Når er multer modne 2022?

Multene er vanligvis modne fra slutten av juli til starten av september.

Når er det multer på fjellet?

Generelt sett er august selve multemåneden, og hvis du vil ha best mulig sjanse for å finne modne multer bør du ta deg en tur opp på fjellet omtrent midt i eller mot slutten av august.

Hvor er det spesielle regler for å plukke multer?

I utgangspunktet kan multene plukkes fritt, jf. friluftslovens § 5. Forutsetningen er at plukkingen skjer «hensynsfullt» og med «tilbørlig varsomhet». Dessuten gjelder adgangen til plukking i utmark, ikke innmark.

Når er multer modne 2022? – Related Questions

Hvor lenge holder multer seg?

Bærene har en holdbarhet på to til fire dager. Multer inneholder benzosyre. Dette gjør dem nærmest selvkonserverende.

Skal man skylle multer?

Men ikke all frukt og bær er like lett å skylle eller vaske, uten å ødelegge. Skjørere bær, som bringebær og multer, kan bli skadet av vannstrålene.

Hvor er det lov å plukke bær?

Du kan plukke bær, sopp, blomster og urter i skogen og på fjellet når du befinner deg i utmark. Det er en del av allemannsretten. Allemannsretten gir alle rett til å ferdes og oppholde seg i utmarka i Norge – når ferdselen “skjer hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet”. Allemannsretten er lovfestet i friluftsloven.

Når gjelder allemannsretten?

Allemannsretten gjelder for alle

Retten består av rett til opphold, blant annet telting, bading og rasting, ferdsel og høsting. Bruk av allemannsretten er gratis. Allemannsretten gir ikke bare rettigheter, det følger også plikter. Når du benytter deg av allemannsretten, skal du opptre hensynsfullt og varsomt.

Hvor i Norge vokser multer?

VIDDAS GULL: Molter finnes over hele den nordlige halvkule, og i Norge er planten vanlig på kalkfattig torvgrunn, sumpskog og lyngheier opp til 1400 moh.

Hva er Multekart?

Sessongen for multene er fra midt i juli og frem til den første frostnatta. En natt med temperaturer under 0 gjør bærene sammenlignbare med en gummiball. Før multene blir modne kalles de for multekart, og i denne fasen er de mest ettertraktet som indigrediens i “Multelikør” som mange lager seg til festlige anledninger.

Er multer godt?

Næringsinnhold i multer. Noe av det beste med multer er nettopp det rike næringsinnholdet. Multer har et ekstremt høy C-vitamin innhold. I tillegg er de også rik på A-vitamin, omega 3 og 6, fiber, kalsium, jern og magnesium (kilde: 3).

Hva er multer på engelsk?

På engelsk kalles bærene «cloudberry» rett og slett fordi de ligner en sky. 2. Multer brukes mest i nordisk mat, og vokser kun i kalde klima. Bærene er vanlige i Norge, Sverige og Finland, men kan også finnes i deler av Russland og Nord-Amerika.

Hvordan sprer multer seg?

Fugler, først og fremst trost og ryper, er glade i multer, og sprer frøene med ekskrementene sine (2). Men det tar seks til sju år før en multeplante som er vokst opp av frø, blomstrer. Den mest effektive spredningsmåten er derfor ukjønnet formering. Underjordiske utløpere vokser ut fra røttene og gir nye multeplanter.

Er det næring i multer?

Multer har et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Multer en også en kilde til vitmin E som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, samt en kilde til folat som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.

Hvordan lagre multer?

Dersom du vil ha multer til jul er den beste måten å oppbevare dem på i fryseren. I fryseren (ved rundt – 20 grader) vil multene holde seg bra, og kan fint klare et helt år før de mister smaken. Multer er nemlig ganske omfilntlige av seg, og må oppbevares i temperatur så nær 0 grader som mulig.

Når er multer modne Østlandet?

Her får du oversikt over når bærene blir modne. Gjør deg klar til bærfest!

1. Hvilke bær plukker vi i juli og august?

BærtypeSesong
MulterJuli til september
Rips20. juli til slutten av august
Solbær20. juli til slutten av august
Stikkelsbær20. juli til slutten av august

Kan man fryse multer?

Multer brukes gjerne som kakefyll, sammen med is, med fløte og sukker eller rørt til syltetøy. Smaken er intens, søt og svært aromatisk. Bærene renses og sukres etter ønske. Multer kan gjerne fryses.

Hvor er det mye multer?

Molter er vanlig på myrer, men forekommer i størst mengde nordpå i landet, der den også noen steder dyrkes kommersielt. Et godt år er det anslått at så mye som 16 000 tonn molter kan plukkes i Nord-Norge. Lenger sør i landet er det stedvis gode molteforekomster, mest i fjellet. Molte var fylkesblomst i Finnmark.

Leave a Comment