hvor det får det lunt og godt og kanskje også får litt ly for regnet. Den første tiden trenger det god støtte i form av stokker rundt stammen, eller en espalier.

Når er det best å klippe frukttrær?

Senvinter eller tidlig vår som mars og april, er en fin tid for å beskjære frukttrær og bærbusker. Det aller beste tidspunktet for treet er riktignok å bli beskåret i sommermånedene, men da er det veldig vanskelig å se hva som trengs å beskjæres på grunn av bladverket.

Hvordan hindre maur i epletre?

– Hvis du klistrer teip rundt stammen, så forhindrer dette mauren i å komme opp i epletreet og forsvare bladelusene. Det kan brukes dobbeltsidig teip eller gaffateip som er brettet med limet ut, opplyser Korsgaard.

Hvordan beskjære nye epletrær?

Vi anbefaler å klippe epletrær i januar-mars. Det kommer litt an på hvor gammelt treet ditt er hvordan du skal beskjære det. Jeg går ut i fra at dette er et etablert tre, og da bør greiner som peker rett opp fra hovedstammen klippes, og de helt inntil hovedstammen slik at det ikke står igjen stubber.

Hvorfor blir det mark i eplene?

“Marken” man kan finne i epler i hagen er som regel larver fra rognebærmøllen . Rognebærmøllen er et skadedyr som legger egg på rognebær eller i epletrær. Larvene som kommer ut av eggene gnager ganger i eplene som fører til at de fortere blir råtne og kan se uapetittelig ut.

Hvordan få plommer på treet?

Får treet ditt mange blomster allerede det første året, betyr det også at du snart vil se plommekartene, og sannsynligvis vil du bli henrykt. Men hemmeligheten for å få gode plommer er altså å fjerne overfloden. Sukkeret i plommene oppstår gjennom fotosyntesen fra bladene, og jo færre plommer, jo søtere blir de.

Hvordan lykkes med frukttrær?

Stelleråd for frukttrær

Bruk gjerne dekkbark rundt treet for å hindre fordamping og ugress. Gi ekstra vann i tørkeperioder, spesielt de første årene. Unge epletrær trenger ikke så mye næring. Forbedre jorden med kugjødsel om våren og kompletter med økologisk hagegjødsel vår og sommer.

Hvordan unngå lus på frukttrær?

Har du problemer med lus på frukttrær er det lurt å sprøyte med en blanding av vegetabilsk olje, grønnsåpe og vann når du ser knoppene svulmer om våren.

Leave a Comment