Når kommer nordlys i Trondheim?

Den beste tiden på året å se nordlys er fra september til mars når himmelen er helt svart, og det samtidig er skyfritt. Det kreves tålmodighet når man skal dra på nordlysjakt.

Er det nordlys i dag?

Akkurat nå er det lav til ingen aktivitet. Det kan fortsatt være mulig å se nordlys dersom du befinner deg innenfor breddegrad 66.5º N eller lenger nord dersom vær- og lysforholdene er optimale.

Når kan man se nordlys i natt?

Nordlyset kan dukke opp på det meste av døgnet, men sjansen er størst for å se dem mellom 18 om kvelden og 01 om natta. Du kan være heldig å se dem før, i alle fall i mørketida, og senere på natta.

Når kommer nordlys i Trondheim? – Related Questions

Hvordan få varsel om nordlys?

Nordlysvarselet er en gratis tjeneste fra Kjell Henriksen Observatoriet (KHO) i Longyearbyen, verdens nordligste nordlysobservatorium. Tjenesten er foreløpig tilgjengelig for Android-mobiltelefone. Appen viser nordlysovalens posisjon og størrelse. Nordlysovalen er et ringformet belte rundt den magnetiske polen.

Hvilken himmelretning skal man se for å få sett nordlys?

De mest vanlige nordlysformene er buer og bånd, som begge går over himmelen i magnetisk øst – vest retning. Ellers kan du se stråler, som ofte danner folder, som ligger delvis over hverandre.

Kan man se nordlys i dagslys?

Det rødere dagnordlyset sees på himmelen over Svalbard midt i det evige vintermørket. Dra hit for å jakte nordlyset døgnet rundt, for å ha det moro i snøen og for å oppleve en helt egen bystemning bare 110 mil fra Nordpolen.

Hvor er det best å se nordlys i Norge?

De beste stedene å se nordlys på i Norge

I Nord-Norge er blant annet Tromsø, Kirkenes og Lofoten populære destinasjoner for reisende på nordlysjakt. Tromsø regnes som et av de beste stedene i verden for å se nordlyset.

Hvor langt sør i Norge kan man se nordlys?

I Norge er det størst sjanse for å se nordlys fra Brønnøysund i sør til Kirkenes i nord samt på Svalbard. Du kan også se nordlys i Sverige, Finland, Russland, Alaska og Canada, og på Island og Grønland.

Hva er forskjellen på nordlys og sørlys?

Nordlys og sørlys er lys som oppstår når partikler fra solen kolliderer med jordens atmosfære. Vi finner nordlyset først og fremst på høyere breddegrader, over nordlige deler av Skandinavia, Island, Grønland, Canada, og Russland. Sørlyset opptrer på samme måte som nordlyset, men over Antarktis på den sørlige halvkule.

Kan nordlys være lilla?

Blått og lilla nordlys

Blå og lilla er farger som er sjelden å se i nordlyset. Disse fargene viser seg når solaktiviteten er høy. Blå og lilla oppstår når solpartiklene kolliderer med nitrogen som befinner seg i en høyde på 95 km eller under.

Kan du høre nordlys?

Men nordlyset kan ikke sende lydbølger ned hit til jorda. Til det er atmosfæren der nordlyset oppstår for tynn. Og radiobølgene Steinbakk plukker opp med sine mottakere er for lavfrekvente til at vi kan høre dem.

Kan man se nordlys fra fly?

Den aller sikreste måten å få sett nordlyset på er ved å melde seg på nordlyssafari med fly. Da får du bli med på en flytur over skyene, og piloten styrer turen dit nordlyset er sterkest. Det er som kjent ikke alltid det er fint vær i Nord-Norge, og hvis det er overskyet får du ikke sett nordlyset fra bakken.

Når på døgnet er det best å se nordlys?

Nordlyset er mest aktivt rundt jevndøgnene i mars og september. Det vanligste tidspunktet å se nordlyset er mellom kl. 17.00 og 02.00. Det pleier ikke å vise seg så lenge om gangen – noen ganger kun noen minutter før det forsvinner for så å komme tilbake igjen.

Hvem eier avisa nordlys?

Nordlys (avis)
Nordlys
Nordlys-bygninga i Tromsø. Foto: Harald Groven
Grunnlagt1902
EiereAmedia
SpråkNorsk

Kan nordlys være farlig?

Nordlys (og sørlys, fellesbegrepet er polarlys) er vakkert, men det er egentlig resultatet av solstormer, utbrudd fra sola av ladete partikler. Kraftige solstormer kan faktisk være farlige for satelitter og elektriske installasjoner på jorda.

Hva gjør nordlys grønt?

Nordlysets farge er avhengig av hvilke atomer eller molekyler de ladde partiklene fra solen treffer, i hvilken høyde kollisjonene oppstår og hva elektronenes energi og hastighet er. Partiklene treffer normalt oksygenatomer i en høyde på litt over 100 kilometer, og disse kollisjonene fører til en grønn aurora borealis.

Når er neste solstorm?

Det er størst sjanse for store og mange solstormer når det er mange solflekker på sola. Antallet solflekker går i elleve års sykluser, og neste maksimum er beregnet å komme i 2023, sier Thinn Solheim.

Hvordan oppstår grønt nordlys?

Nordlysets farger varierer med høyden. Det sterke, grønne lyset kommer fra oksygen og oppstår i området mellom 120-180 km. Dette er fargen vi oftest ser på høyere breddegrader. Over dette finner vi det røde nordlyset, som også kommer fra oksygen.

Hva betyr fargene i nordlys?

Nordlysets farger varierer også med høyden. Det grønne nordlyset oppstår i området mellom 120–180 kilometer. Over dette finner vi det røde nordlyset, mens blått og fiolett nordlys hovedsakelig opptrer under 120 kilometer. – Men når stormene på sola er ekstra kraftige blir det mer rødt mellom 90 og 100 kilometer.

Leave a Comment